Nieuws

Samen voor een positieve leeromgeving

09-10-2023
NieuwsSamen voor een positieve leeromgeving

Samen voor een positieve leeromgeving

Sinds enkele jaren merken we dat de manier waarop leerlingen met elkaar omgaan en hoe ze met de medewerkers van school omgaan veranderd is. Deze veranderingen worden niet altijd als prettig ervaren en het wordt voor ons als medewerkers steeds moeilijker om leerlingen te ondersteunen in onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Daarom hebben we de deskundige hulp van Buro Wijzicht ingeschakeld.

Buro Wijzicht is een bureau gespecialiseerd in groepsdynamiek op scholen. Samen hebben we onderzocht waar dit gedrag vandaan komt en hoe we het kunnen aanpakken om een positieve schoolomgeving te creëren. We denken dat diverse factoren bijdragen aan deze veranderingen. Leerlingen worden steeds mondiger en groeien op in een verschillende context. Denk hierbij aan het gezin waarin de leerling opgroeit, vrijetijdsbesteding en  omgevingsfactoren. Daarbij heeft de coronacrisis invloed gehad op gedrag en leerhouding. We zijn ons ervan bewust dat een eenduidige professionele manier van reageren op dit gedrag noodzakelijk is. 

In nauwe samenwerking met Buro Wijzicht hebben we stappen ondernomen om zicht te krijgen op de groepsdynamiek in de klas en hoe we dat positief kunnen beïnvloeden. Onze medewerkers krijgen trainingen om de groepsdynamiek in een klas beter te begrijpen en positief te beïnvloeden. Tevens hebben we de schoolregels herzien. Dit helpt om de sfeer op school te verbeteren voor leerlingen en medewerkers. Door deze schoolbrede basisregels is het nu duidelijk welk gedrag gewenst is, welk gedrag een waarschuwing verdient en welk gedrag absoluut niet acceptabel is en tot een passende sanctie kan leiden. We merken dat wanneer we allemaal op een eenduidige manier werken en reageren, dit bijdraagt aan een positief leer- en leefklimaat. 

We vragen u om ons hierin te steunen door op de hoogte te zijn van de basisregels en thuis hierover het gesprek te voeren. Samen kunnen we werken aan een schoolklimaat waarin iedereen zich prettig voelt en waarin leren en groeien centraal staan.

Bekijk hier de schoolregels met daarin de vernieuwde basisregels

Meneer Beute & mevrouw Jochemsen
Projectleiders Groepsdynamisch werken