NieuwsPreventiedagen op het Corlaer College

Preventiedagen op het Corlaer College

Afgelopen week waren er preventielessen voor alle tweedejaars leerlingen van vmbo, havo en atheneum. Voor elke afdeling was er een speciaal programma met pakkende thema´s en onderwerpen. Daarnaast heeft heel leerjaar 2 gesproken met het gebiedsteam, jongerenwerk en de wijkagenten. We hopen dat zo de stap naar hulp kleiner wordt.

Preventiedagen vmbo-basis/kader

Bij de preventiedag van vmbo-basis/kader was er aandacht voor het gebruik en risico’s van middelen, zoals drugs en alcohol. De leerlingen hebben het bordspel Trip gespeeld. Trip is een bordspel over de effecten van risico’s van roken, alcohol en drugs. Ook was er een weerbaarheidstraining door Sencoaching. Leerlingen kregen tijdens deze training meer inzicht in hun eigen handelen en konden oefenen met ander gedrag. Tenslotte hebben de leerling een creatieve workshop gevolgd. Zij hebben stoelen en krukjes geschilderd met de preventiedag als inspiratiebron.

Preventiedagen bij vmbo-tl

De leerlingen van vmbo-tl keken tijdens de preventiedag een indringende documentaire over alcohol en drugs. Ervaringsdeskundigen vertellen wat ze zelf hebben meegemaakt. Op deze manier wil Filmmaker Bart Melief jongeren voorlichten over verslaving en overdosis. Hij worstelde zelf jarenlang met een wietverslaving. De leerlingen kennen Bart Melief van de anti-pestvoorstelling uit leerjaar 1 ‘Klappen voor Bart’. 

Tijdens de preventiedagen bij vmbo-tl was ook aandacht voor mediawijsheid. Hoe ga je om met social media en wat doet het met je zelfvertrouwen?

Preventiedagen havo en atheneum

Tijdens de preventiedagen van havo en atheneum is er gewerkt aan de identiteit van de leerlingen. Tijdens de rollenspellen hebben leerlingen hun eigen grenzen ontdekt. We denken dat leerlingen door het rollenspel makkelijker open durven te spreken. We hopen dan ook zeker dat er thuis gesprekken gevoerd worden. Het waren leerzame en indrukwekkende dagen.

Meer weten?

Kijk eens op de site van het Trimbos Instituut. Daar vindt u informatie over middelen, opvoedkunde en tips voor praten over moeilijke onderwerpen. https://www.helderopvoeden.nl/pratenmetuwkind

Deze dagen worden gedeeltelijk financieel ondersteund door Stop Drugs Nijkerk, in samenwerking met de Gemeente Nijkerk. Op hun website stopdrugsnijkerk.nl is informatie en ondersteuning voor ouders te vinden.

Marlou te Braak (preventiedag vmbo-bk)
Marjelle Buitink (preventiedag vmbo-tl)
Iris Wijngaarden (preventiedag havo/atheneum)