OnderwijsHavo

Goed dat jij er bent!

Jij gaat straks naar de havo op de middelbare school: een grote stap en best een beetje spannend. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. Op het Corlaer College geven we je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent van harte welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Naar de brugklas

Op het Corlaer College begin je in de eerste klas in een dakpanklas. Hier zitten leerlingen van twee verschillende niveaus samen in één klas waar je op je eigen niveau kunt leren. Er is een dakpanklas theoretische leerweg/havo en een dakpanklas havo/atheneum. Zo heb je een extra jaar om te ontdekken welk niveau het beste bij jou past en waar je je het meest thuis voelt.

In de dakpanklas vind je leerlingen die al wat verder zijn in sommige vakken en anderen die wat meer hulp nodig hebben. Dat is fijn, want dan kun je van elkaar leren. Samenwerken met verschillende leerlingen is goed voor iedereen in de klas. Je helpt elkaar en dat maakt leren leuker. Of je nu extra uitdaging of extra uitleg en oefening nodig hebt, de docent past de lesstof aan op jouw behoeften.

In het tweede jaar ga je naar een klas die het beste aansluit bij jouw niveau. Onderzoek heeft aangetoond dat dakpanklassen je een betere kans geven om te slagen op het niveau dat bij jou past.

De docent

Voor elk vak een andere docent

Anders dan op de basisschool heb je straks voor elk vak een andere docent. Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte  tijd goed kennen. Je kunt namelijk altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Dat betekent dat ze naast goed lesgeven, jou ook heel goed kunnen coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met je coach denk je na over een aanpak die bij jou past.

Je eigen coach

Leren gaat het best als jij je prettig voelt.

En dat jij je prettig voelt, vinden we belangrijk. Op de havo krijg je een coach. Hij helpt jou je hele middelbare schoolperiode. Met al je vragen kun je bij je coach terecht. Over je rooster en vakken, maar ook om je hart te luchten of iets leuks te vertellen. Je ouders betrekken we er natuurlijk ook bij. Ook zij kunnen altijd bij de  coach aankloppen.

Thematisch onderwijs

Op het Corlaer College leer je niet alleen uit boeken, maar ook door samen te werken met je klasgenoten aan een thema. Verschillende vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst zijn samengevoegd tot één thema, zoals het thema MMC (mens, maatschappij en cultuur) of het thema MNT (mens, natuur en techniek). Zo leer je samenhang te zien tussen de verschillende vakken. Het werken aan de thema’s doe je op een domein, oftewel een gemeenschappelijke ruimte die centraal in de school ligt. We begeleiden je goed. Op elk domein staat een docent die je helpt met je studiestof, maar ook met plannen, samenwerken en zelfstandig werken. Alle docenten zijn opgeleid tot coach. Dat betekent dat ze je feedback geven op een manier waardoor ze je ook weten te stimuleren en enthousiasmeren voor het schoolwerk. Want leren doe je het best als je er ook plezier in hebt.

Je werkt ongeveer een derde van de onderwijstijd op een domein, altijd onder begeleiding van een docent. De andere uren zijn klassikale lessen waar je uitleg krijgt van een vakdocent.

Video: Thematisch onderwijs op het Corlaer College

Ontdek waar je goed in bent

Je krijgt op het Corlaer veel verantwoordelijkheid en vrijheid. Samen met jou ontdekken we hoe je jezelf kunt ontwikkelen en op welke manier je het best je leerdoelen behaalt. Het werken op de domeinen geeft jou verder veel mogelijkheden om je eigen keuzes te maken. Tijdens je hele opleiding zoeken we steeds samen naar wat en hoe je wilt leren en hoe je je talenten wilt ontwikkelen. Natuurlijk coachen de docenten en je mentor je daarbij.

Meer over begeleiding
Het onderwijs op de havo

Vakken

Het vakkenpakket van leerlingen op het havo bestaat de eerste drie leerjaren uit een algemeen lesaanbod. Dat is de onderbouw. Aan het einde van het derde leerjaar maken leerlingen een keuze voor een profiel en ga je naar de bovenbouw.

Onderbouw havo

Naast vakken als Nederlands, wiskunde en moderne vreemde talen krijg je in de eerste twee leerjaren acht lesuren per week thematisch les. Daarbij gaat het natuurlijk om de inhoud, maar ook de ontwikkeling van belangrijke kwaliteiten als zelfstandig werken, samenwerken, evalueren en reflecteren, onderzoeken, plannen en organiseren. De themalessen gaan over mens, natuur en techniek (MNT) en mens, maatschappij en cultuur (MMC). Elk thema is op dezelfde manier opgebouwd. In de thema’s vind je allerlei vakken terug, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst. Ook kunst krijg je tegenwoordig thematisch. Bij Thema Kunst gaat het om een samensmelting van de vakken muziek, handvaardigheid en tekenen.

Bovenbouw havo

Aan het einde van het derde jaar maak je de keus voor een bepaald profiel, dat je in leerjaar 4 en 5 volgt. Je kunt uit vier profielen kiezen:

  • Cultuur en maatschappij: talen, geschiedenis, beeldende vorming of extra taal, wiskunde A
  • Economie en maatschappij: geschiedenis, wiskunde A/B en aardrijkskunde, bedrijfseconomie of een taal
  • Natuur en gezondheid: biologie, scheikunde, wiskunde A/B, aardrijkskunde of natuurkunde
  • Natuur en techniek: wiskunde B, natuurkunde, scheikunde, wiskunde D of biologie of informatica

De vakken voor je profiel vormen ongeveer 30 procent van je lestijd. Om je profiel aan te vullen kies je nog een keuze examenvak en kan je een aantal uren besteden aan een ander (deel)vak of module. Dit vrije deel vormt samen met je profiel ongeveer de helft van je lestijd. De andere helft bestaat uit gemeenschappelijke vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer, cultureel-kunstzinnige vorming en lichamelijke opvoeding.

