NULL

Schoolgids

Schooljaar 2023 - 2024

De bovenbouw

Profielen 

Vanaf het derde leerjaar volgen leerlingen van vmbo-basis/-kader naast de vier algemene vakken een beroepsgericht programma. Leerlingen kunnen kiezen uit de volgende profielen:

Techniek: Produceren, installeren en energie (PIE)

Het profiel Produceren, installeren en energie biedt een brede technische basis waar leerlingen kennismaken met essentiële vaardigheden op het gebied van elektro-, metaal- en installatietechniek. Ze leren onder andere lassen, draaien, plaatwerken en het aanleggen van elektrotechnische installaties. Daarnaast doen ze ervaring op met CAD-tekenen, programmeren en het ontwerpen van een meesterstuk. Het profiel PIE combineert praktijk en theorie, soms zijn er ook opdrachten bij bedrijven. Met dit profiel heb je veel mogelijkheden en een goede kans op de arbeidsmarkt. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als monteur, constructiewerker, lasser, tekenaar-constructeur of draaier.

Techniek: Bouwen, wonen en interieur (BWI)

De opleiding BWI legt een solide basis voor vakmanschap. Leerlingen leren vaardigheden zoals banktimmeren, metselen en vaktekenen. Tijdens de opleiding combineren ze praktijk, theorie en tekenen. Leerlingen krijgen de kans om niet alleen met hun handen te werken, maar ook om de creatieve kant van design of de zakelijke kant van zelfstandig ondernemerschap te verkennen. Met dit diploma kunnen leerlingen in diverse vakgebieden aan de slag, bijvoorbeeld als timmerman, metselaar, meubelmaker, schilder of medewerker in de infrastructuur.

Zorg en welzijn

Leerlingen die het leuk vinden om met mensen om te gaan en voor anderen te zorgen, kunnen kiezen voor het profiel Zorg en welzijn. In dit profiel maken leerlingen kennis met de wereld van de zorg. Tijdens deze opleiding ontwikkel je vaardigheden zoals goed luisteren, geduld, samenwerken en doorzettingsvermogen. Leerlingen worden voorbereid op beroepsopleidingen die verschillende aspecten van verzorging omvatten. Binnen dit profiel komen onderwerpen aan bod zoals kinder- en jeugdzorg, ouderenzorg, voeding, facilitaire dienstverlening, gezondheid en ziekte, welzijn en milieubewust gedrag. Daarnaast richten leerlingen zich op bijvoorbeeld uiterlijke verzorging, huisarts-, tandarts- of apothekersassistent, facilitaire dienstverlening, welzijn of sport en bewegen.

Economie en ondernemen

Binnen het profiel Economie en ondernemen krijgen leerlingen de kans om zich te verdiepen in geld- en goederenstromen en de bijbehorende administratieve taken. Ze leren alles over boekhouden, kassawerkzaamheden, het geven van presentaties, het voeren van gesprekken en het runnen van een eigen bedrijf. In de toekomst kunnen leerlingen met deze kennis en vaardigheden verschillende administratieve functies vervullen, zoals bij een bank, hotel, winkel of binnen de modebranche.

Stage

Stage is een goede manier om te ervaren hoe het in de praktijk eraan toegaat. In het derde en vierde leerjaar van vmbo-basis en -kader krijgen leerlingen de mogelijkheid om stage te lopen bij bedrijven en organisaties die aansluiten bij hun profiel. In leerjaar 3 duurt de stage twee weken, in leerjaar 4 zijn er twee stageperiodes van tien weken, namelijk op dinsdag. De leerlingen gaan in totaal drie keer op stage bij drie verschillende bedrijven en organisaties. 

Iedere leerling heeft een stagebegeleider. De stagebegeleider is verantwoordelijk voor de organisatie en de begeleiding. Bij de stage gaat het om de volgende doelen: 

  • Leerlingen oefenen bepaalde examenonderdelen in een realistische beroepsomgeving; 
  • Leerlingen ontdekken of de gekozen richting een geschikte basis is voor een vervolgstudie of uit te oefenen beroep;
  • Leerlingen leren organiseren, samenwerken, uitvoeren en communiceren.

Versneld examen 

In leerjaar 3 kunnen leerlingen van vmbo-basis en -kader versneld examen doen voor de vakken Nederlands, Engels of wiskunde. Dit geeft meer tijd en ruimte in leerjaar 4 om aan de andere vakken te werken.

Terug naar overzicht