Praktische informatie
Wil je weten hoe het schooljaar verloopt? In de schoolgids vind je informatie over ons onderwijs, de vakanties, leerlingbegeleiding, het contact met de ouders, onze resultaten, de lestijden, wat te doen bij absentie/ziekte, schoolkosten en informatie over onze bijzondere activiteiten. In het leerlingenstatuut staan de rechten en plichten van de leerlingen omschreven. In de schoolregels staan de regels op onze school.
Schoolgids
Wil je weten hoe het schooljaar verloopt? In de schoolgids vind je alle informatie over het onderwijs op het Corlaer College.
Schoolgids 2024-2025Leerlingenstatuut
In het leerlingenstatuut staan de rechten en plichten van de leerlingen omschreven
LeerlingenstatuutSchoolregels
Een plek waar jij je thuis voelt. Dat vinden we belangrijk en dat kan niet zonder duidelijke schoolregels.
Schoolregels 2024-2025Veelgestelde vragen
Jij gaat straks naar de middelbare school en je hebt vast al veel vragen. Daarom hebben we een veelgestelde vragen voor je opgesteld. Heb je daarna nog een vraag? Stel gerust je vraag via onderstaand formulier of stuur een e-mail naar corlaer@corlaercollege.nl. Dan krijg je zo snel mogelijk antwoord.
Zoek je vraag
Heb je een eigen laptop nodig op school?
Bijna alle vakken hebben opdrachten waarbij een laptop nodig is, dus als je voor het Corlaer College kiest is een laptop onmisbaar. Op het Corlaer College wordt vooral in de cloud gewerkt. Een chromebook is daarom erg geschikt. Een chromebook is een laptop waarbij je (bijna) helemaal op het internet werkt en is daardoor een stuk goedkoper dan een laptop. Het Corlaer College heeft een passend aanbod van een degelijke apparaat en investeert in service en licenties. Voor de zomervakantie ontvangen ouders uitgebreide informatie over een chromebook. Bekijk voor meer informatie onderstaand filmpje: Een laptop in de klas voor uw zoon of dochter, zo gaat dat bij The Rent Company.
Is er een traject voor hoogbegaafden?
TopTalent is een speciaal traject binnen het Corlaer Corlaer dat zich met name richt op leerlingen met kenmerken van hoogbegaafdheid. Dit programma biedt leerlingen de mogelijkheid om extra uitgedaagd te worden.
TopTalent is geen aparte klas, omdat het onderwijsconcept van het Corlaer College over het algemeen goed aansluit bij de behoeften van leerlingen met hoogbegaafdheidskenmerken. Zo wordt er in de onderbouw vakoverstijgend vanuit thema’s gewerkt en is er door domeinleren meer ruimte voor differentiatie en coaching.
Leerlingen met hoogbegaafdheidskenmerken kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten die binnen TopTalent georganiseerd worden. Deze activiteiten worden gegeven door docenten met extra kennis van hoogbegaafdheid. De leerlingen kunnen peergroupbijeenkomsten bijwonen om gelijkgestemden te ontmoeten. Daarnaast kunnen leerlingen in kleine groepjes extra begeleiding krijgen op het gebied van executieve vaardigheden (leren leren) en mindsets (denkpatronen). In sommige gevallen is ook individuele begeleiding mogelijk via het ondersteuningsteam.
De docenten van Toptalent coördineren verschillende vormen van extra uitdaging. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan bestaande modules, zoals programmeren, Cambridge Engels of de debatclub. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om hun eigen project te bedenken. Vanaf leerjaar 2 kunnen leerlingen deelnemen aan een universiteitsdag waar ze diverse lezingen kunnen bijwonen. In de bovenbouw kunnen ze meedoen met verschillende pre-university trajecten.
Op het Corlaer College volgen leerlingen met hoogbegaafdheidskenmerken dus grotendeels het reguliere lesprogramma, maar ze kunnen meerdere reguliere lesuren per week vervangen door activiteiten binnen TopTalent.
Hoe gaat de school om met gescheiden ouders?
