NieuwsCorlaer-debatteam naar het NK in Bilthoven

Corlaer-debatteam naar het NK in Bilthoven

Vrijdag 22 november was een spannende dag. Van 9.00 tot 11.00 uur nog even flink voorbereiden op school: op de stellingen én – nieuw dit jaar – de trouble speeches! Daarna vol goede moed op weg naar Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Daar aangekomen en ingeschreven begint het een beetje spannend te worden: welke stelling moeten we verdedigen of wordt het aanvallen? 

De eerste stelling luidt: Ouders moeten bij de Tweede Kamerverkiezingen een extra stem krijgen voor hun minderjarige kinderen. Wij zijn voor en de tegenstanders komen van het Barlaeus Gymnasium uit Amsterdam. Puck gooit haar charmes in de strijd, Sterre haar indringende blik, Loïs haar retorische vragen die boekdelen spreken en Dalila maakt het af met een fantastische slotbeurt. En ja hoor, zowel op argumentatie als op presentatie winnen zij glansrijk dit hoogstaande debat.

Op naar de tweede stelling: Nationale feestdagen mogen geen religieuze grondslag meer hebben. Nu zijn wij de tegenstanders en we moeten het opnemen tegen SG Pieter Zandt. Puck is weer de eerste spreker, daarna worstelt Dalila met verweren en repareren en komt Sam met zijn serieuze kalmte die veel gewicht in de schaal legt. Echter, daar is Loïs ook een kei in en zij maakt dit debat bijna dansend af met een kritische analyse waarbij zij de jury overtuigt van de door ons gewonnen clashes. En ja, dan kan het niet anders of dit debat hebben we ook in de pocket!

De derde en laatste stelling is een improvisatiestelling. De leerlingen krijgen slechts twintig minuten de tijd om dit voor te bereiden. Deze stelling luidt: Alle mensen die meer dan twee jaar werkloos zijn, moeten leraar worden in het basisonderwijs. Wij zijn nu weer de voorstanders. Onze kanjers hebben creatieve argumenten bedacht die het heel goed deden. Het Gepko-argument bijvoorbeeld: ook een docent die zonder werk zat en het onderwijs is ingestroomd en juist daardoor passie heeft gekregen voor dit mooie vak. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: het lerarentekort wordt opgelost én de werkloosheidscijfers gaan omlaag. Toch wonnen we dit debat niet. Na dit debat kwam het debat pas echt goed op gang: ons team was het totaal niet eens met de jury! 

Nu nog even vertellen over de troublespeechers. Eenentwintig leerlingen hadden zich ingeschreven voor de troublespeeches. Hiervan kwamen er drie van onze school: Eva, Tessa en Sterre. De trouble waar deze dames zich uit moesten kletsen was: Je bent directrice van een middelbare school en je wordt betrapt op roken. Hiervoor moet je je verantwoorden voor de ouders en de leerlingen. Alle drie de dames waren zo goed, want zo origineel en grappig dat de jury plat lag van het lachen (en wij ook trouwens). De jury moest drie winnaars aanwijzen en dat zouden wel eens onze drie dames kunnen zijn….Rachel de Kachel (Eva), de huilende wietverslaafde en cokesnuivende Sterre en de biologische-chocolade-sigarettenetende Tessa. Sterre werd eerste en twee heren van andere scholen deelden de tweede plek en werden daarom tweede en derde. Sterre mocht haar troublespeech nogmaals houden op het podium voor alle aanwezigen en weer ging de zaal plat! De heren van de andere scholen deden het ook erg goed, maar geen humor! Eva en Tessa deelden de derde plaats en vielen net buiten de boot, maar kregen wel lovende feedback van een cabaretier en de dagvoorzitter. Stiekem verdenken we de jury ervan dat zij de drie plekken niet aan één school wilde geven.

Diana, Britt, Noah en oud-debatlid Sam van Liemburg waren ook van de partij en zij waren een geweldige steun voor het team. Na afloop hebben we met z’n allen nog een heerlijke pizza versnaperd (debatwoord) en heeel veel nagedebatteerd!

Ook namens Gepko Hahn,

Liesbeth Quak