Succesvolle uitwisseling met Italiaanse en Spaanse scholieren
Het Corlaer College heeft een leerzame en geslaagde uitwisselingsweek achter de rug met scholen uit Spanje en Italië. In het kader van Erasmus+-programma verbleven zestien leerlingen uit deze twee Zuid-Europese landen de afgelopen week bij Corlaer-leerlingen om te leren over de Nederlandse kunst, cultuur en technologie uit de 20ste eeuw.
Afgelopen voorjaar waren twee groepen van acht Corlaer-bovenbouwleerlingen naar hun leeftijdsgenoten in Spanje en Italië afgereisd. Eind augustus kwamen de scholieren van Istituto Di Istruzione Superiore Giordano Bruno (Budrio, Italië) en Instituto Conde De Orgaz (Madrid, Spanje) naar Nijkerk. Het doel van de uitwisseling is dat de leerlingen van elkaar leren wat kenmerkend is voor de cultuur van het land en met name welke ontwikkeling er is doorgemaakt in de 20ste eeuw. Om dit te bevorderen was het de bedoeling dat leerlingen zoveel mogelijk samen met hun uitwisselingspartners omgingen om elkaar echt mee te nemen in het dagelijks leven van de ander. Dat betekent niet alleen mee naar school en het bezoeken van het Anne Frank-museum en het Rijksmuseum, maar ook mee naar de sportclub, de markt en een week lang in huis bij je gastgezin.
Gelijk een klik met elkaar
Jonas Jobse (atheneum 6) vertelt over de week met zijn Italiaanse huisgenoot: ,,We zijn bijvoorbeeld met een groepje met onze partners naar een wedstrijd van Sparta Nijkerk geweest en hebben we ook in het weekend verder nog verschillende plekken in Nederland opgezocht. We hadden zelf vrij veel vrije tijd buiten het programma dat we van school kregen en dus was het ook aan iedereen zelf de taak om te kiezen wat we wilden doen. Zo trokken veel van ons in kleinere groepjes op met mensen die bijvoorbeeld hetzelfde idee hadden voor wat ze wilden doen.’’
,,Eigenlijk had iedereen die meedeed aan de uitwisseling gelijk een klik met hun partner en mede daardoor hebben we een erg gezellige tijd gehad’’, vervolgt Jonas. ,,We hebben ook veel geleerd. Bijvoorbeeld in het Escher-museum over de kunst die hij maakte, die typerend is voor Nederland en voor de ontwikkelingen van de kunst in de 20e eeuw. Ook hebben we ‘This Is Holland’ bezocht. Hier hebben we meer geleerd over de recente geschiedenis van Nederland en over hoe het landschap van Nederland eruitziet.’’
,,Zo zijn we dus veel te weten gekomen over Nederland terwijl onze partners tegelijkertijd veel leerden maar ook op een leuke manier kennis wisten te maken met onze cultuur en geschiedenis. Veel van onze partners hebben ook nu al besloten dat ze later nog eens naar Nederland zullen komen voor een meer toeristisch uitstapje.”
Al met al hebben we er met z’n allen een erg leuke tijd van gemaakt en ondertussen ook nog wat weten te leren! Het afscheid was wel een emotioneel moment en daar waren wel een paar traantjes gevallen.
Met open armen ontvangen
Voor Bastian Brinksma was de uitwisseling ook een groot succes. ,,Ik ben in mei naar Italië geweest en het was een onvergetelijke ervaring. We zijn er in totaal zes dagen geweest. Het programma zat vol met activiteiten. Zo zijn wij twee dagen naar Bologna gegaan, één dag naar Milaan en hebben we de school in Budrio bezocht. Het was niet alleen leuk maar ook leerzaam. Het doel van deze uitwisseling was namelijk dat wij er ook wat van zouden opsteken.”
De terugkomweek eind augustus in Nederland was ook succesvol, aldus Bastian: ,,Ik wilde de Italianen natuurlijke met open armen ontvangen. We hebben veel voorbereidingen moeten doen om er een leuke en leerzame week van te maken. Wij waren natuurlijk al eerst in Italië geweest dus we wisten al een beetje wat we wel en niet moesten doen. Ook hier hebben we ons best gedaan om het thema 20e eeuw in ons programma te verwerken. Wij zijn naar Amsterdam en Den Haag geweest en hebben daarvoor hebben ook presentaties gemaakt van bijzondere gebouwen en plekken. Ik heb het idee dat onze uitwisselingsstudenten het erg leuk hebben gehad in ons land en daar ben ik ook blij mee. Ik kon het wel goed vinden met mijn maatje en ik heb hem ook meegenomen in mijn dagelijks leven, door bijvoorbeeld naar mijn eigen vrienden te gaan en dat vond hij erg leuk om te ervaren.”