Corlaer College

VMBO-TL

VMBO op het Corlaer

De theoretische leerweg is – het woord zegt het al – een algemeen vormende, theoretische opleiding. Deze leerweg is hetzelfde als de mavo. Met het diploma op zak kun je doorstromen naar het hoogste niveau van het middelbaar beroepsonderwijs. Maar je kunt ook overstappen naar de havo. Dan kun je lekker op het Corlaer blijven.

Samen leer je meer

Op het Corlaer College leer je niet alleen uit boeken, maar vooral ook door samen te werken met je klasgenoten aan een thema. Verschillende vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst zijn samengevoegd tot één thema, zoals het thema MMC (mens, maatschappij en cultuur) of het thema MNT (mens, natuur en techniek). Zo leer je samenhang te zien tussen de verschillende vakken. Het werken aan de thema’s doe je op een domein oftewel een gemeenschappelijke ruimte die centraal in de school ligt. We begeleiden je goed. Op elk domein staat een docent die je helpt met je studiestof, maar ook met plannen, samenwerken en zelfstandig werken. Je staat er niet alleen voor. 

Je werkt ongeveer een derde van de onderwijstijd op een domein, altijd onder begeleiding van een docent. De andere uren zijn klassikale lessen waar je uitleg krijgt van een vakdocent. 

Dakpanklas

Het hangt af van het basisschooladvies in welke brugklas je wordt geplaatst. Weet je nog niet welke opleiding bij je past, dan begin je eerst in een dakpanklas, bijvoorbeeld een tl-havo klas. Na het eerste jaar wordt dan bekeken wat het beste bij jou past. Doe je gemengde of theoretische leerweg en wil je doorstromen naar de havo? Vanaf het vierde jaar kun je het tl+-traject volgen. Daarmee maak je de stap naar havo makkelijker.

Cambridge Engels

Als jij Engels leuk vindt, dan zit je goed bij het Corlaer College. Bij ons kun je Cambridge Engels volgen, een methode die wereldwijd bekend staat. Met deze methode leer je op hoog niveau Engels. Erg handig als je straks naar het mbo gaat.

Sportklas

Houd jij van sporten? En ga je naar vmbo-tl? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. Je hebt wel zes uur sport per week. Je gaat kennismaken met verschillende sporten zoals turnen, atletiek, dans en natuurlijk alle balsporten, maar ook sporten zoals schaatsen, freerunning, survival e.d. Leerlingen van vmbo-tl kunnen zelfs examen doen in sport. Daarmee heb je een streepje voor als je naar de sportacademie wilt. Je hoeft dan geen toelatingstest meer te doen.

Technologie op het Corlaer

Kies je voor het vak Dienstverlening & Producten? Dan kun je technische vakken volgen. In het Techlab in het vmbo-gebouw ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen voor een vraagstuk bedenken en uitvoeren. Er staan onder meer grote 3D-printers. Zo wordt techniek heel concreet. Ook binnen andere vakken past de school steeds meer technologie toe, zodat je je horizon verbreedt. Je kunt denken aan het maken van een website in plaats van een verslag.

Meer dan leren

In je middelbare schooltijd wil je natuurlijk meer dan alleen leren. De leerlingenraad organiseert leuke schoolfeesten. Meestal staan die feesten in het teken van een thema, zoals Winter Wonderland of Glitter & Glamour. Maar er is meer te doen. Houd jij van acteren? Doe dan mee met de dramalessen. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook kun je in het eerste jaar mee naar Movieworld. Bij de vakken Culturele Kunstzinnige Vorming, aardrijkskunde en geschiedenis ga je op excursie naar Den Haag of Amsterdam. Er zijn geregeld activiteiten met je klas. Je gaat bijvoorbeeld zwemmen, lasergamen of met z’n allen naar de bioscoop. Ga je naar vmbo-tl, dan kun je op vrijdagmiddag meedoen met schilderen, djembé spelen, rappen, beatboxen, kaarsen maken, noem maar op. Is sport meer jouw ding? Er zijn allerlei sportactiviteiten, van boksen en judo tot voetbal en volleybal. Kortom, genoeg te doen op het Corlaer College!

+
-

Onderbouw

In leerjaar 1 en 2 krijg je een aantal vakken thematisch. Zo zijn aardrijkskunde, geschiedenis en economie samengebracht in het thema MMC: mens, maatschappij en cultuur. Ook krijg je het thema MNT: mens, natuur en techniek. Daarin draait het onder meer om biologie, natuurkunde en verzorging. Op het leerplein oefen je in studievaardigheden.

Je maakt in deze leerjaren kennis met nog meer afkortingen: SV (studievaardigheden) en LT (loopbaanoriëntatie en talent). Tijdens de SV-lessen leer je hoe je moet leren. LT helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je eigen talent.

+
-

Bovenbouw

In leerjaar 3 en 4 verschuift de aandacht naar het vakonderwijs. De vaardigheden die je in de onderbouw hebt geleerd – zoals plannen, organiseren en reflecteren – ga je toepassen in alle vakken. Je hebt ook uren zelfstudie; je kiest dan zelf waaraan je werkt.
In de bovenbouw kun je ook kiezen voor het vak technologie. Het Corlaer College heeft daar een mooie, nieuwe ruimte voor, het Techlab. Samen met andere leerlingen bedenk en ontwerp je technische oplossingen voor een bepaald vraagstuk, waarna je die vervolgens ook uitvoert. Daarvoor kun je bijvoorbeeld 3D printers gebruiken.