Nieuws

Op bezoek bij het SOMA College, vakopleiding voor infra

03-07-2023
NieuwsOp bezoek bij het SOMA College, vakopleiding voor infra
Techniekklas leerjaar 2

Op bezoek bij het SOMA College, vakopleiding voor infra

Op woensdag 21 juni is de Techniekklas uit leerjaar 2 op bezoek gegaan bij het SOMA College in Harderwijk. Het SOMA College, de vakopleiding voor infra, is misschien niet zo bekend, maar er gebeurt veel. 

T is for Tech had een bus geregeld en daarmee zijn de leerlingen naar Harderwijk gereisd. Op het SOMA College werden we hartelijk ontvangen door Hans Smit en zijn collega’s. Onder het genot van een flesje drinken en een heerlijke koek kregen we te horen wat we die middag gingen doen. Stilzitten was er dan ook niet meer bij.

In kleine groepjes werden we over het enorme terrein meegenomen. Voordat we naar buiten mochten, moesten we onze werkschoenen controleren, een veiligheidshesje aantrekken en een helm opzetten. Op het buitenterrein van de campus zagen we de studenten van het SOMA College in groepjes aan het werk met echte graafmachines. Jawel, echte graafmachines met een waarde van € 100.000 of meer. Ze voerden verschillende opdrachten uit voor grond-, weg- en waterbouw (GWW). Omwille van de veiligheid en het milieu beginnen studenten van het SOMA College eerst op een simulator. Daarop leren de studenten hoe de machines werken. Na een half jaar mogen ze onder begeleiding op een echt graafmachine werken. Ze leren hoe ze een zandlichaam maken, een sloot graven en nog veel meer. Op die manier kunnen ze na een paar jaar hun diploma halen als vakman/vakvrouw in de GWW-sector.

De studenten leren op het SOMA College ook asfalteren en hoe ze de daarbij behorende machines op de millimeter moeten bedienen. Zo zorgen ze straks voor vlakke fietspaden en snelwegen. Onze leerlingen mochten zelfs op een asfalteermachine en een wals klimmen, zodat ze van bovenaf konden zien hoe dat eruit zag. Verderop zagen we hoe met een torenkraan een europallet op een wiebelende bewegend plateau gezet werd. Een oefening voor het laden en lossen op een woelige zee zonder lading te verliezen.

In de verschillende werkplaatsen leren de studenten hoe ze hydrauliek en pneumatiek van de machines moeten aansluiten en onderhouden. In een andere werkplaats werden graafmachines uit elkaar gehaald voor onderhoud en reparatie of er werd gelast en gedraaid. Op het SOMA College krijgen studenten ook les in het gebruik van waterstof en elektriciteit voor de aandrijving of besturing, zodat ze na hun opleiding hun eigen machines kunnen onderhouden.

Op de campus worden ook mentorlessen, Nederlands en Engels gegeven. Speciaal voor onze jongens had de afdeling VAS (Stratenmaker, opperman bestratingen en allround vakman GWW) twee volledig elektrische machines klaargezet en opgeladen. Onder begeleiding van een instructeur van het SOMA College mochten onze leerlingen in de stratenmakershal (van 600m2) het oud-Hollandse ‘spijker poepen’ uitvoeren met een minigraafmachine. Buiten mochten de leerlingen met een graafmachine een deel van de grond verzetten en vlak maken. Het was een mooi gezicht om de gespannen koppies van onze jongens te zien, terwijl ze op de elektrische graafmachines werkten.

De hele middag scheen de zon en was het erg warm. Aan het einde van de excursie kregen we een heerlijk gekoeld drankje en een bedankje van het SOMA College voor ons bezoek. We ontvingen een tas met onder andere een bidon en sleutelhanger. Als ik naar de gezichten en uitgelaten leerlingen in de bus kijk, hebben de meeste leerlingen een geweldige middag gehad. SOMA College en T is for Tech, bedankt!

Meneer Olde Reuver of Briel, docent Techniekklas