OnderwijsVmbo-tl

Goed dat jij er bent!

Jij gaat straks naar de theoretische leerweg (mavo) op de middelbare school: een grote stap en best een beetje spannend. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. Op het Corlaer College geven we je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent van harte welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

De theoretische leerweg is een algemeen vormende, theoretische opleiding, ook wel mavo genoemd. Met het diploma op zak kun je doorstromen naar het hoogste niveau van het middelbaar beroepsonderwijs, maar je kunt ook overstappen naar de havo. Dan kun je lekker op het Corlaer College blijven.

Naar de brugklas

Op het Corlaer College begin je in de eerste klas in een dakpanklas. Hier zitten leerlingen van twee verschillende niveaus samen in één klas waar je op je eigen niveau kunt leren. Er is een dakpanklas kader/theoretische leerweg en een dakpanklas theoretische leerweg/havo. Zo heb je een extra jaar om te ontdekken welk niveau het beste bij jou past en waar je je het meest thuis voelt.

In de dakpanklas vind je leerlingen die al wat verder zijn in sommige vakken en anderen die wat meer hulp nodig hebben. Dat is fijn, want dan kun je van elkaar leren. Samenwerken met verschillende leerlingen is goed voor iedereen in de klas. Je helpt elkaar en dat maakt leren leuker. Of je nu extra uitdaging of extra uitleg en oefening nodig hebt, de docent past de lesstof aan op jouw behoeften.

Je hebt dan zowel les in het vmbo-gebouw als in het havo/atheneum-gebouw. Op die manier leer je beide gebouwen goed kennen en voel jij je thuis in beide gebouwen. In het tweede jaar ga je naar een klas die het beste aansluit bij jouw niveau. Onderzoek heeft aangetoond dat dakpanklassen je een betere kans geven om te slagen op het niveau dat bij jou past.

Wil je na de theoretische leerweg verder met de havo? In het derde en vierde jaar kun je een tl+-traject volgen. Daarmee maak je de stap naar de havo makkelijker.

De docent

Voor elk vak een andere docent

Anders dan op de basisschool heb je straks voor elk vak een andere docent. Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte tijd goed kennen. Je kunt altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Dat betekent dat ze naast goed lesgeven jou ook heel goed kunnen coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met de docent denk je na over een aanpak die bij jou past.

Je eigen coach

Leren gaat het best als jij je prettig voelt

En dat jij je prettig voelt, vinden we belangrijk. Op de Theoretische leerweg krijg je een eigen coach. Hij of zij helpt jou tijdens je hele middelbare schoolperiode. Je kunt met al je vragen bij je coach terecht. Of het nu gaat over je lesrooster en vakken, of om gewoon je hart te luchten of iets leuks te delen. We betrekken natuurlijk je ouders er ook bij. Zij kunnen altijd contact opnemend met de coach.

Nieuw!

DOEN: Ontdek je talenten!

In de onderbouw van de theoretische leerweg zijn we dit schooljaar een nieuw vak gestart: DOEN. DOEN is dé plek waar alle praktische vakken samenkomen.

Iedere week staat er een dag in het teken van DOEN. Op die dag maak je kennis met verschillende praktische vakken, van techniek tot tekenen, van zang en drama tot koken, muziek en culturele kunstzinnige vorming. Zo ontdek je wat bij jou past. Omdat je veel opdrachten samen met anderen uitvoert, leer je bij het vak DOEN goed samenwerken en overleggen. Onze docenten zijn er om je te begeleiden, zodat je straks goed voorbereid bent op je vervolgstudie en weet waar je hart ligt. DOEN is jouw kans om te ontdekken waar je passie ligt en wat het beste bij jou past.

Thematisch onderwijs

Op het vmbo werk je niet alleen in de klas, maar ook in groepen op een van het Leerplein. Dat is een gemeenschappelijke ruimte die centraal in de school ligt. Daar leer je samenwerken met anderen, overleggen en plannen. Er zijn twee themavakken. Aardrijkskunde, geschiedenis en economie zijn bijvoorbeeld samengevoegd tot het themavak Mens, maatschappij en cultuur. Het tweede themavak is Mens, natuur en techniek. Doordat verschillende vakken zijn samengevoegd tot een thema, leer je samenhang zien tussen de verschillende vakken.

Het werken aan de thema’s doe je op het Leerplein. Daar staat een docent die je helpt met je studiestof, maar ook met plannen, samenwerken en zelfstandig werken. Je werkt met periodeplanners. Aan het eind van de week wordt gecontroleerd of je je weektaak hebt afgemaakt. Alle docenten zijn opgeleid tot coach. Dat betekent dat ze je feedback geven op een manier waardoor ze je ook weten te stimuleren en enthousiasmeren voor het schoolwerk. Want leren doe je het best als je er ook plezier in hebt.

Meer over begeleiding
Het onderwijs op vmbo theoretische onderwijs

Vakken

Het vmbo-tl duurt vier jaar en bereidt je voor op een opleiding in het mbo.

Onderbouw vmbo-tl

In leerjaar 1 en 2 krijg je één keer per week het vak DOEN waar alle praktische vakken samenkomen. Daarnaast worden er ook een aantal vakken thematisch aangeboden. Zo zijn aardrijkskunde, geschiedenis en economie samengebracht in het thema mmc: mens, maatschappij en cultuur. Ook krijg je het thema mnt: mens, natuur en techniek. Daarin draait het onder meer om biologie, natuurkunde en verzorging. Op het leerplein oefen je in studievaardigheden. Verder staat lichamelijke opvoeding op het programma.

