Op uitwisseling naar Valencia
Onze zoon Quinten kwam thuis met het nieuws dat hij in leerjaar 5 met het Corlaer College op uitwisseling zou gaan. Een week naar een school in de Spaanse stad Valencia met een verblijf bij een gastgezin, dat leek hem superleuk. In het voorjaar zou de Spaanse leerling Jorge bij ons in huis komen en een week met Quinten meegaan naar het Corlaer College. Wij waren direct enthousiast! Hoe gaaf is het voor onze zoon om zelf te ervaren hoe het is om in een ander land te wonen.
Het was de eerste keer dat Quinten zo lang alleen van huis was, ook nog helemaal in het buitenland. Hij ging voor de eerste keer vliegen. Allemaal nieuwe ervaringen voor hem, maar ook voor ons. We werden goed geïnformeerd door het Corlaer College. Dat was heel fijn. Het programma in Valencia was heel duidelijk en werd op tijd met ons gedeeld. We werden goed betrokken over hoe het thuisfront geïnformeerd zou worden tijdens de uitwisseling. Quinten had al snel app-contact met Jorge, de Spaanse jongen waar hij zou verblijven. Dat was heel erg prettig, want zo kon hij al zijn vragen over zijn glutenvrij dieet direct stellen. We werden gelijk gerustgesteld. Een glutenvrij dieet was geen enkel probleem.
Toen het zover was, vonden we het toch wel spannend. Quinten had er juist superveel zin in. Hij heeft zich dan ook goed vermaakt tijdens de uitwisseling. Alles was daar anders. Het eten was anders, het ritme was heerlijk ontspannen, een andere school en natuurlijk een andere taal. De communicatie ging in het Engels of met behulp van Google translate. Dat ging heel goed. Dit alles en het feit dat je ineens een week in een grote stad bent, zorgde voor een erg leerzame en leuke ervaring. De uitwisseling was voor Quinten één van zijn favoriete vakanties. Hij zou zelfs wel in Valencia willen wonen!
Een aantal maanden later kwam Jorge samen met zijn klasgenoten een week naar Nederland tijdens de terugkomweek. Jorge kwam nu een week bij ons logeren. We waren al gewaarschuwd dat we hem waarschijnlijk weinig zouden zien, omdat er tijdens de terugkomweek veel activiteiten gepland waren en de Spaanse leerlingen vaak op pad zouden zijn. Dit bleek ook zo te zijn. Overdag was er een schoolprogramma en ’s avonds spraken de Spaanse en Nederlandse vrienden met elkaar af om te gaan zwemmen, voetbal te kijken, bij iemand te eten of een avondje te stappen in Amersfoort. Een Spaanse jongen in huis was totaal geen belasting, maar juist erg leuk. Ondanks het drukke schema waren er voldoende momenten om even te praten bij bijvoorbeeld het ontbijt of om samen iets te doen.
Quinten en Jorge hadden een goede klik. Er is hier door het Corlaer College en de school in Spanje ook veel energie in gestoken. Niet in alle gevallen zal er een goede klik zijn, maar mocht de klik wat minder zijn, dan is het programma ook vol genoeg. Er zijn momenten dat je met je eigen klas les hebt en de Spaanse leerlingen een eigen programma hebben. Je zit dus niet de hele week met elkaar ‘opgescheept’. Bij ons was de klik gelukkig wel goed. Dat scheelt wel en maakt zo’n week extra ontspannen en leuk. Zowel onze zoon als wij zouden het iedereen aanraden!
Tim en Colette Doppenberg
Van links naar rechts: Jorge, Quinten, Colette, broertje, zusje, broertje, Tim.