Corlaer College

VMBO Basis en Kader

Ben jij een verkoper? Houd jij van koken? Of wil jij je eigen meubels maken? Bij ons kun je alle kanten op. Na het tweede jaar kun je kiezen uit wel vier verschillende profielen! Bovendien kun je bij ons alle niveaus van het vmbo volgen. Heb je recht op lwoo, dan krijg je extra ondersteuning. In de onderbouw zijn de klassen bij het lwoo kleiner.

De basis/kader-brugklas

Ga jij straks naar basis- of kaderberoepsgerichte leerweg? Dan kom je in een klas met twee niveaus terecht: de basis/kader-brugklas. Zo heb je tijd om uit te vinden welke opleiding het beste bij je past. In het tweede jaar ga je verder met die opleiding. Het belangrijkste verschil tussen basis- en kaderberoepsgericht is het niveau waarop de lesstof wordt aangeboden. Met de basisberoepsgerichte leerweg kun je naar niveau 2 van het mbo. Met de kaderberoepsgerichte leerweg kun je naar niveau 3 of 4 van het mbo.

Waar ben ik goed in?

In de onderbouw van basis- en kaderberoepsgerichte leerweg krijg je vakken zoals Nederlands, Engels en wiskunde, maar ook de vakken Natuur & Techniek, Mens & Gezondheid en Mens & Maatschappij. Deze vakken bereiden je voor op de profielen van de bovenbouw. In het tweede jaar ga jij al een profielkeuze maken. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Dat zijn belangrijke vragen. Natuurlijk helpen onze docenten jou bij je zoektocht. Je staat er niet alleen voor.

In de praktijk leer je pas echt!

Een beroep leer je het beste in de praktijk. Daarom werk je als vmbo basis- of kaderleerling op je eigen domein aan je beroepsvaardigheden. Elk profiel heeft zijn eigen domein. Op de domeinen is de praktijk zo goed mogelijk nagebootst. Op bijvoorbeeld het domein Economie & Ondernemen heeft het Corlaer College een winkel nagebootst. Zo kun je in de winkel aan de slag met je eigen vaardigheden. In je derde en vierde jaar ga je stage lopen bij een bedrijf. Zo kun je wat je op het Corlaer heb geleerd in de praktijk toepassen en natuurlijk nieuwe dingen leren.

Sterk in techniek

Heb jij technisch inzicht en werk je graag met je handen? Het vmbo van het Corlaer College heeft één van de grootste techniekafdelingen. Je leert niet alleen lassen, metaal bewerken of banktimmeren, maar ook werken met de mooiste apparatuur. Dus kies jij voor techniek, dan zit je hier goed. Kun je niet wachten tot het derde jaar, dan kun je in het eerste jaar van basis- en kaderberoepsgerichte leerweg al meedoen met de techniekklas.

Doe mee met!

Techniekklas

Kun jij niet wachten tot het derde jaar en werk jij graag met je handen? Als je de leerweg basis- en kaderberoepsgerichte leerweg volgt, dan kun je meedoen met de techniekklas. Elke week heb je acht uur techniek. Je leert hoe apparaten werken, maakt werkstukken van metaal, hout of kunststof, je leert CAD tekenen en je gaat aan de slag met elektrotechniek. 

Sportklas

Houd jij van sporten? En ga je naar vmbo-kader (zonder lwoo)? Dan kun je je aanmelden voor de sportklas. Je hebt wel zes uur sport per week. Je gaat kennismaken met verschillende sporten zoals turnen, atletiek, dans en natuurlijk alle balsporten, maar ook sporten zoals schaatsen, freerunning, survival e.d.

Meer dan leren

In je middelbare schooltijd wil je natuurlijk meer dan alleen leren. Het vmbo heeft een actieve leerlingenraad die leuke schoolfeesten organiseert. Meestal staan die feesten in het teken van een thema, zoals Winter Wonderland of Glitter & Glamour. Maar er is meer te doen. Op vrijdagmiddag kun je meedoen met schilderen, djembé spelen, rappen, beatboxen, kaarsen maken, noem maar op. Is sport meer jouw ding? Er zijn allerlei sportactiviteiten, van boksen en judo tot voetbal en volleybal. Wil je leren skiën? In het tweede jaar is er een skireis naar Duitsland. Ook zijn er geregeld activiteiten met je klas. Je gaat bijvoorbeeld zwemmen, lasergamen of met z’n allen naar de bioscoop. Kortom, genoeg te doen op het Corlaer College!

Welk profiel kies jij?

+
-

Techniek

Programmeren, installeren en energie (PIE)

Wil jij leren lassen, draaien, plaatbewerken, elektrotechnische installaties aanleggen, CAD-tekenen of programmeren? Je kunt met dit profiel veel kanten mee op. Je kunt bijvoorbeeld monteur, constructiewerker of lasser worden, maar ook tekenaar-constructeur of draaier. Bedrijven zitten om je te springen.

Bouwen, wonen en interieur (BWI)

Wil jij een echte vakman worden? Denk bijvoorbeeld aan banktimmeren, metselen en vaktekenen. Je krijgt tijdens de opleiding praktijk èn theorie. Je werkt niet alleen met je handen, maar je kunt ook kiezen voor de creatieve kant van design of juist voor de zakelijke kant van zelfstandig ondernemer. Je kunt later aan de slag als bijvoorbeeld  timmerman, metselaar, meubelmaker, schilder of medewerker in de infra.

+
-

Zorg en Welzijn

Met het profiel Zorg en welzijn kun jij iets voor een ander betekenen. Denk aan beroepen in de gezondheidszorg, ouderenzorg, kinderopvang, jeugdzorg of uiterlijke verzorging. Benodigde karaktereigenschappen zijn: sociaal, een beetje geduld en goed kunnen luisteren.

+
-

Economie en Ondernemen

Kun jij goed rekenen? Wil jij je eigen winkel beginnen? Heb jij je administratie goed op orde of wil je dat juist leren? Bij dit profiel eer je alles over boekhouden en kassawerkzaamheden, maar ook over presenteren en gesprekken voeren. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bij een bank of in een hotel. Maar je kunt ook terecht komen in een winkel of in de modebranche.