Corlaer College

VMBO-TL

Goed dat jij er bent!

Jij gaat straks naar de middelbare school: een grote stap en best een beetje spannend. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. Op het Corlaer College geven we je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent van harte welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

De theoretische leerweg is – het woord zegt het al – een algemeen vormende, theoretische opleiding. Deze leerweg is hetzelfde als de mavo. Met het diploma op zak kun je doorstromen naar het hoogste niveau van het middelbaar beroepsonderwijs. Maar je kunt ook overstappen naar de havo. Dan kun je lekker op het Corlaer blijven.

De brugklas

Heb je een basisschooladvies voor vmbo-tl of een basisschooladvies voor vmbo-tl/havo, dan kom je in de brugklas tl/havo. Na het eerste jaar bekijken we of vmbo-tl of havo het beste bij je past.

Alle leerlingen in deze brugklas beginnen met leerstof op tl-niveau, ook om te wennen. Na een paar maanden wordt bekeken wie er op havo-niveau gaat werken. De leerlingen blijven bij elkaar in de klas. Er wordt binnen de klas gedifferentieerd op tl- en havo-niveau. Dat betekent dat tl-leerlingen leerstof en toetsen van vmbo-tl krijgen. Havoleerlingen krijgen leerstof en toetsen van de havo. Na het eerste leerjaar stromen de tl-leerlingen door naar klas 2 van vmbo-tl en de havoleerlingen naar een klas 2 van de havo.

Ga je naar de gemengde of theoretische leerweg en wil je daarna verder met de havo? Na het tweede jaar kun je een tl+-traject volgen. Daarmee maak je de stap naar de havo makkelijker.

Een schooldag

Thematisch onderwijs

Op het vmbo werk je niet alleen in de klas, maar ook in groepen op een van de domeinen. Dat is een gemeenschappelijke ruimte die centraal in de school ligt. Daar leer je samenwerken met anderen, overleggen en plannen. Verschillende vakken zoals aardrijkskunde, geschiedenis, economie en godsdienst zijn samengevoegd tot één thema, zoals het thema MMC (mens, maatschappij en cultuur) en het thema MNT (mens, natuur en techniek). Zo leer je samenhang zien tussen de verschillende vakken.

Het werken aan de thema’s doe je op een domein. Op elk domein staat een docent die je helpt met je studiestof, maar ook met plannen, samenwerken en zelfstandig werken. Je werkt met periodeplanners. Aan het eind van de week wordt gecontroleerd of je je weektaak hebt afgemaakt. Alle docenten zijn opgeleid tot coach. Dat betekent dat ze je feedback geven op een manier waardoor ze je ook weten te stimuleren en enthousiasmeren voor het schoolwerk. Want leren doe je het best als je er ook plezier in hebt.

Je werkt in de onderbouw ongeveer een derde van de onderwijstijd op een domein, altijd onder begeleiding van een docent. De andere uren zijn klassikale lessen waar je uitleg krijgt van een vakdocent.

Wil je meer weten over onze begeleiding? Klik dan hier.

+
-

Onderbouw

In leerjaar 1 en 2 krijg je een aantal vakken thematisch. Zo zijn aardrijkskunde, geschiedenis en economie samengebracht in het thema MMC: mens, maatschappij en cultuur. Ook krijg je het thema MNT: mens, natuur en techniek. Daarin draait het onder meer om biologie, natuurkunde en verzorging. Op het leerplein oefen je in studievaardigheden.

Je maakt in deze leerjaren kennis met nog meer afkortingen: SV (studievaardigheden) en LT (loopbaanoriëntatie en talent). Tijdens de SV-lessen leer je hoe je moet leren. LT helpt je bij het ontdekken en ontwikkelen van je eigen talent.

+
-

Bovenbouw

In leerjaar 3 en 4 verschuift de aandacht naar het vakonderwijs. De vaardigheden die je in de onderbouw hebt geleerd – zoals plannen, organiseren en reflecteren – ga je toepassen in alle vakken. Je hebt ook uren zelfstudie; je kiest dan zelf waaraan je werkt.

