NieuwsTijd voor stilte

Tijd voor stilte

Op het moment van schrijven van deze inleiding is de school volop in bedrijf. Alle leerlingen zijn vanaf begin juni weer op school, dus overal is het een gezellige drukte. Er moet nog veel gedaan èn gevierd worden door zowel leerlingen als collega’s voordat het schooljaar kan worden afgerond. In de samenleving komt ook alles gelukkig weer op gang. Door alle versoepelingen ziet de wereld er bijna weer als vanouds uit. We kunnen er weer op uit, we komen weer in beweging!

Je zou bijna vergeten dat we in de tijd van de lockdown soms ook zo genoten van de rust en het ‘minder moeten’. Daarom is het ook fijn dat er straks weer een vakantie aan komt. Dit is onze laatste inleiding voor de zomervakantie, dus blikken wij alvast vooruit naar deze periode van rust. 

In een samenleving waar werk en prestatie vaak de boventoon voeren, mag er best meer aandacht zijn voor rust en stilte. Wij lazen er een mooi artikel over. Een paar lessen hieruit delen we graag met jullie.

Wie denkt te kunnen groeien en leven zonder rust, is als een bergbeklimmer die denkt de top te behalen zonder adempauzes. Katja Staartjes is de eerste Nederlandse vrouw die de Mount Everest beklom en weet daar alles van: ‘’Wanneer je in de bergen niet regelmatig terugkeert naar het basiskamp en op adem komt, breng je het er als klimmer vaak niet levend af. Je zet een stap terug om daarna weer een paar stappen voorwaarts te kunnen maken”. 

De bergen zijn een blauwdruk voor het gewone leven. De beweging tussen werken en rusten zie je overal terugkomen in de natuur. Rusten en werken worden niet tegenover elkaar geplaatst, maar zijn daar juist goede partners. Er is tijd om in te keren en een tijd om naar buiten te treden. Zonder rust stagneert de groei van een mens.

Er bestaan heel veel verschillende manieren om te rusten. In de bijbel laat God aan Zijn volk heel wat mooie manieren zien.

Vaak wordt gedacht dat kiezen voor rust en stilte een vorm van eigenbelang is. Tomas Sjodin* laat met het volgende citaat zien dat het tegenovergestelde waar is. 

Wanneer het rondom ons stil wordt, horen we ons hart kloppen. Niet alleen ons eigen hart, maar ook dat van anderen. 

Wij wensen alle leerlingen, ouders en collega’s een goede afronding van dit bijzondere schooljaar en daarna: een fijne vakantie met daarin tijd voor stilte.

Hartelijke groeten,

Lonneke Hosmar en Helga van de Gronden
Rector

*Tomas Sjodin is voorganger, voorlezer en auteur en woont in Zweden. Hij is bekend van Zweedse radio-en tv programma’s. In Nederland is hij bekend van zijn boeken over rust en stilte.