Nieuws

Vierdejaars havoleerlingen op uitwisseling naar Italië

05-11-2022
NieuwsVierdejaars havoleerlingen op uitwisseling naar Italië
Italië - Medicina

Vierdejaarsleerlingen havo op uitwisseling

‘We kenden elkaar niet zo goed, maar ik hoop dat dit wel een vriendengroep blijft’, aldus een van de Italië-gangers. Uitwisseling geslaagd! Met deze ene zin is het helemaal duidelijk waarom we deze reizen organiseren. Begin oktober gingen vierdejaars havoleerlingen op uitwisseling. Hieronder een verslag van een uitwisseling naar Italië

Vierdejaars havoleerlingen op uitwisseling naar Italië

De organisatie van de uitwisselingen en reisweek is een enorme klus. En zonder iemand tekort te willen doen, is mevrouw Damen dit jaar boven zichzelf uitgestegen om iedereen een fantastische week te bezorgen. En dat is gelukt!

‘De grote tour’ was in de 16e eeuw dé kennismaking met de cultuur en kennis uit Italië. Toen was men wel even bezig om in Italië te komen, maar ook voor ons viel de reis naar de bakermat van onze beschaving niet mee. Vertraging op Eindhoven en we hadden nog maar net het vliegtuig gehaald. Na een lange dag reizen naar onze gastgezinnen, kennismaken en om half twaalf ‘s avonds werden de meesten van ons nog getrakteerd op een maaltijd. Dat is nog eens kennismaken!

Op maandag werden we om 8.00 uur op school verwacht. Een week met lessen, excursies, eten en gezelligheid voor de boeg. De eerste ervaringen in de gastgezinnen werden uitgewisseld. Het is even wennen in Italië. De fantastische nazomer had één klein nadeel: muggen. Heel veel hele stekelige muggen. Gedeelde smart is halve smart en tijdens zo’n intensieve week leer je wat je aan elkaar hebt als het even tegenzit.

We maakten kennis met de docenten en we gaven onze presentaties. In de geschiedenisles van prof. Mancini kregen we de opdracht om foto’s te gaan maken van de belangrijke bezienswaardigheden in Bologna. Ik weet alleen niet of we de beloofde ijsjes als hoofdprijs hebben uitgereikt? De belangrijkste bezienswaardigheid van Bologna was in ieder geval snel gevonden: de beroemde golden arches of Bologna. Maar ook de town hall die normaal niet voor voor publiek opengesteld is, was een hoogtepunt tijdens ons bezoek. Capo di tutti capi in het midden en de rest van de consiglieri  in de banken eromheen. Over wie zei iemand ooit: ‘Dit is een goed stel’?

We bezochten Bologna, kregen een rondleiding door het prachtige Medicina, we gingen met de gele schoolbus naar de radiotelescoop. We keken vogels in de Oasi del Quadrone, we kregen scheikundeles en een snelcursus Italiaans en we kregen eten. Heel veel lekker eten. Als dat geen cultuur is…

Italië was fantastisch. Onze gastvrouwen, collega’s van de school in Italië hebben fantastisch voor ons gezorgd in een week vol kennis, cultuur, gezelligheid en heel veel nieuwe ervaringen. We maakten kennis met de gewoontes van onze Italiaanse gastgezinnen en we hebben de prachtige Italiaanse cultuur gezien. Maar we hebben vooral elkaar leren kennen en inderdaad: dit is een goed stel! Grazie mille a tutti, Ciao.

Meneer Van der Zwet, docent havo/atheneum