NieuwsVaren op de Waddenzee

Reisweek naar de Waddenzee

Leerlingen van het vmbo gingen vorige week varen op de Waddenzee. Twee leerlingen hebben er een stukje over geschreven.

Varen op de Waddenzee

Dag 1: Varen naar West-Terschelling

In de ochtend verzamelden we bij de kerk en gingen we in een Vitesse bus naar Makkum. Daar lag de boot op ons te wachten. Nadat we alles hadden ingeladen, kregen we uitleg over de boot en begonnen we met varen. Een hele tijd later kwamen we aan in de haven van West-Terschelling. Daar mochten we even van de boot. De eerste avond hebben vier jongens gekookt en laten we zeggen: “Het was te eten”. Na het eten is ieder zijn eigen gang gegaan. Iedereen was eerder terug dan verwacht en naast ons lag een boot met Duitsers. Daar hebben we nog gezellig mee gedanst.

Dag 2: Fietsen op tandems

De vorige avond zat iedereen te klagen dat 8.30 uur opstaan te vroeg was, maar uiteindelijk was iedereen al om 7.00 wakker. De eerste activiteit was het fietsen op tandems. In het begin was het even wennen, maar uiteindelijk hebben we een leuke rit gemaakt naar het Bunkermuseum. Bij het Bunkermuseum hebben we geschiedenisles gekregen over de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens zijn we doorgefietst naar het Wrakkenmuseum. Hier lagen allemaal spullen die uit zee zijn gehaald of gevonden op het strand. We zijn ook nog langs het Noordzeestrand geweest en een paar gingen een stukje het water in. Daarna mochten we zelf terugfietsen. Natuurlijk zijn er een paar leerlingen verkeerd gefietst, maar we zijn uiteindelijk allemaal weer veilig op de boot gekomen.

Dag 3: Lopen op het wad

We gingen om 10:30 uur varen (zeilen) richting Vlieland met de bedoeling daar de boot droog te laten vallen om zo te kunnen wadlopen. Het was een hele leuke ervaring, omdat je eigenlijk over de bodem van de zee loopt. De laatste nacht gingen we niet naar een haven, maar lagen we op zee voor anker. We konden niet weg in de avond, maar we hebben het gezellig gemaakt door allemaal spelletjes te spelen.

Dag 4: Weer naar huis

Om 8.00 uur ‘s ochtends begonnen we al aan onze terugweg. Het was leuk vanwege de gezellige sfeer en we hebben er veel van geleerd.

Silke en Cynthia