NieuwsSTYLE CNC Machines slaat handen ineen met technische scholen in regio Amersfoort

STYLE CNC Machines slaat handen ineen met technische scholen in regio Amersfoort

In de Bunschoter stond afgelopen woensdag 27 januari een mooi artikel over de samenwerking tussen STYLE CNC Machines uit Bunschoten en het Corlaer Collegel. Lees het artikel hieronder:

In de afgelopen acht weken heeft er tussen STYLE CNC Machines uit Bunschoten en het Corlaer College uit Nijkerk een bijzondere samenwerking plaatsgevonden. Vanuit het Corlaer College werd STYLE benaderd om samen een nieuw keuzevak voor het technisch onderwijs vorm te geven voor de regio Amersfoort. Dit keuzevak betrof ‘CNCTechnieken’ gericht op verspanen middels het programmeren en draaien van werkstukken op een computergestuurde draaibank.

Scholen en bedrijfsleven nemen steeds meer het initiatief om het technisch onderwijs te verbeteren en op elkaar af te stemmen. René van de Groep van het Corlaer College en Steven de Harder van STYLE CNC Machines vonden elkaar via de landelijke werkgroep ‘Tis for Tech’, welke speciaal in het leven is geroepen om het technisch onderwijs in het algemeen te verbeteren en te versterken.

Vanuit STYLE is een lesprogramma bedacht waarbij dagelijks een tweetal hybride docenten naar Nijkerk afreisde om kennis over te dragen aan leerlingen van het Corlaer College en het Van Lodenstein College uit Hoevelaken. In Nijkerk werden de leerlingen bekendgemaakt met de 4-traps lesmethode (training-programmeren-controleren-produceren) waarbij elke leerling op zijn eigen niveau te werk kon gaan. Met de eenvoudig en snel aan te leren besturingssoftware van STYLE werd na de training van de docent de werkstukken door de leerlingen geprogrammeerd achter hun eigen pc en controleerde de leerling samen met de docent via een 3D-simulatie of het geprogrammeerde werkstuk ook daadwerkelijk kon worden uitgevoerd op de STYLE-machine. “Ik zou elke docent die twijfelt over de moeilijkheid van een CNC besturing echt aanraden kennis te maken met de STYLE besturing. Wanneer je deze CNC besturing eenmaal ervaren hebt, valt het echt heel erg mee om CNC onderwijs aan te bieden. De Nederlandse ondersteuning en omdat de gehele machine inclusief besturing in Nederland gemaakt is, geeft mij het gevoel dat we altijd snel antwoord krijgen op onze vragen.“

Na het theoretische deel werd het programma ingelezen in op de CNC-draaibank waarbij het wonderlijke samenspel tussen beitels, materiaal en programma hun werk deden met als uitkomst een zeer nauwkeurig en hoogwaardig werkstuk. De leerlingen waren zeer enthousiast door het feit dat ze binnen zo’n korte tijd tussen de eerste training van de hybride docenten en het zelf programmeren zo snel een werkstuk konden produceren.

STYLE heeft voor het onderwijs CNC machines ontwikkeld. Het compactere formaat maakt het eenvoudiger om ze te plaatsen in praktijklokalen. Daarnaast kunnen ze volledig worden afgesloten waardoor de veiligheid gewaarborgd is. Deze machines zijn een 100% Nederlands product, zijn voorzien van lesstof met tientallen opdrachten voor het onderwijs en er kan gebruikt gemaakt worden van een volledig Nederlandstalige service.

STYLE verzorgt niet alleen het lesmateriaal en training van docenten, maar wil ook scholen maximaal ontzorgen. Op dit moment staan er ruim 1.000 STYLE machines in de Benelux. Dit betekent dat er altijd wel een bedrijf dichtbij is met een STYLE machine. STYLE kan deze bedrijven benaderen zodat scholen een bedrijfsbezoek kunnen brengen of zelfs stagiaires kunnen onderbrengen. Ook staan de deuren van STYLE altijd open voor het verwelkomen van leerlingen om te vertellen over het vak techniek.

Het acht weken durende lesprogramma werd afgesloten bij STYLE op locatie waarbij de leerlingen een examen voor de kiezen kregen. Alle overgedragen kennis moest binnen een halfuur kunnen worden gereproduceerd om een RVS flesopener te kunnen programmeren en te maken op een van de demo-machines. “Eerst dacht ik dat ik nooit die machine zou kunnen programmeren maar deze software is echt heel makkelijk te begrijpen. Ik durf nu zelf de machine te bedienen en ik weet zeker dat ik verder ga in de techniek”, aldus één van de leerlingen die het examen heeft behaald.

Na afloop werden alle leerlingen beloond met een heus CNC-certificaat welke met trots kan worden vertoond op hun toekomstige CV. STYLE blijft zich inzetten voor scholen met technisch onderwijs. Dit blijven wij doen in de vorm van ‘hybride-docenten’, het uitlenen van kennis aan de scholen, stages en bedrijfsbezoeken in de vorm van excursies.