NieuwsOp uitwisseling naar Ierland – Erasmus+
Erasmus+

Op uitwisseling naar Ierland

Van 1 oktober tot 8 oktober zijn zeven leerlingen uit leerjaar 3 (schoolbreed) op uitwisseling geweest naar Ierland. In maart is de partnerschool uit Ierland naar ons gekomen en nu was het tijd voor ons. Wij waren niet de enige die naar Ierland gingen. Er kwamen ook leerlingen uit Frankrijk, Italië, Spanje en Denemarken. De zeven leerlingen zijn met twee docenten op pad geweest: mevrouw Damman en meneer Verboom. Iris Baas, atheneumleerling leerjaar 3, heeft een verslag over de uitwisseling naar Ierland geschreven. 

Op uitwisseling naar Ierland

Op zaterdagochtend om 6.15 uur spraken we af op de parkeerplaats van het havo/atheneum-gebouw. We werden door verschillende ouders naar Schiphol gebracht. We hebben alleen lang in de rij gestaan voor de paspoortcontrole. Anderhalf uur hebben we gevlogen, maar door het tijdsverschil kwamen we een half uur na ons vertrek al aan. Maar toen waren we er nog niet hoor. We moesten nog vier tot vijf uur in de bus reizen. We reden samen met de leerlingen uit Denemarken, omdat zij eerst van Kopenhagen naar Nederland waren gevlogen en toen in dezelfde vlucht zaten als ons. Toen we er eindelijk waren, moesten we elkaar gedag zeggen en gingen we mee met onze partnerschool. 

Op zondag waren er activiteiten met het gastgezin. Sommigen gingen naar een park en anderen gingen naar de bioscoop. Maandag volgden we een programma van school. We hadden allemaal verschillende workshops over well-being. Zo gingen we haken, muziek maken en Iers dansen. Ik vond het Iers dansen het leukst. De school is een stuk kleiner dan Corlaer College. Er zitten maar 600 leerlingen op en het gebouw heeft maar twee verdiepingen. Ze hebben wel een kantine waar we elke dag een warme lunch kregen. Ik vond het wel lekkerder dan een saaie boterham elke dag.

Op dinsdag gingen we op excursie naar Derry. Derry is na Belfast de grootste stad in Noord-Ierland. We kregen een rondleiding tussen alle muurschilderingen en een stukje geschiedenis over de stad. Daarna gingen we naar het centrum en kregen we wat vrije tijd. Ik ging samen met wat andere Nederlanders lunchen bij de McDonalds. Toen gingen we op zoek naar souvenirwinkeltjes wat tegen onze verwachtingen best lastig was. Toen was het alweer tijd om naar huis te gaan, want het was wel anderhalf uur rijden met de bus. 

Op woensdag hadden we sportdag. We probeerden verschillende Ierse sporten zoals Gaelic Football. Wij omschreven het als al het gevaarlijke van voetbal, rugby en handbal ineen. Als laatste hadden we nog een voetbaltoernooi. Helaas werd Nederland een-na-laatste :-(. Daarna gingen we met een paar Nederlanders, Denen en hun Ierse partnerscholen afspreken bij iemand thuis. We hebben spelletjes gespeeld en we hebben de Ieren Snollebollekes geleerd. 

Op donderdag waren er workshops. We gingen koken, houtbewerken en we hadden een geschiedenisles over Ierland. De workshop gingen over verschillende vakken die ze daar hebben. Als het kon, zou ik ook koken op school willen. Het was echt superleuk en de scones waren heerlijk.

Op vrijdag gingen we op bezoek bij een bedrijf en we gingen naar een strandje. ‘s Avonds hadden we een farewell dinner. We gingen gezellig met elkaar eten en we hebben lekker gekletst.

Zaterdag was het alweer tijd om naar huis te gaan. Iedereen was supermoe, dus we hebben de hele tijd geslapen in de bus. Ik was zelfs ziek geworden, omdat het daar een stuk kouder is. Ik vond het echt superleuk en heb heel veel vrienden gemaakt. Ierland zelf is ook prachtig (een stuk minder plat dan Nederland). 

Iris Baas, atheneum leerjaar 3