Nieuws

Wat beweegt jou?

08-11-2021 3 min
NieuwsWat beweegt jou?
Inleiding van Corlaer Nieuws nr. 5

Wat beweegt jou?

De vorige keer schreef ik in de nieuwsbrief het volgende: “Mijn passie is om vanuit een nieuwsgierige houding te ontdekken hoeveel kracht en hoeveel moois in iemand opgesloten ligt dat ontwikkeld kan worden.” Het gaat om de leerling, de docent en de mens in het algemeen. In gesprek met elkaar kun je ontdekken wat iemand beweegt te doen wat hij doet.

Zo heb ik verschillende mooie, inspirerende gesprekken gehad met collega’s en leerlingen over: Waarom doe je wat je doet? Eén van de conclusies was bijvoorbeeld: Ik bereid mijn lessen zo goed voor, omdat ik geen fouten wil maken. Het is interessant om daarover door te praten. Ten eerste ben ik blij dat we met elkaar het gesprek kunnen hebben over de laag eronder. Wat maakt het dat je geen fouten wilt maken? Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Dat geeft de mogelijkheid om verder te praten. Het is dan mooi om met elkaar te verkennen of de overtuiging ‘geen fouten willen maken’ omgedraaid kan worden naar: Ik doe graag de goede dingen voor de leerlingen, want dan kunnen de leerlingen zich maximaal ontwikkelen. Deze overtuiging geeft meer ontspanning dan geen fouten willen maken. Want ons brein kent het woord ‘geen’ niet en slaat het woord ‘fouten’ op.

Er is een prachtig beeld van de ijsberg. Een ijsberg is voor 90 procent onder water en 10 procent is zichtbaar. Zo is het ook met mensen. We zien wat een mens doet, maar veel wat een mens doet, zit onder water. En de juiste vraag stellen en de tijd nemen om door te vragen vanuit een positieve, opbouwende houding opent de wereld onder water.

De heer R. Schaefer
Conrector vmbo