NieuwsWrite for Rights op 10 december

Write for Rights op 10 december

Afgelopen dinsdag 10 december hebben wij, Diana van Dijk en Eva Luberti, op de dag van de rechten van de mens, Write for Rights georganiseerd op onze school. Dit is een actie vanuit Amnesty International, waarbij er brieven worden geschreven voor mensen wiens rechten zijn geschonden. Dit jaar is het thema jongeren en zijn er tien casussen, waarvan wij er zes hebben uitgekozen om die voor verschillende klassen een beetje uit te leggen zodat ze hiervoor kunnen schrijven.

Zelf zijn wij hier bij betrokken geraakt, omdat wij een weekend samen met vijftig andere jongeren actie hebben gevoerd voor Nasu op het Domplein. Toen hebben wij ook van alles te horen gekregen over deze actie en zijn we gemotiveerd geraakt om dit ook onder de aandacht te brengen op school. Wij merken dat veel leerlingen niet heel betrokken zijn of op de hoogte zijn van wat er nou eigenlijk speelt in de wereld. Op deze manier hoopten wij dit te bereiken, dat ze zich realiseren dat de manier waarop wij leven lang niet overal vanzelfsprekend is en dit is natuurlijk zo ontzettend jammer. Vaak wordt er ook gedacht dat wij er niets aan kunnen doen, maar dat is wel zo. Heel veel mensen zijn door deze actie van Amnesty (omdat er zoveel mensen hebben geschreven) vrijgekomen of de beschuldigingen zijn ingetrokken.

Om deze actie op te zetten hebben wij ontzettend veel voorbereidingen moeten treffen. Zoals alle papieren op orde krijgen, de dozen waar de brieven in gingen uitvouwen en natuurlijk onszelf voorbereiden op de verhalen die wij zouden vertellen. Ook hebben we door de hele school heen allerlei posters opgehangen en alle docenten en leerlingen een e-mail gestuurd om hen op de hoogte te stellen van deze actie.

Op 10 december zijn wij zo’n vijftien klassen langsgegaan om meer te vertellen over de verhalen van deze mensen. We zijn zelfs in de Spaanse les langs geweest en hier hebben ze nog een Spaanse brief geschreven voor José. Uit deze actie hebben wij heel veel positieve reacties gekregen van docenten én van leerlingen, ontzettend veel mensen hebben tijdens deze dag geschreven in de lessen, maar ook op het domein. Wij hadden echt niet verwacht dat er zulke enthousiaste leerlingen tussen zouden zitten; er zijn zelfs mensen die zo’n vijf tot acht brieven hebben geschreven. Na de eerste vijf uur van de dag zijn wij de brieven gaan tellen, wat we in de klassen hadden opgehaald en wat er op de domeinen was geschreven. We kwamen op een totaal van 438 brieven en een paar dagen later was de eindstand 527. Blij verrast hebben wij deze dag op school afgesloten.

Maar dat was voor ons natuurlijk niet het einde van de dag. Door werknemers van Amnesty waren wij uitgenodigd om ook op het hoofdkantoor brieven te komen schrijven. Gelijk uit school zijn we doorgegaan naar Amsterdam en hebben hier voor alle tien de casussen geschreven samen met honderden andere mensen. Het was zo mooi om te zien dat er nog best veel mensen zich actief inzetten voor mensenrechten en dat zij samen proberen de wereld ietsjes te verbeteren. Al is het maar door zoiets kleins als een brief te schrijven, dit was ook de boodschap die wij achter wilden laten bij de leerlingen. Al is het niet dichtbij, het is niet goed wat er gebeurt en weet dat je er iets aan kunt doen door een brief te schrijven of door simpelweg een online petitie te tekenen. Zoveel moeite kost het niet en het verbetert toch het leven van zoveel onschuldige mensen. En dat willen wij u ook meegeven! Op de site van Amnesty International kunt u meer informatie vinden over wat u kunt doen, hierbij moet gezegd worden dat u natuurlijk nergens aan vast zit.

Site van Amnesty International: https://www.amnesty.nl/