Nieuws

Op excursie naar Muiderslot 

08-06-2024
NieuwsOp excursie naar Muiderslot 
Havo/atheneum leerjaar 1 en havo leerjaar 2

Op excursie naar Muiderslot 

In de week van 3 juni beleefden de leerlingen van havo 2 een leerzame dag tijdens hun excursie naar het Muiderslot, een jaarlijks terugkerend uitje in het kader van het vak ‘Mens, maatschappij en cultuur’. De leerlingen kregen een gedetailleerd kijkje in de eeuwenoude muren van dit imposante kasteel uit 1285.

Tijdens de rondleiding namen de gidsen de leerlingen mee op een reis door de tijd, van de roerige middeleeuwen tot de pracht en praal van de Gouden Eeuw. De leerlingen kwamen in de Ridderzaal, logeerkamer en de keuken. De wenteltrappen waren misschien nog wel het spannendst. Deze donkere, krappe trappen die rechtsom omhoog draaiden, hielpen vroeger bij de verdediging. Het schilderij ‘De Bakker van Eeklo’ gaf stof tot nadenken. Deze legende, waarin iedereen zijn hoofd door de bakkers laat herbakken, heeft als boodschap: Wees blij met wie je bent en probeer jezelf niet te veranderen.

Na de rondleiding kregen de leerlingen de kans om hun eigen creativiteit de vrije loop te laten. In groepjes maakten ze een een Klokhuis-aflevering over het Muiderslot wat aansloot bij wat ze geleerd hadden over de verschillende tijdvakken. Ze vertelden in het filmpje bijvoorbeeld over ridders, Floris V of de inrichting van het kasteel.

Docenten ‘Mens, maatschappij en cultuur’