Nieuws

Preventiedagen voor tweedejaars leerlingen

06-07-2022
NieuwsPreventiedagen voor tweedejaars leerlingen

Preventiedagen op het Corlaer College

Afgelopen week waren er preventiedagen voor alle tweedejaars leerlingen van vmbo, havo en atheneum. Voor elke afdeling was er een speciaal programma met pakkende thema´s en onderwerpen. We hopen dat zo de stap naar hulp kleiner wordt.

Preventiedagen bij vmbo-basis/kader

De leerlingen van vmbo-basis/kader hebben naar theatervoorstelling ‘project ik’ gekeken. De voorstelling ging over een leerling die zich op social media heel anders voordoet dan hij zich daadwerkelijk voelt. Wat doen de likes en commentaren van foto’s op social media met je en hoe ga je daar in het ‘echte’ leven mee om? Dit werd mooi neergezet in dit theaterstuk.

Ook hebben de leerlingen met de mentorklas een training gevolgd gericht op weerbaarheid. Wanneer is voor jou de grens bereikt? En wat doet groepsdruk met jou? Deze training is gegeven door Sencoaching.

Het gebiedsteam en de wijkagenten waren aanwezig om de leerlingen te informeren over de gevolgen van keuzes die je maakt met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag en het gebruik van drugs en/of alcohol. 

Preventiedagen bij vmbo-tl

De leerlingen van vmbo-tl hebben een filmdocumentaire over groepsdrugs (www.groepsdrugs.nl) bekeken. Deze documentaire is gemaakt door Bart Melief. De leerlingen kennen hem van de anti-pestvoorstelling uit leerjaar 1 ‘Klappen voor Bart’.

Met behulp van bijpassend lesmateriaal zijn er diverse verslavingen aanbod gekomen. Ook bij vmbo-tl waren de wijkagenten en medewerkers van het gebiedsteam aanwezig om met de leerlingen kennis te maken en over hun werk te vertellen. Ook hebben zij de workshop Sen coaching gevolgd waar aandacht was voor weerbaarheid en grenzen aangeven.

Preventiedagen bij havo en atheneum

Tijdens de preventiedagen van havo en atheneum is er gewerkt aan de identiteit van de leerlingen. Ook hebben ze onder andere door theateroefeningen hun eigen grenzen ontdekt. Het zijn leerzame en indrukwekkende dagen geweest. We denken dat leerlingen hierdoor makkelijker open durven te spreken over risicogedrag en we hopen dan ook zeker dat er thuis gesprekken over worden gevoerd. Het samen maken van goede afspraken tussen ouders en hun kinderen over bijvoorbeeld alcohol kan veel voorkomen. 

Meer weten?

Kijk eens op de website van het Trimbos Instituut. Daar treft u informatie aan over middelen, opvoedkunde en gesprekstips voor praten over moeilijke onderwerpen. www.helderopvoeden.nl/pratenmetuwkind

Deze dagen worden gedeeltelijk financieel ondersteund door Stop Drugs Nijkerk, in samenwerking met de Gemeente Nijkerk. Op hun website stopdrugsnijkerk.nl is informatie en ondersteuning voor ouders te vinden.

Save the date!

Ouderavond op woensdag 14 september

In de start van het nieuwe schooljaar organiseren we een ouderavond in samenwerking met Helder Theater. Tijdens deze ouderavond wordt de theorie over alcoholschade afgewisseld met herkenbare situaties rondom alcohol. Tegen welke uitdagingen lopen opvoeders thuis aan? Deze avond wordt begeleid door een deskundige van een verslavingszorginstelling of GGD.  Noteer vast in uw agenda. Meer informatie volgt te zijner tijd.