Nieuws

Wetenschapper op school

01-03-2024
NieuwsWetenschapper op school
Atheneum, leerjaar 3

Wetenschapper op school

Dit jaar werken de atheneumleerlingen uit leerjaar 3 aan het uitvoeren van een mini-profielwerkstuk voor het vak ‘Wetenschap & Technologie’. Ze voeren daarbij een eigen bedachte onderzoeks- of ontwerpopdracht uit. Om hen te inspireren en te motiveren vond op maandag 26 februari 2024 het evenement ‘Wetenschapper op school’ plaats.

Wetenschapper Pauline Dirven vertelde op het podium over haar promotieonderzoek. Haar gastles bood een fascinerende duik in de geschiedenis van misdaad, moord, gender en wetenschappelijk onderzoek in Groot-Brittannië vanaf 1920. Ze onthulde dat 100 jaar geleden Britse artsen en politieagenten ervan overtuigd waren dat vrouwelijke artsen en wetenschappers niet in staat waren om slachtoffers van moord en andere misdaden te onderzoeken vanwege vermeende emotionele ongeschiktheid. Dirven bracht genderstereotypen uit die tijd in verband met hedendaagse beelden van mannen en vrouwen. De leerlingen werden daarbij uitgedaagd om voorbeelden van stereotypen te benoemen en hier kritisch naar te kijken.

De gastles werd afgesloten met een vragensessie, waarin onder andere werd ingegaan op de ervaringen van Dirven als wetenschapper en hoe ze gemotiveerd bleef bij een onderzoek dat meerdere jaren in beslag nam.

Het evenement ‘Wetenschap op school’ is georganiseerd vanuit een samenwerking tussen ‘Wetenschapsoriëntatie Nederland’ en de sectie ‘Wetenschap & Technologie’. Het evenement is vastgelegd op film en zal gedeeld worden met andere scholen. Het was een buitengewoon leerzame ervaring voor onze leerlingen en we kijken uit naar de verdere ontwikkeling van hun wetenschappelijke avonturen.

Sectie Wetenschap & Technologie