Nieuws

Niets is wat het lijkt

24-02-2022 1 min
NieuwsNiets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt

Formule 1, kernenergie, vrijheid van meningsuiting. Zo op het eerste gezicht zult u zich afvragen wat deze onderwerpen met elkaar gemeen hebben. Het zijn onderwerpen die afgelopen week voorbijkwamen tijdens de presentatie van de profielwerkstukken van de examenleerlingen van havo en atheneum. 

Het profielwerkstuk – op het vmbo heet dit het sectorwerkstuk – kunnen we vergelijken met een soort meesterproef in vroegere tijden waarin de leerling door middel van een groot werkstuk zijn vakkennis en vaardigheden moest tonen als bewijs dat hij het vak beheerste. Nu hebben onze examenleerlingen door middel van dit werkstuk zich ook extra verdiept in een onderwerp, verbonden aan een vak uit het gekozen profiel. Dat gaat veelal met vallen en opstaan en soms met bloed, zweet en tranen. Hoofdvraag, deelvraag, informatie, het staat niet kant en klaar in de boeken en er wordt veel gevraagd van vaardigheden zoals onderzoeken, plannen, organiseren en vooral ook doorzetten. Maar dan, als er gepresenteerd wordt, zien we werkelijk een prachtig resultaat. Uit de presentaties straalt een enorme betrokkenheid bij het eigen onderwerp en… niets is wat het lijkt.  Dit was eveneens de titel van een profielwerkstuk waarbij zelfs een podcast is gemaakt over de achtergronden van een moordzaak. 

Zo leerden we als toehoorders veel over verschillende onderwerpen en zo leerden de examenkandidaten dat, als je grondig onderzoek doet, niets is wat het lijkt. 

Rieneke Brouwer
Conrector havo/atheneum