Nieuws

Vmbo-leerlingen ontdekken bijzondere horecabedrijven

10-11-2023
NieuwsVmbo-leerlingen ontdekken bijzondere horecabedrijven
Vmbo, Profiel Economie en Ondernemen

Vmbo-leerlingen ontdekken bijzondere horecabedrijven

Tijdens de activiteitenweek stond er een leerzame dag op het programma van de vierdejaars vmbo-leerlingen van het profiel Economie en Ondernemen. Ze bezochten vier verschillende horecagelegenheden die allemaal uniek waren op hun eigen manier. Ze kregen een kijkje in hun geschiedenis, informatie over hun huidige activiteiten en een rondleiding door het pand. Daarnaast werden de leerlingen getrakteerd op verrukkelijke hapjes, geheel in stijl. Mevrouw Posthouwer, docent Economie en Ondernemen, vertelt over deze geweldige dag.

Om 10.45 uur vertrokken we op de fiets naar onze eerste stop, Kade 10. De eigenaar, Sebastiaan Gödden, begroette ons hartelijk en leidde ons door het restaurant naar het Engelse plein. Deze locatie was vroeger een chocoladefabriek, daarna werd het omgebouwd tot een reeks winkels die helaas niet genoeg bezoekers trokken. Nu is het Engelse plein een populaire plek voor het ontvangen van grote groepen voor elke gelegenheid. Sebastiaan bood ons thee en zelfgemaakte brownies aan, wat een fantastische manier was om de dag te beginnen!

Vervolgens fietsten we naar Golden Tulip Ampt van Nijkerk. Er was een zaal in theateropstelling voor ons klaargezet en Illian Hamburg, de General Manager, nam ons mee in de tijd. Het hotel bestaat al meer dan 30 jaar en in die tijd heeft het talloze renovaties, uitbreidingen en veranderingen ondergaan. Inmiddels beschikt het hotel over 140 hotelkamers en verschillende vergaderruimtes. Het hotel heeft ook een restaurant en bar, en de gasten kunnen ontspannen in de spa. Tijdens de rondleiding kregen de leerlingen de kans om de verschillende kamers te zien, meer te weten te komen over de zalen en een kijkje te nemen in het restaurant en de bar. Bij terugkomst stonden er heerlijke hapjes klaar die voor de meeste leerlingen nieuw waren!

Daarna vervolgden we onze fietstocht. Onze bestemming was het prachtige kasteel De Salentein. We begonnen met een drankje en een verrukkelijke Argentijnse snack. In een zaal, die ook gebruikt wordt als trouwzaal, bekeken we de video van het bedrijf en gaf Sandy Verschuur, de HR-professional, een uitgebreide uitleg. We kregen ook de gelegenheid om vragen te stellen. In de video werd benadrukt dat Pon eigen wijngaarden heeft in Argentinië en eigen vee kweekt. Na de rondleiding door het kasteel kregen we de twee restaurants te zien. Er was een formeel en informeel gedeelte, waar ze hun eigen vlees en wijn serveren.

Tot slot gingen we naar Café-biljart Veer, een bruin café dat steeds zeldzamer wordt. Op vrijdag- en zaterdagavond is het café open. De eigenaars, meneer en mevrouw Veer, runnen dit bedrijf zelf. Naast het café hebben ze ook een winkel voor hengelsport en een vuurwerkwinkel. Meneer Veer woont al sinds zijn geboorte in dit gebouw, dat in 1928 door zijn opa werd gekocht. Het pand kent een rijke historie. Vroeger was het een discotheek en tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebruikt door de Duitsers. De leerlingen waren geboeid door de verhalen van meneer Veer. In dit café werd op hoog niveau biljart gespeeld en meneer Veer heeft zowel individueel als in teamverband vele prijzen gewonnen, die allemaal in het café worden tentoongesteld. Voor ons geen bier of wijn, maar we hebben heerlijk genoten van frisdrank en heerlijke snacks. 

Aanvankelijk waren de leerlingen niet zo enthousiast toen we op de fiets stapten, maar hun houding veranderde snel toen we eenmaal op onze eerste bestemming aankwamen. Het was een bijzondere dag, waarbij we locaties bezochten waar bijna niemand van onze leerlingen was geweest. De leerlingen hebben veel indrukken opgedaan over de mogelijkheden in de horeca en ze hebben genoten van alle lekkernijen.

Onze speciale dank gaat uit naar de horecabedrijven die ons met 40 personen hebben ontvangen en de leerlingen zo’n geweldige ervaring gegeven.