NieuwsVertrouwen is goed

Vertrouwen is goed

Vertrouwen is goed, controle is beter. Dat is een veelgebruikte uitdrukking om aan te geven dat uitgaan van het goede best oké is, maar dat alles in de hand hebben door overal zicht op te hebben toch beter is. De vraag is natuurlijk: Waar kies jij voor? En wat ik zelf een prikkelende vraag vind: Hebben we wel een keuze?

In 2002 reisde ik door Tsjaad. Tsjaad is een land dubbel zo groot als Frankrijk. De wegen waren op twee grote wegen na onverhard. Voeg daar regen en zandstormen aan toe en een weg wordt een groot kuilenfestijn. Op een dag moest ik 300 kilometer reizen met een jeep. Vlak voor vertrek kwamen vijftien mensen om de auto staan en een van hen stapte naar voren en zei dat we gingen bidden voor een gezegende reis. Jaren later in 2011 reed ik met mijn gezin door Bulgarije met een huurauto. Mijn nieuwe TomTom had Europadekking en mijn verzekering was goed geregeld. Alles in kannen en kruiken en rijdend op de Bulgaarse snelweg gaf mijn TomTom aan dat ik de afslag moest nemen. Iets in mij zei dat het vreemd was, maar toch, in vertrouwen op de technologie, nam ik de afslag. Anderhalf uur later reed ik op een onverharde weg in een zeer uitgestrekt bos met dezelfde wegen als in Tsjaad. Nu had ik echter geen jeep maar een gezinsauto. Technologie kon me niet meer helpen, maar na vier uur rondrijden in dat enorme bos – en die politieman die totaal verbaasd de auto inkeek toen we het bos uit kwamen rijden – kwamen we uiteindelijk weer op de begaande weg.

Vertrouwen betekent zoveel; ervan uitgaan dat het goed komt! Beide autoritten kwamen tot een goed eind en beide autoritten hebben mijn idee dat het goed komt, versterkt. Waar vertrouw jij op?

Afgelopen weekend las ik in de krant een artikel over track and trace apps. Waar is mijn pakketje? Waar is mijn kind? Hoe hard heb ik gelopen en hoeveel mag ik nog doen vandaag om mijn ideale inspanningsniveau te behalen? Wat dragen deze track and trace apps bij aan het hebben van vertrouwen? Vertrouwen dat mijn kind de juiste dingen doet en eerlijk vertelt welke cijfers het haalt. Vertrouwen dat mijn pakketje echt wel bezorgd wordt op het juiste moment, immers dat is mij beloofd en als het dan wat langer duurt, zal daar wel een goede reden voor zijn.

Leef je vanuit het basisidee vertrouwen of vanuit controle? De afgelopen tijd heeft de landelijke overheid een aantal steken laten vallen. Neem de kinderopvangtoeslag. Het zou je maar overkomen zijn. Waarom duurt het dan zo lang om het goed te maken? Of hoe zit met de Groningers die door de aardbevingen een onveilig huis hebben? Wanneer je een fout maakt, maak het goed en wel zo snel mogelijk. Hier is voor de overheid werk aan de winkel en wel direct! Maak het goed en werk aan vertrouwen.

Het is een keuze om in basis te leven vanuit vertrouwen of controle. In de grond wordt hierdoor verschil gemaakt of het leven geleefd wordt vanuit het geloof dat het goed komt of het geloof dat iets fout kan gaan. De media helpt je niet om te leven vanuit vertrouwen. Immers dingen die niet goed gaan, verkopen beter dan dingen die goed gaan.

Christenen leven vanuit het vertrouwen in pure liefde. In de Bijbel staat dat pure, volmaakt liefde volledig vrij is van angst. Controle veronderstelt dat iets niet goed kan gaan en gaat uit van de angst dat het wellicht fout gaat. Vertrouwen is leven in vrijheid en die pure liefde, ervan uitgaande dat het goed is en goed zal zijn.

Deze tijd vraagt een extra stap van een ieder van ons. Ik daag een ieder uit meer te gaan leven vanuit vertrouwen en laten we onze jongeren meer voorleven om te leven vanuit vertrouwen. Als school ga ik graag de uitdaging aan om vanuit vertrouwen de (nabije) toekomst tegemoet te treden. Het maakt ons vrij en maakt ons sterk om elkaar lief te hebben.

Ronald Schaefer, conrector VMBO