In de tweede fase ligt het accent op zelfwerkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Je krijgt klassikaal les, maar ook zelfstudie met begeleiding. In deze jaren verbreed je je horizon enorm, ook letterlijk. Je werkt samen met leerlingen van scholen in Duitsland, India en Spanje en gaat op uitwisseling. Je doet misschien mee aan Expeditie Corlaer. En je steekt je handen uit de mouwen tijdens een maatschappelijke stage.

onderbouw havo, bovenbouw havo, vakken, profielen, thema, themalessen, thema kunst, kunst

Waarom naar het Corlaer College?

Meer kansen in een dakpanklas

In een dakpanklas leer je op jouw eigen snelheid en ontdek je welk niveau het beste bij jou past. Je hebt klasgenoten die al wat verder zijn en anderen die wat meer hulp nodig hebben. Dat is handig, want zo kunnen jullie van elkaar leren. Samenwerken met verschillende klasgenoten is leuk en helpt iedereen. Uit onderzoek blijkt dat dakpanklassen je een betere kans geven om te slagen op het niveau dat bij jou past. Kortom, beginnen in een dakpanklas is een slimme start!

Persoonlijke begeleiding

Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte tijd goed kennen. Je kunt altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Daardoor kunnen ze naast goed lesgeven jou ook heel goed coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met de coach denk je na over een aanpak die bij jou past.

Toptalent

Ben jij hoogbegaafd? Binnen het traject Toptalent krijg je de kans om extra uitgedaagd te worden. Je kunt meedoen met een bestaand project bijvoorbeeld programmeren of je kunt zelf een project bedenken. Ook zijn er bijeenkomsten waar je meer leert over leren leren (executieve functies) en mindset (denkpatronen). TopTalent is geen aparte klas, want het onderwijsconcept op het Corlaer College sluit heel goed aan bij de behoefte van hoogbegaafde leerlingen.

Technologie

Heb je interesse in techniek? Je volgt in de onderbouw het vak technologie. In het Techlab in het vmbo-gebouw ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen voor een vraagstuk bedenken en uitvoeren. Er staan onder meer grote 3D-printers. Zo wordt techniek heel concreet. Ook binnen andere vakken past de school steeds meer technologie toe, zodat je je horizon verbreedt. Je kunt denken aan het maken van een website in plaats van een verslag.

Internationalisering

Op het Corlaer College vind je internationalisering overal terug, want leren doe je niet alleen in de schoolbanken, maar ook in de wijde wereld. Op het Corlaer College zijn online uitwisselingsprojecten. Je kunt op uitwisseling naar Spanje of Italië. Of kies in de bovenbouw voor een reisweek naar Berlijn of Praag. Je kunt ook meedoen met Expeditie Corlaer en je inzetten voor een mooi project.

Een eigen chromebook

Kies je straks voor het Corlaer College, dan heb je een eigen chromebook nodig. Dat is een kleine laptop, waarmee je op school en thuis kunt werken.

Cambridge Engels

Als je Engels leuk vindt, dan zit je goed bij het Corlaer College. Bij ons kun je Cambridge Engels volgen, een methode die wereldwijd bekend staat. Met deze methode leer je op hoog niveau Engels. Erg handig als je straks naar het hbo of universiteit gaat.

Draag bij aan de wereld
Expeditie Corlaer

"In Uganda hebben we een weeshuis opgeknapt. Dat was erg leuk. Expeditie Corlaer was een ervaring voor het leven."

Olivier
Expeditie Uganda 2019
Je horizon verbreden

Buitenschoolse activiteiten

Tijdens je middelbare schooltijd wil je natuurlijk meer dan alleen leren. De leerlingenraad organiseert leuke schoolfeesten. De feesten hebben vaak een bepaald thema, zoals Winter Wonderland of Neon Party. Maar er is meer te doen. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook kun je in het eerste jaar mee naar Movieworld. Bij de vakken Culturele Kunstzinnige Vorming, aardrijkskunde en geschiedenis ga je op excursie naar Den Haag of Amsterdam.

Er zijn geregeld activiteiten met je klas. Je gaat zwemmen, lasergamen of met z’n allen naar de bioscoop. Wil je je horizon verbreden? We hebben verschillende (online) uitwisselingsprojecten. Ga op uitwisseling naar Spanje of ga op reisweek naar een mooie stad in het buitenland. Je kunt ook meedoen met Expeditie Corlaer en inzetten voor een mooi project. Eén ding is zeker: bij het Corlaer is genoeg te ontdekken en doen.

Over ons

Het Corlaer College

Het Corlaer College is een christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Elke leerling wordt gezien en krijgt de kans om te groeien. Op het Corlaer College sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. We geven je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Wat wij belangrijk vinden als school hebben we geformuleerd in drie kernwaarden.

Meer over onze kernwaarden

Vragen?

Heb je nog vragen over de opleidingen havo of atheneum? Laat het ons gerust weten. Marjolein Hartman is de afdelingsleider van leerjaar 1 havo/atheneum. Zij kan al je vragen beantwoorden. Vul hieronder het formulier in. Vind je het prettiger om te bellen, vraag dan of zij je terug kan bellen.

Marjolein Hartman
Afdelingsleider leerjaar 1
Havo/atheneum
Goed dat jij er bent!

Meer weten over het Corlaer College?