In de bovenbouw kun je ook kiezen voor het vak technologie. Het Corlaer College heeft daar een mooie, nieuwe ruimte voor, het Techlab. Samen met andere leerlingen bedenk en ontwerp je technische oplossingen voor een bepaald vraagstuk waarna je die vervolgens ook uitvoert. Daarvoor kun je bijvoorbeeld 3D printers gebruiken.

Je eigen chromebook

Kies jij straks voor het Corlaer, dan heb je een eigen chromebook nodig. Dat is een kleine laptop, waarmee je op school en thuis kunt werken. Je leert niet alleen uit de boeken op het Corlaer, maar ook met behulp van je chromebook. In je eentje, maar ook samen met anderen.

Sportklas

Houd jij van sporten en ga je naar vmbo-tl? Meld je dan aan voor de sportklas. Je hebt wel zes uur sport per week. Je maakt kennis met verschillende sporten zoals turnen, atletiek, dans en alle balsporten, maar ook sporten zoals schaatsen, freerunning, survival e.d. Leerlingen van vmbo-tl kunnen zelfs examen doen in sport. Daarmee heb je een streepje voor als je naar de sportacademie wilt. Een
toelatingstest is dan niet meer nodig.

Cambridge Engels

Als jij Engels leuk vindt, dan zit je goed bij het Corlaer College. Bij ons kun je Cambridge Engels volgen, een methode die wereldwijd bekend staat. Met deze methode leer je op hoog niveau Engels. Erg handig als je straks naar het mbo gaat.

Technologie

Kies je voor het vak Dienstverlening & Producten? Dan kun je technische vakken volgen. In het Techlab in het vmbo-gebouw ga je samen met je klasgenoten technische oplossingen voor een vraagstuk bedenken en uitvoeren. Er staan onder meer grote 3D-printers. Zo wordt techniek heel concreet. Ook binnen andere vakken past de school steeds meer technologie toe, zodat je je horizon verbreedt. Je kunt denken aan het maken van een website in plaats van een verslag.

 

Excursies en activiteiten

Tijdens je middelbare schooltijd wil je meer dan alleen leren. Het vmbo heeft een actieve leerlingenraad die leuke schoolfeesten organiseert. Meestal staan die feesten in het teken van een thema, zoals Winter Wonderland of Neon Party. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook zijn er geregeld activiteiten met je klas. In de brugklas ga je drie dagen op kamp en je gaat tijdens het schoolreisje naar een pretpark. Wil jij je horizon verbreden? Leer in de wijde wereld! We hebben verschillende uitwisselingsprojecten. Ga op reis naar Spanje, Tsjechië of Duitsland. Of doe mee met Expeditie Corlaer en zet je in voor een mooi project. Eén ding is zeker: bij het Corlaer is genoeg te ontdekken en te doen.

Het Corlaer College

Het Corlaer College is een christelijke school waar aandacht is voor elke leerling. Elke leerling wordt gezien en krijgt de kans om te groeien. Op het Corlaer College sta je er niet alleen voor. Onze docenten ontvangen je met open armen. We geven je een warme en prettige plek waar jij je thuis voelt. Een plek om plezierig te leren. Je bent welkom op onze school, dus goed dat jij er bent!

Wat wij belangrijk vinden als school hebben we geformuleerd in drie kernwaarden. Lees hier meer over onze kernwaarden en christelijke identiteit.

Vragen

Heb je nog vragen over vmbo-tl of de brugklas tl/havo? Laat het ons gerust weten! Joanneke Niels is de afdelingsleider van vmbo-tl en kan jouw vragen beantwoorden. Vind je het prettiger om te bellen, vraag dan per mail om een telefonisch afspraak in te plannen.

Stuur een e-mail naar: jniels@corlaercollege.nl.