NieuwsTweede bij Nescioprijs van Radboud Universiteit

Tweede bij Nescioprijs van Radboud Universiteit

De atheneumleerlingen Sam Ringeling en Noah van Boven hebben met hun profielwerkstuk ‘Journaalfonetica’ de tweede prijs gewonnen bij de Nescioprijs. Dat is een prijs van de Radboud Universiteit voor het beste profielwerkstuk in de categorie taal en cultuur. De twee examenleerlingen eindigden eveneens in de top vijf bij de Marie Lokeprijs van de Rijksuniversiteit Groningen.

In het examenjaar schrijven de leerlingen altijd een profielwerkstuk, een groot onderzoek over een onderwerp naar keuze. Onder de ingeleverde onderzoeksverslagen waren enkele mooie werkstukken die naar verschillende landelijke wedstrijden zijn gestuurd.

Profielwerkstuk ‘Journaalfonetica’

Het profielwerkstuk ‘Journaalfonetica’ van Sam Ringeling (17 jaar) en Noah van Boven (18 jaar) ontving een nominatie van twee universiteiten: de Radboud Universiteit (Nijmegen) en de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek gaat over de klankverandering – van de lange middenvocalen /e:/ en /o:/ – in het Nederlands tussen 1950 en 1980.

Sam en Noah benadrukken in hun uitgebreide onderzoek het belang van taal: ,,Taal is enorm belangrijk; onze samenleving is gebouwd op communicatie. Het is dus ook cruciaal om een goed beeld van de taal te krijgen. Door verschillen in taalgebruik te onderzoeken kunnen we elkaar beter begrijpen. Een leraar die bijvoorbeeld bekend is met straattaal zal minder vaak een misverstand hebben met zijn leerlingen.’’

Tweede plaats Nescioprijs

Op vrijdag 16 april vond de online uitreiking plaats van de Nescioprijs (Radboud Universiteit) voor de beste onderzoeken binnen het domein van taal, cultuur, geschiedenis en kunst.

De zevenkoppige vakjury was lovend over het profielwerkstuk van Sam en Noah en met name over hun diverse onderzoeksmethodes, zo schrijft universitair docent Susanne Brouwer: ,,Ik vind het erg knap hoe jullie radiojournaals hebben geanalyseerd. In jullie werkstuk las ik dat jullie ook contact hebben gezocht met grote namen binnen het onderzoeksveld. Aan initiatief bij jullie geen gebrek. Dat onthult de ware onderzoeker. Bovendien werd ik bijzonder enthousiast dat jullie je hebben gewaagd aan het uitvoeren van statistische toetsen. Niets is jullie te gek.’’

Sam en Noah kregen vervolgens de tweede prijs bij de Nescioprijs toegekend. De twee leerlingen – die van hun docent een 9,1 als beoordelingen hadden gekregen voor hun pws – ontvingen onder andere een uitnodiging tot sollicitatie bij de Radboud Honours Academy (Propedeuseprogramma) en een cheque van tweehonderd euro.

Top vijf Marie Lokeprijs

Vervolgens mochten de twee atheneumleerlingen op vrijdag 30 april deelnemen aan een online uitreiking van de Rijksuniversiteit Groningen. Voor ieder van de drie categorieën waren vijf profielwerkstukken genomineerd. Een jury van wetenschappers, docenten en studenten kiest vervolgens het allerbeste profielwerkstuk.

De nominatie voor de Marie Lokeprijs werd niet omgezet in de eerste plaats, maar een eervolle vermelding ging gepaard met mooi jurycommentaar: ,,Er is voor dit profielwerkstuk een eigen manier van onderzoeken gebruikt. Sam en Noah hebben zelf een script ontworpen; verder hebben ze gebruik gemaakt van programma’s die nooit door scholieren worden gebruikt. Het is erg knap dat Sam en Noah dit voor elkaar hebben gekregen.’’