OnderwijsVmbo-tl

Goed dat jij er bent!

Jij gaat straks naar vmbo-tl op de middelbare school: een grote stap en best een beetje spannend. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. Op het Corlaer College geven we je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent van harte welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

De theoretische leerweg is een algemeen vormende, theoretische opleiding. Deze leerweg is hetzelfde als de mavo. Met het diploma op zak kun je doorstromen naar het hoogste niveau van het middelbaar beroepsonderwijs, maar je kunt ook overstappen naar de havo. Dan kun je lekker op het Corlaer blijven.

De brugklas

Heb je een basisschooladvies voor vmbo-tl of een basisschooladvies voor vmbo-tl/havo, dan kom je in de brugklas tl/havo. Je hebt dan zowel les in het vmbo-gebouw als in het havo/atheneum-gebouw. Op die manier leer je beide gebouwen goed kennen en voel jij je thuis in beide gebouwen. Want na het eerste jaar bekijken we welke richting het beste bij je past, vmbo-tl of havo.

Alle leerlingen in de brugklas tl/havo beginnen met leerstof op vmbo-tl-niveau, ook om te wennen. Na een paar maanden wordt bekeken wie er op havo-niveau gaat werken. De leerlingen blijven bij elkaar in de klas. Er wordt binnen de klas gedifferentieerd op tl- en havo-niveau. Dat betekent dat tl-leerlingen leerstof en toetsen van vmbo-tl krijgen. Havoleerlingen krijgen leerstof en toetsen van de havo. Na het eerste leerjaar stromen de tl-leerlingen door naar klas 2 van vmbo-tl en de havoleerlingen naar een klas 2 van de havo.

Ga je naar vmbo-tl wil je daarna verder met de havo? In het derde en vierde jaar kun je een tl+-traject volgen. Daarmee maak je de stap naar de havo makkelijker.

De docent

Voor elk vak een andere docent

Anders dan op de basisschool heb je straks voor elk vak een andere docent. Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte tijd goed kennen. Je kunt altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Dat betekent dat ze naast goed lesgeven jou ook heel goed kunnen coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met de docent denk je na over een aanpak die bij jou past.

Je eigen coach

Leren gaat het best als jij je prettig voelt

En dat jij je prettig voelt vinden wij belangrijk. Op het vmbo theoretische leerweg krijg je een coach. Hij helpt jou je hele middelbare schoolperiode. Met al je vragen kun je bij je coach terecht. Over je rooster en vakken, maar ook om je hart te luchten of iets leuks te vertellen. Je ouders betrekken we er natuurlijk ook bij. Ook zij kunnen altijd bij de  coach aankloppen.

Thematisch onderwijs

Op het vmbo werk je niet alleen in de klas, maar ook in groepen op een van de domeinen. Dat is een gemeenschappelijke ruimte die centraal in de school ligt. Daar leer je samenwerken met anderen, overleggen en plannen. Verschillende vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst zijn samengevoegd tot één thema, zoals het thema MMC (mens, maatschappij en cultuur) en het thema MNT (mens, natuur en techniek). Zo leer je samenhang zien tussen de verschillende vakken.

Het werken aan de thema’s doe je op een domein. Op elk domein staat een docent die je helpt met je studiestof, maar ook met plannen, samenwerken en zelfstandig werken. Je werkt met periodeplanners. Aan het eind van de week wordt gecontroleerd of je je weektaak hebt afgemaakt. Alle docenten zijn opgeleid tot coach. Dat betekent dat ze je feedback geven op een manier waardoor ze je ook weten te stimuleren en enthousiasmeren voor het schoolwerk. Want leren doe je het best als je er ook plezier in hebt.

Je werkt in de onderbouw ongeveer een derde van de onderwijstijd op een domein, altijd onder begeleiding van een docent. De andere uren zijn klassikale lessen waar je uitleg krijgt van een vakdocent.

Meer over begeleiding
Het onderwijs op vmbo theoretische onderwijs

Vakken

Het vmbo-tl duurt vier jaar en bereidt je voor op een opleiding in het mbo.

Onderbouw vmbo-tl

In leerjaar 1 en 2 krijg je een aantal vakken thematisch. Zo zijn aardrijkskunde, geschiedenis en economie samengebracht in het thema MMC: mens, maatschappij en cultuur. Ook krijg je het thema MNT: mens, natuur en techniek. Daarin draait het onder meer om biologie, natuurkunde en verzorging. Op het leerplein oefen je in studievaardigheden.

Je krijgt ook de vakken kunst, muziek en lichamelijke opvoeding. Daarnaast zijn er projectdagen voor kunstzinnige vorming.

