NieuwsWe zijn van de kant! Inleiding voor Corlaer Nieuws

We zijn van de kant!

De school is van start gegaan met de gouden weken voor de leerling. Tijdens de gouden weken bouwen we met elkaar aan een goede relatie om te komen tot leren en ontwikkelen en natuurlijk is het gezellig.

‘We zijn van de kant’ komt uit de scheepvaart. De boot komt los van de kade en gaat vanuit de haven de zee op. Op de zee is het nu nog rustig en er zijn geen golven. De boot is een robuuste, veilige boot met ervaren schippers aan boord. Tijdens de vaart komen we van alles tegen. De zon kan stralend schijnen en het water kan zo glad als een spiegel zijn. Op zee kan het ook onstuimig zijn met hoge golven, veel wind en slagregens. Dan is het goed te weten dat de boot robuust is en de schippers ervaren. Deze ervaren schippers zijn de collega’s van de school. Als leerling leer je van deze ervaren professionals over alle vakken die er zijn, over burgerschap en over het leven. Deze drie gebieden zijn alle drie van belang voor nu en voor de toekomst.

Op de robuuste boot is één basisregel zeer belangrijk. Naar deze basisregel willen we leven. Gebeurt dat niet, dan hebben we het daarover. Deze regel luidt: “Het is goed dat jij er bent!” Is dat een regel? Het is de kern van het Corlaer College. Hier staan we voor. Iedereen is deel van de bemanning en samen bevaren we de zee. Iedereen is belangrijk en zonder jou is de wereld echt anders. Jij draagt dus bij als leerling aan deze veelzijdige en veelkleurige wereld.

De uitspraak komt voort uit de Bijbel. Namelijk, God heeft ieder mens uniek gemaakt! Wanneer we met z’n allen naar elkaar kijken door de bril dat iedereen nodig is en een bijdrage levert of zou kunnen leveren, dan ontstaat er respect voor iedereen. Een boot met mensen die elkaar waarderen en respecteren, daar stap ik met vertrouwen aan boord.

Waar vaart de boot heen dit jaar? Dat weten we niet precies. Diploma halen, met elkaar dingen ondernemen, overgaan naar de volgende klas, het is zeker dat de meeste leerlingen daarvoor gaan. Verder maakt het met de robuuste boot niet uit waar we heen varen. Ik vertrouw erop dat we met elkaar vanuit de gouden weken een goede, leerzame tijd tegemoet varen.

Ronald Schaefer
Conrector havo/atheneum (tot de herfstvakantie, daarna conrector vmbo)