Nieuws

Wethouder Heutink leidt debat met leerlingen

01-06-2023
NieuwsWethouder Heutink leidt debat met leerlingen
Havo/atheneum 2

Wethouder Heutink leidt debat met leerlingen

De Nijkerkse wethouder Esther Heutink-Wenderich is onder de indruk van de debatkunsten van Corlaer College-leerlingen. Veertien van de beste debatscholieren uit havo en atheneum 2 mochten woensdag onder leiding van Heutink-Wenderich met elkaar debatteren in de raadzaal.

De afgelopen periode debatteerden havo en atheneum 2-leerlingen van het Corlaer College met elkaar tijdens het vak thema Mens, maatschappij en cultuur. In groepjes oefenden zij met elkaar over stellingen die centraal stonden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het was een hoog niveau op de vloer, tijdens de oefendebatten en zeker tijdens het slotdebat in iedere klas.

In iedere klas werden twee beste leerlingen gekozen – één door de docenten en één door de klasgenoten – die met elkaar de woordenstrijd aan mochten gaan in het gemeentehuis. Wethouder Heutink-Wenderich ontving deze tweedeklassers woensdag in de raadzaal. Als voormalig docent maatschappijwetenschappen beleefde ze veel plezier aan het uitleggen hoe debatten gaan in de raadzaal en vervolgens aan het luisteren naar de debatten tussen de leerlingen.

Bij de debatten stonden twee thema’s centraal die actueel zijn en in de portefeuille van de wethouder zitten. Het eerste debat ging over ‘Nijkerkers moeten voorrang krijgen op een woning in de gemeente Nijkerk’. Wethouder Heutink vond het mooi dat de leerlingen elkaar bestookten met feiten én vroegen uit welke onderzoeken de feiten kwamen. ,,Maar ik vind het vooral goed dat jullie ook de nuance opzoeken en kijken naar wat er voor zowel Nijkerkers als buitenstaanders mogelijk is’’, complimenteerde zij de leerlingen. 

Bij het tweede debat vlogen de feiten door de raadzaal. De stelling luidde: De veehouderijen uit het plattelandsgebied rondom Nijkerk moeten verdwijnen om plaats te maken voor recreatie, natuur en energie opwekken. Na twintig minuten was ook het tweede debat voorbij, ook al hadden de leerlingen nog tal van argumenten en cijfers op hun briefjes staan om te noemen. Heutink: ,,Het is ontzettend knap hoe goed jullie je al weten te verwoorden en dat jullie met zoveel feiten komen om de argumenten te onderbouwen.’’

Vervolgens kregen de leerlingen nog een rondleiding door de rest van het gemeentehuis en eindigden ze de middag in de trouwzaal van het stadhuis, waar de wethouder afsloot met het bedanken van de leerlingen en uit te kijken naar de lichting van volgend schooljaar.