Nieuws

Pindakaas en pannenkoeken – Inleiding Corlaer Nieuws

13-03-2023
NieuwsPindakaas en pannenkoeken – Inleiding Corlaer Nieuws
Uitwisselingsweek op het Corlaer College

Pindakaas en pannenkoeken

Er is niets bijzonders aan een boterham met pindakaas of een pannenkoek met stroop. Dat zou je denken, maar voor de ruim 80 Spaanse scholieren die we afgelopen week op bezoek hadden was dat heel anders. 

Aan het begin van dit schooljaar, in oktober 2022, zijn leerlingen van havo 4 en atheneum 5 op uitwisseling geweest in Spanje. Ze hebben daar een school bezocht en verbleven bij de Spaanse scholieren in de gastgezinnen. Nu was de beurt aan de Spanjaarden om onze school te bezoeken en bij onze leerlingen thuis te verblijven.

Voor onze leerlingen was het destijds een bijzondere ervaring om een week bij een Spaanse familie te logeren. Zij konden zich dan in de meeste gevallen ook goed voorstellen hoe dat nu voor onze Spaanse gasten moest zijn. Er was een mooi programma met veel activiteiten waarbij de Nederlandse cultuur verkend werd en er samen opgetrokken werd. Zo werden steden en musea bezocht, geschaatst en samen muziek gemaakt. 

Uitwisselingen zijn al lang een onderdeel van ons activiteitenprogramma en elke keer ervaren we weer hoe waardevol dit kan zijn voor leerlingen. Het samen optrekken, van elkaars cultuur leren en vooral het verblijven in de gastgezinnen is voor beide partijen en enorm leerzame ervaring. Het is niet altijd gemakkelijk, bijvoorbeeld als je gastgezin of je gast nauwelijks Engels spreekt, als je het eten in je gastgezin niet zo lekker vindt of als je hele andere gewoontes en gebruiken hebt. Zo worden boterhammen met pindakaas, pannenkoeken met stroop, fietsen in de regen en eten om zes uur ineens met hele andere ogen bekeken. 

Het is mooi om te zien dat deze leerlingen in zo’n uitwisseling leren over elkaars cultuur en gebruiken, ervaren dat hun eigen gewoonten voor een ander niet altijd vanzelfsprekend zijn, dat ze elkaar helpen en vooral dat ze veel plezier met elkaar hebben. 

Dank aan alle collega’s en gastgezinnen die dit ook dit jaar weer mogelijk hebben gemaakt. 

Hasta la próxima! Tot de volgende keer!

Rieneke Brouwer, conrector havo/atheneum