Bovenbouw vmbo-tl

In leerjaar 3 en 4 verschuift de aandacht naar het vakonderwijs. De vaardigheden die je in de onderbouw hebt geleerd – zoals plannen, organiseren en reflecteren – ga je toepassen in alle vakken. Je hebt ook uren zelfstudie; je kiest dan zelf waaraan je werkt.

In de bovenbouw kun je ook kiezen voor het vak technologie. Het Corlaer College heeft daar een mooie, nieuwe ruimte voor, het Techlab. Samen met andere leerlingen bedenk en ontwerp je technische oplossingen voor een bepaald vraagstuk waarna je die vervolgens ook uitvoert. Daarvoor kun je bijvoorbeeld 3D printers gebruiken.

SV, studievaardigheden, LT, loopbaanoriëntatie en talent, onderbouw vmbo-tl, bovenbouw vmbo-tl, vakken

Waarom naar het Corlaer College?

Meer kansen in een dakpanklas

In een dakpanklas leer je op jouw eigen snelheid en ontdek je welk niveau het beste bij jou past. Je hebt klasgenoten die al wat verder zijn en anderen die wat meer hulp nodig hebben. Dat is handig, want zo kunnen jullie van elkaar leren. Samenwerken met verschillende klasgenoten is leuk en helpt iedereen. Uit onderzoek blijkt dat dakpanklassen je een betere kans geven om te slagen op het niveau dat bij jou past. Kortom, beginnen in een dakpanklas is een slimme start!

Persoonlijke begeleiding

Omdat elke afdeling een eigen docententeam heeft, ken je de docenten snel bij naam en andersom, zij leren jou ook binnen een korte tijd goed kennen. Je kunt altijd bij hen terecht, zij staan voor jou klaar. Alle docenten op het Corlaer College zijn opgeleid als coach. Dat betekent dat ze naast goed lesgeven, jou ook heel goed kunnen coachen in jouw leerproces. Want elke leerling is anders en iedereen leert op zijn eigen manier. Samen met de coach denk je na over een aanpak die bij jou past.

Technologie

Kies je voor het vak Dienstverlening & Producten? Dan kun je technische vakken volgen. In het Techlab in het vmbo-gebouw ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen voor een vraagstuk bedenken en uitvoeren. Er staan onder meer grote 3D-printers. Zo wordt techniek heel concreet. Ook binnen andere vakken past de school steeds meer technologie toe, zodat je je horizon verbreedt. Je kunt denken aan het maken van een website in plaats van een verslag.

SportPlus

Houd je van sporten en ga je naar de brugklas theoretische leerweg/havo? Meld je dan aan voor SportPlus. Je hebt wel vier uur sport per week, naast de reguliere uren lichamelijke opvoeding Je maakt kennis met verschillende sporten zoals turnen, atletiek, dans en alle balsporten, maar ook sporten zoals schaatsen, freerunning, survival e.d. Leerlingen van de theoretische leerweg kunnen zelfs examen doen in sport. Daarmee heb je een streepje voor als je naar de sportacademie wilt.

Cambridge Engels

Als je Engels leuk vindt, dan zit je goed bij het Corlaer College. Bij ons kun je Cambridge Engels volgen, een methode die wereldwijd bekend staat. Met deze methode leer je op hoog niveau Engels. Erg handig als je straks naar het mbo gaat.

Je eigen chromebook

Kies je straks voor het Corlaer College, dan heb je een eigen chromebook nodig. Dat is een kleine laptop, waarmee je op school en thuis kunt werken. Je leert niet alleen uit de boeken op het Corlaer, maar ook met behulp van je chromebook. In je eentje, maar ook samen met anderen.

Draag bij aan de wereld
Expeditie Corlaer

"In Uganda hebben we een weeshuis opgeknapt. Dat was erg leuk. Expeditie Corlaer was een ervaring voor het leven."

Olivier
2019
Je horizon verbreden

Excursies en activiteiten

Tijdens je middelbare schooltijd wil je meer dan alleen leren. Het vmbo heeft een actieve leerlingenraad die leuke schoolfeesten organiseert. Meestal staan die feesten in het teken van een thema, zoals Winter Wonderland of Neon Party. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook zijn er geregeld activiteiten met je klas. In de brugklas ga je drie dagen op kamp en je gaat tijdens het schoolreisje naar een pretpark. Wil jij je horizon verbreden? Leer in de wijde wereld! In het derde jaar ga je op reisweek naar Praag, Berlijn of Londen. Of doe mee met Expeditie Corlaer en zet je in voor een mooi project. Eén ding is zeker: bij het Corlaer is genoeg te ontdekken en te doen.

Over ons

Het Corlaer College

Het Corlaer College is een open christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Elke leerling wordt gezien en krijgt de kans om te groeien. Op het Corlaer College sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. We geven je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Wat wij belangrijk vinden als school hebben we geformuleerd in drie kernwaarden.

Meer over onze kernwaarden

Vragen

Heb je nog vragen over de opleiding vmbo-tl? Laat het ons gerust weten. Remko Koppelaar is de afdelingsleider van de Theoretische leerweg (mavo). Hij kan al je vragen beantwoorden. Vul hieronder het formulier in. Vind je het prettiger om te bellen, vraag dan of hij je terug kan bellen.

Goed dat jij er bent!

Meer weten over het Corlaer College?