Het Corlaer College heeft een gedragsprotocol ‘Omgaan met gescheiden ouders’ opgesteld dat regels en richtlijnen geeft aan personeel in de omgang met gescheiden ouders. Het protocol is hieronder te downloaden:
Hoe ziet het contact met ouders eruit?
Het Corlaer College hecht veel waarde aan contact met ouders. Zij kunnen altijd bij de mentor/coach en schoolleiding terecht, ook buiten de ouderspreekavonden.
Contact met de mentor
Elke leerling heeft een mentor. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt is voor leerlingen en ouders/verzorgers. We stellen het erg op prijs als ouders/verzorgers de mentor informeren over zaken die van invloed kunnen zijn op de schoolprestaties of het welbevinden van het kind. Maak een afspraak met de mentor, zodat we dit samen kunnen bespreken.
We vinden het belangrijk dat er goed contact is tussen ouders/verzorgers en school. Daarom bieden we meerdere keren per jaar de mogelijkheid om met de mentor en indien nodig met de docenten te spreken tijdens een driehoeksgesprek. Op die manier kunnen we samen de voortgang en eventuele ondersteuningsbehoeften van je zoon of dochter bespreken.
Afdelingsleiders
Naast de mentor is de afdelingsleider het aanspreekpunt voor ouders/verzorgers. De afdelingsleider staat aan het hoofd van de afdeling. Hij geeft leiding aan een team docenten, instructeurs en lesassistenten en houdt zich bezig met het onderwijs binnen de afdeling.
AfdelingsleidersInformatieavonden
Voor elk leerjaar organiseert het Corlaer College minstens één informatieavond per jaar. Ouders ontvangen hiervoor een schriftelijke uitnodiging. Zij krijgen dan voorlichting over bijvoorbeeld de leerwegen, vakkenpakketten, examens en vervolgopleidingen.
Somtoday
Het Corlaer College werkt met het leerlingvolgsysteem Somtoday. In Somtoday kunnen ouders en leerlingen cijfers inzien, het rooster bekijken, afwezigheid doorgeven, huiswerk bekijken en berichten ontvangen en versturen naar de mentor en docenten. Leerlingen en ouders/verzorgers hebben ieder hun eigen inlogcode. Bekijk in dit bericht hoe Somtoday werkt.
Corlaer Nieuws
Ongeveer één keer in de twee weken verschijnt het Corlaer Nieuws, dé nieuwsbrief van het Corlaer College. Ouders en leerlingen ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Daarom is het belangrijk dat de administratie beschikt over het juiste e-mailadres. Je kunt zelf je e-mailadres en telefoonnummer wijzigen in Somtoday.
Hoe gaat de school om met lesuitval?
Wijzigingen in het lesrooster zijn te zien in Somtoday. Het is verstandig om het rooster regelmatig te controleren om te voorkomen dat je tevergeefs naar school komt. Als een docent ziek is, dan proberen we een vervanger te regelen. Als dat niet lukt, kunnen leerlingen hun tijd doorbrengen in de aula, hal of op één van de studieplekken. Ben je op zoek naar een rustige studieplek, overleg dan even met het personeelslid dat op het domein staat.
Hoe werkt Somtoday?
Het Corlaer College werkt met het leerlingvolgsysteem Somtoday. In Somtoday kunnen ouders en leerlingen cijfers inzien, het rooster bekijken, afwezigheid doorgeven, huiswerk bekijken en berichten ontvangen en versturen naar de mentor en docenten. Leerlingen en ouders hebben ieder hun eigen inlogcode. Bekijk in dit bericht hoe Somtoday werkt.
Hoe kan ik mijn kind ziekmelden?
Als je zoon of dochter afwezig is vanwege ziekte of een andere geldige reden, kun je hem of haar afmelden via Somtoday, per e-mail (leerlingpunt@corlaercollege.nl) of telefonisch tussen 7.45 en 8.30 uur. Meld je zoon of dochter elke dag opnieuw af, zodat er geen misverstanden over het verzuim ontstaan.
Hoe vraag je verlof aan?
Als een leerling om een andere reden dan ziekte lessen wil verzuimen, dienen ouders/verzorgers vooraf toestemming vragen.
