Nieuws

Tijd voor bezinning – Inleiding Corlaer Nieuws

19-03-2024
NieuwsTijd voor bezinning – Inleiding Corlaer Nieuws
Inleiding Corlaer Nieuws

Tijd voor bezinning

Vanochtend begon mijn dag met een aangrijpend filmpje over een brugwachter, een vader die moet kiezen tussen zijn zoon en een trein vol passagiers die hij niet kent. Mijn collega, mevrouw Van de Weitgraven, liet dit filmpje zien tijdens de maandopening. In aanloop naar Goede Vrijdag legde zij het verband met het lijden van Jezus Christus. Deze brugwachter redde het leven van de treinpassagiers, maar verloor daardoor zijn enige zoon; een onvoorstelbaar offer. 

Het is nu ook de vastentijd, de Veertigdagentijd voor christenen en de Ramadan voor moslims. Voor veel mensen dus een tijd voor bezinning, om na te denken over vragen die ertoe doen en om zich verbonden te voelen met mensen die het minder hebben. Ook hier is aandacht voor tijdens de maand- en dagopeningen. 

Tijdens de coronaperiode waren er geen maandopeningen, maar dit schooljaar zijn we er weer mee begonnen. Voor mij zijn het mooie momenten om invulling te geven aan onze identiteit en onze leerlingen iets extra’s mee te geven. Meestal sluiten ze aan bij het thema van de week uit onze methode voor dagopeningen (Oase) zoals sterk, niet eerlijk of bijzonder. De Oase is een methode voor christelijke scholen, maar besteedt ook aandacht aan de andere religies. De thema’s die aan de orde komen, leven bij iedereen, ongeacht religie. 

Ik vind het elke keer weer bijzonder hoe mijn collega’s op hun eigen, persoonlijke manier invulling geven aan deze thema’s; met verhalen, filmpjes en gesprekken, maar altijd met een boodschap en een moment om te bezinnen. 

Lonneke Hosmar, rector