Corlaer College

Havo

Goed dat jij er bent!

Jij gaat straks naar de middelbare school: een grote stap en best een beetje spannend. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. Op het Corlaer College geven we je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent van harte welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

De brugklas

Heb je een havo-advies gekregen of een basisschooladvies voor havo/atheneum? Dan begin je in de brugklas havo/atheneum. Heb je een tl/havo-advies gekregen van je basisschool? Dan begin je in de brugklas tl/havo. Na het eerste jaar bekijken we of welke opleiding het beste bij je past.

Een schooldag

Thematisch onderwijs

Op het Corlaer College leer je niet alleen uit boeken, maar vooral ook door samen te werken met je klasgenoten aan een thema. Verschillende vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst zijn samengevoegd tot één thema, zoals het thema MMC (mens, maatschappij en cultuur) of het thema MNT (mens, natuur en techniek). Zo leer je samenhang te zien tussen de verschillende vakken. Het werken aan de thema’s doe je op een domein, oftewel een gemeenschappelijke ruimte die centraal in de school ligt. We begeleiden je goed. Op elk domein staat een docent die je helpt met je studiestof, maar ook met plannen, samenwerken en zelfstandig werken. Alle docenten zijn opgeleid tot coach. Dat betekent dat ze je feedback geven op een manier waardoor ze je ook weten te stimuleren en enthousiasmeren voor het schoolwerk. Want leren doe je het best als je er ook plezier in hebt.

Je werkt ongeveer een derde van de onderwijstijd op een domein, altijd onder begeleiding van een docent. De andere uren zijn klassikale lessen waar je uitleg krijgt van een vakdocent.

+
-

Onderbouw

Naast vakken als Nederlands, wiskunde en Engels krijg je in de eerste twee leerjaren acht tot tien lesuren per week thematisch les. Daarbij gaat het natuurlijk om de inhoud, maar ook de ontwikkeling van belangrijke kwaliteiten als zelfstandig werken, samenwerken, evalueren en reflecteren, onderzoeken, plannen en organiseren.

De themalessen gaan over mens, natuur en techniek (MNT) en mens, maatschappij en cultuur (MMC). Elk thema is op dezelfde manier opgebouwd. In de thema’s vind je allerlei vakken terug, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst. Ook kunst krijg je tegenwoordig thematisch. Bij Thema Kunst gaat het om een samensmelting van de vakken muziek, handvaardigheid en tekenen.

+
-

Bovenbouw

Aan het einde van het derde jaar maak je de keus voor een bepaald profiel, dat je in leerjaar 4 en 5 volgt. Je kunt uit vier profielen kiezen:

  • Cultuur en maatschappij: talen, geschiedenis, beeldende vorming of extra taal, wiskunde A
  • Economie en maatschappij: geschiedenis, wiskunde A/B en aardrijkskunde, bedrijfseconomie of een taal
  • Natuur en gezondheid: biologie, scheikunde, wiskunde A/B, aardrijkskunde of natuurkunde
  • Natuur en techniek: wiskunde B, natuurkunde, scheikunde, wiskunde D of biologie of informatica

De vakken voor je profiel vormen ongeveer 30 procent van je lestijd. Om je profiel aan te vullen kies je nog een keuze examenvak en kan je een aantal uren besteden aan een ander (deel)vak of module. Dit vrije deel vormt samen met je profiel ongeveer de helft van je lestijd. De andere helft bestaat uit gemeenschappelijke vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer, cultureel-kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding.

In de tweede fase ligt het accent op zelfwerkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Je krijgt klassikaal les, maar ook zelfstudie met begeleiding. In deze jaren verbreed je je horizon enorm, ook letterlijk. Je werkt samen met leerlingen van scholen in Duitsland, India en Spanje en gaat op uitwisseling. Je doet misschien mee aan Expeditie Corlaer. En je steekt je handen uit de mouwen tijdens een maatschappelijke stage.

Ontdek waar je goed in bent

Je krijgt op het Corlaer veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Samen met jou ontdekken we hoe jij jezelf kunt ontwikkelen en op welke manier jij het best je leerdoelen behaalt. Het werken op de domeinen geeft jou veel mogelijkheden om je eigen keuzes te maken. Tijdens je hele opleiding zoeken we steeds samen naar wat en hoe je wilt leren en hoe jij je talenten wilt ontwikkelen. Natuurlijk coachen de docenten en je mentor je daarbij. Wil je meer weten over de begeleiding? Klik dan hier.

Je eigen chromebook

Kies jij straks voor het Corlaer, dan heb je een eigen chromebook nodig. Dat is een kleine laptop, waarmee je op school en thuis kunt werken. Je leert niet alleen uit de boeken op het Corlaer, maar ook met behulp van je chromebook. In je eentje, maar ook samen met anderen.

Cambridge Engels

Als jij Engels leuk vindt, dan zit je goed bij het Corlaer College. Bij ons kun je Cambridge Engels volgen, een methode die wereldwijd bekend staat. Met deze methode leer je op hoog niveau Engels. Erg handig als je straks naar het hbo of universiteit gaat.

Native speaker

Op het Corlaer College kun je de talen Engels, Duits en Frans oefenen met een native speaker. Een native speaker spreekt de taal als moedertaal. Op die manier leer je de taal sneller spreken met de juiste uitspraak.

Technologie

Heb je interesse in techniek? Dan kun je technische vakken volgen. In het Techlab in het vmbo-gebouw ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen voor een vraagstuk bedenken en uitvoeren. Er staan onder meer grote 3D-printers. Zo wordt techniek heel concreet. Ook binnen andere vakken past de school steeds meer technologie toe, zodat je je horizon verbreedt. Je kunt denken aan het maken van een website in plaats van een verslag.

Excursies en activiteiten

Tijdens je middelbare schooltijd wil je natuurlijk meer dan alleen leren. De leerlingenraad organiseert leuke schoolfeesten. De feesten hebben vaak een bepaald thema, zoals Winter Wonderland of Neon Party. Maar er is meer te doen. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook kun je in het eerste jaar mee naar Movieworld. Bij de vakken Culturele Kunstzinnige Vorming, aardrijkskunde en geschiedenis ga je op excursie naar Den Haag of Amsterdam. Er zijn geregeld activiteiten met je klas. Je gaat zwemmen, lasergamen of met z’n allen naar de bioscoop.

Wil jij je horizon verbreden? We hebben verschillende (online) uitwisselingsprojecten. Ga op reis naar Spanje, Tsjechië of Duitsland. Of doe mee met Expeditie Corlaer en zet je in voor een mooi project. Eén ding is zeker: bij het Corlaer is genoeg te ontdekken en doen.

Het Corlaer College

Het Corlaer College is een christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Elke leerling wordt gezien en krijgt de kans om te groeien. Op het Corlaer College sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. We geven je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Wat wij belangrijk vinden als school hebben we geformuleerd in drie kernwaarden. Lees hier meer over onze kernwaarden en onze christelijke identiteit.

Vragen

Heb je nog vragen over de opleidingen havo of atheneum? Laat het ons gerust weten. Peter de Waal is de afdelingsleider van de onderbouw havo/atheneum. Hij kan al je vragen beantwoorden. Vind je het prettiger om te bellen, vraag dan per mail om een telefonisch afspraak in te plannen.

Stuur een e-mail naar: pdewaal@corlaercollege.nl.