NieuwsOngelijk en gelijk – Inleiding Corlaer Nieuws
Inleiding geschreven door Ronald Schaefer

Ongelijk en gelijk

Bij het ontwikkelen van een idee over onderwijs wordt het volgende plaatje regelmatig gebruikt.

Wat staat er precies in de tekst? Ons onderwijssysteem. “Voor een eerlijke selectie moet iedereen hetzelfde examen afleggen: Klim alsjeblieft in die boom.” De bedoeling van het plaatje: Iedere leerling krijgt dezelfde opdracht, want zo leer je wat je moet leren. Het plaatje toont echter dat iedereen anders is en dat we daarom moeilijk aan iedereen hetzelfde kunnen vragen. Op de wereld wonen inmiddels bijna 8 miljard mensen. Iedereen is anders. Dat betekent 8 miljard verschillende mensen. Waarin zijn we dan gelijk?

Liefde

Wanneer een kindje net geboren wordt, is liefde het allerbelangrijkst. Aandacht geven door het kindje te knuffelen en lieve woordjes te zeggen zorgt voor een band. De behoefte aan liefde bestaat meteen al. Dat blijft. Aandacht op veel verschillende manieren is onmisbaar voor een mens. Of je nu een dag oud bent, 13 jaar oud bent of volwassen bent; liefde is onmisbaar. De kern van het christendom laat dit ook zien. In Marcus 12:30-31 staat het volgende: “Houd van God met heel je hart, ziel, verstand en kracht. Dit is het eerste gebod. En het tweede aan dit gelijk, is dit: Heb je medemens lief als jezelf.” 2.000 jaar geleden is dit al opgeschreven. Liefde is de sleutel tot het leven. Liefde is de kern van het leven. Vanaf dag 1 van het leven wordt dit zichtbaar bij kleine kinderen, 2.000 jaar geleden was dit al meer duidelijk en voor onze jongeren is liefde van levensbelang.

Hoe kan ik dan liefde geven aan mijn zoon, dochter of leerling? Iedere jongere is anders. De behoefte aan liefde is bij iedere jongere groot. Professor Frankfurt (filosoof) schrijft het volgende. “Liefde is het doel dat de jongere heeft samen te omarmen. De jongere steunen en er zijn. Het gaat goed of het gaat mis en ook dat is goed.” Deze onvoorwaardelijke steun is liefde. Deze liefde is onmisbaar om tot volle wasdom te komen. Ik wens ons als volwassen mens meer dan genoeg liefde toe om samen met jongeren op te trekken. Veel liefde toegewenst met de ongelijke gelijkheid.

Ronald Schaefer, conrector vmbo