Aanvraag voor kort verzuim
Kort verzuim, zoals een bezoek aan de dokter of tandarts, kan worden aangevraagd via een witte kaart. Deze kaart kan worden opgehaald in het LeerlingPunt. Je kunt ook een e-mail sturen naar het LeerlingPunt (leerlingpunt@corlaercollege.nl).
Bij leerlingen onder de 18 jaar dient het verzuim te worden gemeld door de ouder/verzorger. Het is belangrijk dat het korte verzuim vooraf wordt gemeld. Meldingen achteraf worden alleen bij hoge uitzondering verwerkt.
Aanvraag voor bijzonder verlof (kort en lang)
Bijzonder verlof dient ruim van tevoren door de ouder(s)/verzorger(s) schriftelijk en beargumenteerd bij het LeerlingPunt worden aangevraagd. De aanvraag wordt uitsluitend gehonoreerd als het voldoet aan de eisen van de Wet op de Leerplicht.
Voor het aanvragen van bijzonder verlof kun je een verlofaanvraagformulier ophalen bij het LeerlingPunt of hieronder downloaden. De verwerking van deze aanvragen vraagt tijd, daarom verzoeken we u om de aanvraag 10 werkdagen van tevoren in te dienen bij het LeerlingPunt. Je kunt het ingevulde verlofaanvraagformulier mailen naar: verlof-verzuim@corlaercollege.nl. Noteer al je kinderen op één formulier, ook als zij bij een andere onderwijsrichting, middelbare school of basisschool staan ingeschreven.
Het is niet toegestaan om zonder toestemming één of meerdere uren vrij te nemen. Het niet voldoen aan de verplichting om absenties schriftelijk te verantwoorden, kan leiden tot disciplinaire maatregelen. Het ministerie van onderwijs staat niet toe om van het vakantierooster af te wijken. Het Corlaer College kan daarom niet ingaan op verzoeken voor een vervroegde of verlengde vakantie. De school is verplicht om eventueel ‘luxeverzuim’ bij de consulent leerrecht (de nieuwe benaming voor leerplichtambtenaar).
Hoe groot zijn de klassen in de onderbouw?
In de klassen theoretische leerweg, havo en atheneum zitten maximaal 31 leerlingen. In de klassen van vmbo-basis/kader en kader/theoretische leerweg zitten maximaal 25 leerlingen. Meestal ligt het gemiddelde aantal leerlingen in een klas lager dan het maximaal aantal toegestane leerlingen.
Hoe kan ik mijn kind aanmelden?
Van dinsdag 25 maart tot en met maandag 31 maart 2025 kun je je kind online aanmelden voor een middelbare school tijdens de centrale aanmeldweek. Je hoeft dit niet meer via de basisschool te regelen, maar je kunt je kind direct aanmelden voor het Corlaer College via onze website.
Wilt u uw zoon of dochter voor een hoger leerjaar aanmelden? Neem dan eerst contact op met de afdelingsleider door te bellen met het Corlaer College. Na dit gesprek ontvang je van de afdelingsleider het aanmeldformulier voor leerjaar 2 en hoger.
Meer over aanmeldenWanneer zijn er vakanties?
Wat zijn de lestijden?
Lestijden
Activiteiten | Begintijd | Eindtijd |
---|---|---|
1e lesuur | 8:20 | 8:45 |
2e lesuur | 8:45 | 9:30 |
3e lesuur | 9:30 | 10:15 |
Pauze | 10:15 | 10:30 |
4e lesuur | 10:30 | 11:15 |
5e lesuur | 11:15 | 12:00 |
Pauze | 12:00 | 12:30 |
6e lesuur | 12:30 | 13:15 |
7e lesuur | 13:15 | 14:00 |
Pauze | 14:00 | 14:15 |
8e lesuur | 14:15 | 15:00 |
9e lesuur | 15:00 | 15:45 |
10e lesuur | 15:45 | 16:30 |
Wat zijn de schoolkosten?
