NieuwsPinksteren – Daar word ik enthousiast van

Pinksteren - Daar word ik enthousiast van

Wanneer we kijken naar een goede sportwedstrijd en jouw favoriete club wint, dan ben je blij. Veel mensen zijn enthousiast over een sport en worden daar blij van. Blijdschap en enthousiasme hebben dus met elkaar te maken.

Enthousiasme kan op veel manieren zichtbaar worden. Enthousiasme over muziek, enthousiasme over een schrijver, enthousiasme over een opleiding en nog veel meer zaken waar je enthousiast over kunt worden. Het woord enthousiast is een bijzonder woord. Het woord komt uit het Grieks. De betekenis van het woord is eigenlijk: door de godheid geïnspireerde persoon. De godheid kunnen we omschrijven als iets dat we bijzonder waarderen of iets dat we bijzonder belangrijk vinden. Enthousiast over een idee zijn betekent dat ik een idee tot god maak. Daarmee zet ik het idee op nummer een. Ook kan ik een persoon op nummer een zetten. Bijvoorbeeld een artiest of voetbalspeler op nummer een zetten, maakt me enthousiast. De godheid (artiest/voetbalspeler) inspireert mij als persoon. De godheid maakt me blij, energiek, bereid om een stap extra te zetten. Het leren op school kan ook enthousiast maken, net als het werk dat je doet.

Iets tot godheid verheffen kan dus positief zijn. Het geeft energie om ervoor te gaan. Iets tot godheid verheffen kan ook negatief zijn. Bijvoorbeeld geld tot godheid maken is riskant. Als geld verdienen belangrijker wordt dan het zorgen voor elkaar en voor de natuur, dan wordt geld tot godheid verheffen negatief. In het christendom wordt geld dan ook als bron van verleiding gezien. De verleiding om afgeleid te zijn van de echt belangrijke zaken.

Pinksteren en enthousiasme hebben alles met elkaar te maken. Pinksteren is Jezus centraal zetten en daar enthousiast over worden. Christenen benadrukken met Pinksteren het belang van geloof in de liefde die Jezus liet zien. Dit is de inspiratiebron van christenen om bijvoorbeeld een extra stap voor de ander te zetten. Ik ben immers enthousiast over Jezus en Jezus is de puurste vorm van liefde (1 Kor. 13). Daar enthousiast over zijn draagt direct bij aan een aarde als aangename plek om te leven. Aangenaam, omdat Zijn liefde altijd het beste in de ander en jezelf naar boven brengt.

Komend weekend is het Pinksteren. Dat is het feest van gevuld zijn met de Geest van pure liefde. Deze pure liefde is onvoorwaardelijk. Dat betekent dat je met recht tegen iedereen kunt zeggen: ‘Goed dat jij er bent!’ Het Corlaer College heeft deze uitspraak centraal gezet. Tegen alle mensen en in het bijzonder tegen onze leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) en tegen onze collega zeggen we: ‘Goed dat jij er bent!’. Daar word ik enthousiast van!

Ronald Schaefer
Conrector vmbo