Nieuws

Techniekklas bezoekt Heinen en Hopman

06-05-2024
NieuwsTechniekklas bezoekt Heinen en Hopman
Vmbo-basis/kader, leerjaar 2

Techniekklas bezoekt Heinen en Hopman

Afgelopen woensdag hebben de tweedejaars leerlingen van de techniekklas een bezoek gebracht aan Heinen en Hopman, een bedrijf dat totaaloplossingen biedt in installatietechniek.

Na een flinke regenbui werden de leerlingen hartelijk ontvangen. Ze genoten van een stuk Spakenburgs Hart en wat te drinken. De middag begon met een presentatie over het bedrijf en de technieken die nodig zijn om verschillende klimaten te realiseren aan boord van schepen en superjachten. Denk aan systemen voor (inloop)koelkasten, vriezers, slaapkamers en andere leef- en werkruimtes, die functioneel blijven onder zowel tropische als arctische omstandigheden. Dat vereist nogal wat van deze technische systemen.

Vervolgens kregen de leerlingen een rondleiding door het bedrijf, waarbij ze een kijkje namen in de leerplaats, de montagehal en de installatie van de koelsystemen. Ook bezochten ze de inhouse testruimte, waar alle systemen worden getest en goedgekeurd voordat ze verscheept worden. Dit zorgt ervoor dat elke installatie gegarandeerd voldoet aan alle vereisten, eenmaal aan boord geïnstalleerd. Ter vergelijking, een grote koelvriescombinatie thuis verbruikt ongeveer 0,3 kW per uur, maar deze installaties kunnen oplopen tot 200 kW of meer. Dat moet aan boord wel storingsvrij werken.

Bij Heinen en Hopman krijg je de kans om alle kneepjes van het vak te leren, of je nu ontwerpt, bedenkt, produceert of test. En wanneer je genoeg geleerd hebt en er mocht een ernstige storing zijn, dan is er zelfs de kans dat je dezelfde dag nog je koffer moet pakken om naar een afgelegen locatie te vliegen om het probleem op te lossen. De verdiensten in deze sector zijn aantrekkelijk; onze jongens waren zichtbaar onder de indruk van de mooie auto’s op het parkeerterrein.

Na een quiz bleek Douwe de snelste te zijn met de meeste goede antwoorden, waarvoor hij smakelijk werd beloond.

We kregen allemaal een tasje mee met wat lekkers en nuttige spullen.

De techniekjongens danken Heinen en Hopman hartelijk voor de interessante rondleiding en de heerlijke middag.