OnderwijsVmbo-basis/kader

Goed dat jij er bent!

Ben jij een verkoper? Houd jij van koken? Of wil jij je eigen meubels maken? Bij ons kun je alle kanten op. Na het tweede jaar kun je kiezen uit wel vier verschillende profielen! Bovendien kun je bij ons alle niveaus van het vmbo volgen. Heb je bijvoorbeeld recht op leerwegondersteuning (LWOO)? Dan krijg je bij ons extra ondersteuning en een kleinere klas. Je juf of meester kan deze ondersteuning voor je aanvragen.

Vmbo-basis/kader

Het belangrijkste verschil tussen basis- en kaderberoepsgericht is het niveau waarop de lesstof wordt aangeboden. Met de basisberoepsgerichte leerweg kun je naar niveau 2 van het mbo. De kaderberoepsgerichte leerweg geeft je toegang tot niveau 3 of 4 van het mbo. Tijdens de eerste twee leerjaren kijken we goed of je op het juiste niveau zit. Als dat niet zo is, dan kun je altijd nog wisselen van niveau. 

Een studio voor de onderbouw

Een eigen plek

Als je voor onze school kiest, dan krijg je in de onderbouw veel les in de studio. De studio is nieuw op het Corlaer College. Dit is een eigen plek voor onze afdeling. Je krijgt les in de lokalen rond de studio en soms werk je tijdens de les in kleine groepjes in de mooie ruimte die aan de lokalen vastzitten. Hier zie je allemaal bekende gezichten, zoals je klasgenoten en docenten. De docent en onderwijsassistenten helpen jou bij het maken van je opdrachten. Het is een ideale plek om tijdens de pauze te chillen of om na schooltijd huiswerk te maken.

Vmbo-basis/kader

Hoe ziet het onderwijs eruit?

leerlingen op het VMBO basis in Nijkerk
De onderbouw

Waar ben je goed in?

In de onderbouw krijg je vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde, maar ook de vakken Natuur & Techniek, Mens & Gezondheid en Mens & Maatschappij. Deze vakken bereiden je voor op de profielen van de bovenbouw. In het tweede jaar ga jij al een profielkeuze maken. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Dat zijn belangrijke vragen. Natuurlijk helpen onze docenten jou bij je zoektocht. Je staat er niet alleen voor.

Vind je techniek of sport leuk, dan kan je kiezen voor een profielklas, zoals de sportklas of techniekklas. Kies jij niet voor een profiel, dan ga je bij de wekelijkse keuzelessen ontdekken welke interesses je hebt op het gebied van de praktijkvakken. Er zijn keuzelessen in de sport, techniek, technologie, koken & bakken en de kunst.

De bovenbouw

In de praktijk leer je pas echt!

Een beroep leer je het beste in de praktijk. Daarom werk je als vmbo basis- of kaderleerling op je eigen domein aan je beroepsvaardigheden. Elk profiel heeft zijn eigen domein. Op de domeinen is de praktijk zo goed mogelijk nagebootst. In het domein Economie & Ondernemen heeft het Corlaer College bijvoorbeeld een winkel nagebootst. Zo kun je in de winkel aan de slag met je eigen vaardigheden. In je derde en vierde jaar ga je stage lopen bij een bedrijf. Zo kun je wat je op het Corlaer hebt geleerd in de praktijk toepassen en natuurlijk nieuwe dingen leren.

Kiezen in de bovenbouw

Onze profielen

Bouwen, wonen en interieur (BWI)

Wil jij een echte vakman worden? Denk bijvoorbeeld aan banktimmeren, metselen en vaktekenen. Je krijgt tijdens de opleiding praktijk èn theorie. Zo werk je niet alleen met je handen, maar kun je ook kiezen voor de creatieve kant van design of juist voor de zakelijke kant van zelfstandig ondernemer. Je kunt later aan de slag als bijvoorbeeld timmerman, metselaar, meubelmaker, schilder of medewerker in de infra.

Produceren, installeren en energie (PIE)

Wil jij leren lassen, draaien, plaatbewerken, elektrotechnische installaties aanleggen, CAD-tekenen of programmeren? Je kunt met dit profiel veel kanten mee op. Zo kun je bijvoorbeeld monteur, constructiewerker of lasser worden, maar ook tekenaar-constructeur of draaier. Bedrijven zitten om je te springen.

