NieuwsMeer licht in de wereld

Meer licht in de wereld

In 1997 ben ik begonnen in het onderwijs. Inmiddels is dat 25 jaar geleden. Af en toe stel ik mezelf de vraag: ‘Waarom ben ik eigenlijk het onderwijs ingegaan? Waarom doe ik wat ik doe?’ Het antwoord is eigenlijk eenvoudig. Ik wil dat jongeren zich kunnen ontwikkelen tot waardevolle volwassenen. In het onderwijs kun je daar op verschillende manieren aan bijdragen. Jezelf verder ontplooien, zorgen dat je sterker wordt en een mooi karakter ontwikkelt; daar draag ik graag aan bij vanuit mijn roeping om in het onderwijs te werken.

Wanneer we licht als het goede beschouwen en donker als niet goed, dan draag ik graag bij aan meer licht in de wereld. Ieder mens dat veel licht in zich draagt, zorgt voor het goede. Ik las laatst een mooie gelijkenis die mij veel duidelijk maakte. Hier gaat het volgens mij om in het leven.

Een mozaïeken lamp

In de etalage van een winkel stond een prachtige lamp te wachten om meegenomen te worden. Op een dag stond een voorbijganger naar de prachtige lamp met mozaïeken te kijken. “Wat een gave lamp! Die wil ik hebben.” De voorbijganger ging de winkel in en kocht de lamp. Thuisgekomen deed hij een lampje in de mozaïeken lamp en zette hem aan. Het schijnsel was wat flauw, maar je zag dat de mozaïeken lamp allemaal verschillende kleuren verspreidde. Mensen kwamen eten bij de nieuwe eigenaar van de lamp en bewonderden de lamp om zijn mooie mozaïeken. “Er is iets”, dacht de nieuwe eigenaar. De lamp is mooi, maar het licht is zo flauw. Ik zie dat de lamp meer in zich heeft, maar dan moet het licht feller worden. Na het lampje in de mozaïeken lamp verwisseld te hebben, was het schijnsel krachtig. De veelkleurigheid van de mozaïeken lamp verspreidde een mooi, aanstekelijk en helder schijnsel.

Deze gelijkenis gaat over het belang van het licht en hoe belangrijk het is om iedere dag bij te dragen aan meer licht bij de jongeren die aan ons zijn toevertrouwd. Wanneer wij als ouders en school om onze jongeren heen gaan staan en oprecht laten merken dat zij er toedoen, dan wordt de lamp feller en gaat hij meer en meer schijnen. Een goed gesprek, er zijn voor de jongeren, echte aandacht hebben; het is eenvoudig, maar we moeten het doen. Daarmee zeggen we namelijk tegen ieder jong mens dat aan ons toevertrouwd is: ‘Goed dat jij er bent!’

Ronald Schaefer, conrector vmbo