Je maakt in deze leerjaren kennis met nog meer afkortingen: SV (studievaardigheden) en LT (loopbaanoriëntatie en talent). Tijdens de SV-lessen leer je hoe je moet leren. LT helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je eigen talent.

Bovenbouw vmbo-tl

In leerjaar 3 en 4 verschuift de aandacht naar het vakonderwijs. De vaardigheden die je in de onderbouw hebt geleerd – zoals plannen, organiseren en reflecteren – ga je toepassen in alle vakken. Je hebt ook uren zelfstudie; je kiest dan zelf waaraan je werkt.

In de bovenbouw kun je ook kiezen voor het vak technologie. Het Corlaer College heeft daar een mooie, nieuwe ruimte voor, het Techlab. Samen met andere leerlingen bedenk en ontwerp je technische oplossingen voor een bepaald vraagstuk waarna je die vervolgens ook uitvoert. Daarvoor kun je bijvoorbeeld 3D printers gebruiken.

SV, studievaardigheden, LT, loopbaanoriëntatie en talent, onderbouw vmbo-tl, bovenbouw vmbo-tl, vakken

Waarom naar het Corlaer College?

Persoonlijke begeleiding

Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte tijd goed kennen. Je kunt altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Dat betekent dat ze naast goed lesgeven, jou ook heel goed kunnen coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met de coach denk je na over een aanpak die bij jou past.

Technologie

Kies je voor het vak Dienstverlening & Producten? Dan kun je technische vakken volgen. In het Techlab in het vmbo-gebouw ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen voor een vraagstuk bedenken en uitvoeren. Er staan onder meer grote 3D-printers. Zo wordt techniek heel concreet. Ook binnen andere vakken past de school steeds meer technologie toe, zodat je je horizon verbreedt. Je kunt denken aan het maken van een website in plaats van een verslag.

Sportklas

Houd jij van sporten en ga je naar vmbo-tl? Meld je dan aan voor de sportklas. Je hebt wel zes uur sport per week. Je maakt kennis met verschillende sporten zoals turnen, atletiek, dans en alle balsporten, maar ook sporten zoals schaatsen, freerunning, survival e.d. Als je voor de sportklas kiest, dan kom je in een combinatieklas vmbo-tl/-kader. Je krijgt les op je eigen niveau. Leerlingen van vmbo-tl kunnen zelfs examen doen in sport. Daarmee heb je een streepje voor als je naar de sportacademie wilt. Een toelatingstest is dan niet meer nodig.

Cambridge Engels

Als jij Engels leuk vindt, dan zit je goed bij het Corlaer College. Bij ons kun je Cambridge Engels volgen, een methode die wereldwijd bekend staat. Met deze methode leer je op hoog niveau Engels. Erg handig als je straks naar het mbo gaat.

Je eigen chromebook

Kies jij straks voor het Corlaer, dan heb je een eigen chromebook nodig. Dat is een kleine laptop, waarmee je op school en thuis kunt werken. Je leert niet alleen uit de boeken op het Corlaer, maar ook met behulp van je chromebook. In je eentje, maar ook samen met anderen.

Draag bij aan de wereld
Expeditie Corlaer

"In Uganda hebben we een weeshuis opgeknapt. Dat was erg leuk. Expeditie Corlaer was een ervaring voor het leven."

Olivier
2019
Je horizon verbreden

Excursies en activiteiten

Tijdens je middelbare schooltijd wil je meer dan alleen leren. Het vmbo heeft een actieve leerlingenraad die leuke schoolfeesten organiseert. Meestal staan die feesten in het teken van een thema, zoals Winter Wonderland of Neon Party. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook zijn er geregeld activiteiten met je klas. In de brugklas ga je drie dagen op kamp en je gaat tijdens het schoolreisje naar een pretpark. Wil jij je horizon verbreden? Leer in de wijde wereld! In het derde jaar ga je op reisweek naar Praag, Berlijn of Londen. Of doe mee met Expeditie Corlaer en zet je in voor een mooi project. Eén ding is zeker: bij het Corlaer is genoeg te ontdekken en te doen.

Over ons

Het Corlaer College

Het Corlaer College is een christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Elke leerling wordt gezien en krijgt de kans om te groeien. Op het Corlaer College sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. We geven je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Wat wij belangrijk vinden als school hebben we geformuleerd in drie kernwaarden.

Meer over onze kernwaarden

Vragen

Heb je nog vragen over de opleiding vmbo-tl? Laat het ons gerust weten. Remko Koppelaar is de afdelingsleider van vmbo-tl. Hij kan al je vragen beantwoorden. Vul hieronder het formulier in. Vind je het prettiger om te bellen, vraag dan of hij je terug kan bellen.

Goed dat jij er bent!

Meer weten over het Corlaer College?