Zorg & Welzijn

Met het profiel Zorg & Welzijn kun jij iets voor een ander betekenen. Denk aan beroepen in de gezondheidszorg, ouderenzorg, kinderopvang, jeugdzorg of uiterlijke verzorging. Benodigde karaktereigenschappen zijn: sociaal, een beetje geduld en goed kunnen luisteren.

Economie & Ondernemen

Kun jij goed rekenen? Wil jij je eigen winkel beginnen? Heb jij je administratie goed op orde of wil je dat juist leren? Bij dit profiel leer je alles over boekhouden en kassawerkzaamheden, maar ook over presenteren en gesprekken voeren. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bij een bank of in een hotel. Maar je kunt ook terecht komen in een winkel of in de modebranche.

Goed dat jij er bent!

Waarom naar het Corlaer College?

Persoonlijke begeleiding

Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte tijd goed kennen. Je kunt altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Dat betekent dat ze naast goed lesgeven, jou ook heel goed kunnen coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met de coach denk je na over een aanpak die bij jou past.

Sterk in techniek

Heb jij technisch inzicht en werk je graag met je handen? Het vmbo van het Corlaer College heeft één van de grootste techniekafdelingen. Je leert niet alleen lassen, metaal bewerken of banktimmeren, maar ook werken met de mooiste apparatuur. Dus kies jij voor techniek, dan zit je hier goed. Kun je niet wachten tot het derde jaar, dan kun je in het eerste jaar van basis- en kaderberoepsgerichte leerweg al meedoen met de techniekklas.

Techniekklas

Kun jij niet wachten tot het derde jaar en werk jij graag met je handen? Als je de leerweg basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volgt, dan kun je meedoen met de techniekklas. Elke week heb je acht uur techniek. Je leert hoe apparaten werken, maakt werkstukken van metaal, hout of kunststof, je leert CAD tekenen en je gaat aan de slag met elektrotechniek.

Je eigen chromebook

Kies jij straks voor het Corlaer, dan heb je een eigen chromebook nodig. Dat is een kleine laptop, waarmee je op school en thuis kunt werken. Je leert niet alleen uit de boeken op het Corlaer, maar ook met behulp van je chromebook. In je eentje, maar ook samen met anderen.

Sportklas

Houd jij van sporten? En ga je naar vmbo–basis, -kader of -tl? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. Ook is de sportklas voor leerlingen met leerwegondersteuning. Je hebt wel zes uur sport per week. Hier maak je kennis met verschillende sporten, zoals: turnen, atletiek, dans en natuurlijk alle balsporten, maar ook sporten zoals schaatsen, freerunning, survival e.d.

Draag bij aan de wereld
Expeditie Corlaer

"In Uganda hebben we een weeshuis opgeknapt. Dat was erg leuk. Expeditie Corlaer was een ervaring voor het leven."

Olivier
Expeditie Uganda 2019

Excursies en activiteiten

Tijdens je middelbare schooltijd wil je meer dan alleen leren. Het vmbo heeft een actieve leerlingenraad die leuke schoolfeesten organiseert. Meestal staan die feesten in het teken van een thema, zoals Winter Wonderland of Neon Party. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook zijn er geregeld activiteiten met je klas. In de brugklas ga je drie dagen op kamp en je gaat tijdens het schoolreisje naar een pretpark. Wil jij je horizon verbreden? Leer in de wijde wereld! In het derde jaar ga je op reisweek naar Praag, Berlijn of Londen. Of doe mee met Expeditie Corlaer en zet je in voor een mooi project. Eén ding is zeker: bij het Corlaer is genoeg te ontdekken en te doen.

Over ons

Het Corlaer College

Het Corlaer College is een christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Elke leerling wordt gezien en krijgt de kans om te groeien. Op het Corlaer College sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. We geven je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Meer over onze kernwaarden

Vragen?

Heb je nog vragen over vmbo-basis of -kader? Laat het ons gerust weten. Peter van Montfrans is de afdelingsleider van de onderbouw vmbo-basis/kader. Hij kan al je vragen beantwoorden. Vul hieronder het formulier in. Vind je het prettiger om te bellen, vraag dan of hij je terug kan bellen.

Peter van Montfrans
Afdelingsleider onderbouw
Vmbo-basis/kader
Goed dat jij er bent!

Meer weten over het Corlaer?