Nieuws

Storteboom geeft gastles over voedselindustrie

16-12-2023
NieuwsStorteboom geeft gastles over voedselindustrie
Economie en Ondernemen, leerjaar 4

Storteboom geeft gastles over voedselindustrie

Donderdag 23 november was Martine Onderdijk van het bedrijf 2 Sisters Storteboom, leverancier van kipproducten, te gast bij het profiel Economie en Ondernemen, leerjaar 4 van het vmbo. Als director Sustainability en Technical bij het bedrijf heeft zij ons meegenomen in de wereld van de kip.

De leerlingen ontdekten hoe de kippen leven, vervoerd worden, geslacht worden en gecontroleerd worden of ze niet ziek zijn. Martine gaf uitleg over de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die door de
Verenigde Naties zijn vastgelegd. Binnen het bedrijf Storteboom hebben ze gekozen voor zes doelstellingen  waarop ze zich gaan richten.

De centrale vraag aan de leerlingen was hoe ze de duurzaamheid konden verbeteren. Zit dit in energie, water, voer of soja? Wat is de CO2-footprint van een kip? Er is 10 liter water nodig voor een kip, voordat het naar de winkel kan. Kan er bezuinigd worden op verpakkingsmaterialen? Wist je dat 12 minuten douchen dezelfde CO2-footprint heeft als 14 uur op Google of 1 kilometer vliegen? De leerlingen hebben veel nieuwe informatie gekregen. Het geeft zicht op zaken waar de voedselindustrie zich mee bezighoudt.

Binnen het bedrijf Storteboom zijn er veel verschillende functies. Vanuit het profiel Economie en Ondernemen zijn er legio mogelijkheden om in de voedselindustrie door te stromen. In Nijkerk is er zelfs een eigen MBO Food Acadamy. Het was een inspirerende dag vol nieuwe inzichten en carrièremogelijkheden!