NieuwsInvesteren in regionaal technisch onderwijs

Investeren in regionaal technisch onderwijs

Vorig jaar zijn het Corlaer College en STYLE CNC Machines (een Nederlandse machinebouwer uit Bunschoten-Spakenburg) een samenwerking aangegaan in de ondersteuning van technisch onderwijs door middel van een hybride docent. Deze samenwerking is dit schooljaar voortgezet. Derdejaars leerlingen van vakrichting PIE (Produceren, Installeren en Energie) maken eerst acht weken lang kennis met drie vakgebieden: metaaltechniek, installatietechniek (loodgieters vak) en elektrotechniek. Nadat de leerlingen in deze vakgebieden verschillende opdrachten hebben gemaakt en dertig dagen stage hebben gelopen, ontwikkelen ze al wat meer feeling en maken een keuze.

Als een leerling meer gevoel heeft met elektrotechniek, wordt gekozen voor bijvoorbeeld Domotica of Duurzame Energie. Een leerling die later graag installateur wil worden, kiest Koudetechniek. Wil een leerling zich graag specialiseren in metaaltechniek, dan kan worden gekozen uit Mig-Mag lassen, Plaat -en constructiewerk, Verspaningstechniek of CNC-Techniek.

Voor het keuzevak CNC-Techniek heeft STYLE het afgelopen jaar een hybride docent beschikbaar gesteld die les geeft op een STYLE draaibank. De eigen ontwikkelde STYLE-besturing is uitermate geschikt voor het produceren van enkelstuks en kleine series en is de perfecte besturing om studenten in aanraking te laten komen met CNC-Techniek. Volgens René van de Groep (docent PIE op het Corlaer College) heeft dit een positief effect gehad op zowel leerlingen als docenten. De expertise werd gedeeld door zowel docenten als leerlingen acht weken lang door een medewerker van STYLE te trainen.

Naast leerlingen van het Corlaer College volgden ook leerlingen van het Van Lodenstein College uit Hoevelaken het vak CNC-Techniek. In het huidige tijdvak wordt er opnieuw lesgegeven in het genoemde keuzevak waarbij zelfs een aantal leerlingen van het Vak College uit Maarsbergen afreizen naar Nijkerk om zich CNC-Techniek eigen te maken.

Volgens Steven de Harder, werkzaam bij STYLE, kunnen bedrijven niet stil blijven zitten en verrast opkijken dat er een schreeuwend tekort is aan technici op de arbeidsmarkt. STYLE investeert in de toekomst door het overdragen van kennis aan het technisch onderwijs en het aanbieden van stages op alle niveaus en afdelingen. Tevens heeft STYLE het Corlaer College bijgestaan bij het upgraden van het CNC-lokaal. Volgens van de Groep is het Corlaer College een uitstekende school voor leerlingen die zich willen oriënteren en ontwikkelen op technisch gebied.