Elke middelbare school ontvangt een bepaalde overheidsbijdrage om alle kosten voor een schooljaar te dekken. Hoewel deze bijdrage voldoende is voor de noodzakelijke uitgaven, is er geen ruimte voor extra’s. Om onze leerlingen iets extra’s te kunnen bieden, vragen we een vrijwillige ouderbijdrage. Dit is gebruikelijk op veel scholen, inclusief het Corlaer College. Het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage is vastgesteld door de medezeggenschapsraad.
De ouderbijdrage is altijd vrijwillig. Toelating tot de school, deelname aan het onderwijs en examens zijn niet afhankelijk van deze bijdrage. Vrijwillig betekent dat ouders/verzorgers mogen kiezen of ze de ouderbijdrage betalen. Alle leerlingen moeten kunnen meedoen aan de programma’s en activiteiten die het Corlaer College aanbiedt, ook aan activiteiten buiten het verplichte lesprogramma. Dit houdt in dat zowel de ouderbijdrage als de bijdrage voor de extra activiteiten buiten het verplichte onderwijsprogramma vrijwillig zijn, zoals excursies, reisweken, brugklaskamp, schoolreisje, extra kosten voor de profielen, TechniekPlus, SportPlus, Cambridge Engels en andere extra kosten. Wij vinden deze extra activiteiten belangrijk voor ons onderwijs en willen dit graag in de toekomst blijven aanbieden. Dit kan echter niet zonder de financiële hulp van ouders/verzorgers. Als veel ouders/verzorgers besluiten om de vrijwillige ouderbijdrage niet te betalen, kan het zijn dat bepaalde activiteiten zoals excursies en reisweken niet kunnen doorgaan. Dit komt doordat de kosten dan te hoog worden voor de school.
Schoolboeken
Elke leerling ontvangt gratis schoolboeken. Ouders/verzorgers ontvangen voor de zomervakantie informatie over het bestellen van de boeken die vervolgens thuisbezorgd worden. Als de boeken te laat worden besteld, zijn de verwerkingskosten van € 4,95 voor eigen rekening. Bij het bestellen van de schoolboeken vraagt Iddink een borg van € 75,- , die wordt terugbetaald of verrekend bij het verlaten van onze school. Meer informatie over het boekenpakket, de bezorging en de vergoeding is te vinden op www.iddink.nl.
Chromebook
In ons onderwijs gebruikt elke leerling een chromebook. De kosten en aanschaf van een chromebook vallen onder de vrijwillige ouderbijdrage. Ouders/verzorgers ontvangen aparte informatie over deze kosten en de mogelijkheid om een chromebook aan te schaffen. Het is ook toegestaan om een eigen apparaat te gebruiken, op voorwaarde dat het voldoet aan bepaalde technische eisen.
In de schoolgids staat uitgebreide informatie over de kosten per schooljaar. Je kunt de schoolgids vinden op de website onder het kopje ‘Mijn Corlaer’.
Ik heb een probleem met mijn chromebook. Waar kan ik terecht?
Heb je problemen met je chromebook, dan kun je contact opnemen met de helpdesk van ICT. Je kunt een e-mail sturen naar ict@corlaercollege.nl of je kunt even bij de helpdesk langsgaan. De ICT-helpdesk zit in het vmbo-gebouw.
Hoe ziet het privacybeleid eruit?
Wij willen onze leerlingen een veilige leeromgeving bieden. Daar hoort ook bij dat wij zorgvuldig omgaan met de privacy van onze leerlingen, hun ouders, onze medewerkers en andere betrokkenen. Wilt u meer lezen over hoe wij dit doen?
PrivacybeleidOnze kernwaarden
Het Corlaer College is een christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Wat wij belangrijk vinden als school hebben we geformuleerd in drie kernwaarden.
Over onsKom kennismaken!
Zit jij in groep 7 of 8 en ga je binnenkort naar de middelbare school? Wil je de sfeer proeven en kijken of onze school bij jou past? Kom dan kennismaken!
Kom kennismakenOns onderwijs
Het Corlaer College is een brede middelbare school voor vmbo, havo en atheneum. Je kunt bij ons makkelijk doorstromen naar een ander niveau zonder van school te wisselen.
Onderwijs