WON Online XXL op 31 maart
Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) organiseerde 31 maart een online event voor leerlingen, docenten en wetenschappers. Ruim zeshonderd leerlingen en negen wetenschappers kwamen online samen tijdens dit event: WON Online XXL. Wetenschappers vertelden over hun vakgebied en gingen in gesprek met leerlingen. Leerlingen konden vragen stellen en gingen vervolgens zelf aan het werk met een deel van onderzoek: het ontwerp, de uitvoering of toepassing van onderzoek. Vanuit het Corlaer College hebben vijftien eerstejaars leerlingen en drie docenten deelgenomen aan het evenement.
Ontmoetingsplek voor wetenschappers en leerlingen
Een deel van de leerlingen heeft zich verdiept in de preventie van crimineel gedrag onder jongeren. Wetenschapper Aniek Siegenga gaf uitleg hoe Virtual Reality en een smartphone app gebruikt worden om jonge delinquenten te laten nadenken over hun toekomst. Daarna gingen de leerlingen met hun eigen toekomst aan de slag. Ze stelden zich voor hoe hun leven eruit zou zien over tien jaar. Welke obstakels komen ze dan tegen? Welk advies zou hun toekomstige ik hen geven? Dit resulteerde in een aantal moodboards. De onderzoeksters gaf de leerlingen feedback hierop.
De andere leerlingen volgden een lezing van professor dr. Johan de Haan over paleis Het Loo. Sinds 1984 is paleis Het Loo een museum. De kamers zijn zo ingericht dat elke ruimte fungeert als een ruimtelijk ‘portret’ van één prinses, prins, koning of koningin van de Nederlandse koninklijke familie. De leerlingen kregen de opdracht om een zevental koninklijke familieleden te koppelen aan de juiste kamer. Als ware detectives zijn ze hiermee aan de slag gegaan. Vervolgens werd de leerlingen gevraagd om het museum van advies te voorzien over de inrichting van de paleiskamers.
Impressie van de dag
Voor een impressie van de dag bekijk de volgende link: https://www.wonakademie.
Over WON
Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) is een netwerk van scholen die samen wetenschapsoriëntatie een nadrukkelijke plek geven in het vwo-curriculum. Zo krijgen alle vwo leerlingen in de eerste en tweede klas les in Wetenschap & Technologie. De leerling maakt kennis met de wereld van de technologie en wetenschap (alfa, bèta en gamma) en ontwikkelt een open en onderzoekende houding. Dit zijn kwaliteiten die je nodig hebt op de universiteit. Leerlingen leren intensief wetenschappelijk werken en denken, doen wetenschappelijk onderzoek, interpreteren onderzoeksresultaten, werken samen met wetenschappers en studenten van universiteiten en ontdekken op deze manier waar hun interesses en talenten liggen.
Sectie Wetenschap & Technologie