Nieuws

Loslaten – Inleiding Corlaer Nieuws

19-06-2023
NieuwsLoslaten – Inleiding Corlaer Nieuws
Inleiding Corlaer Nieuws

Loslaten

Het leven draait om loslaten, deze uitspraak blijft bij me hangen. Elke dag merk ik dat mijn eigen kinderen steeds zelfstandiger worden. Ze nemen meer taken zelf in handen, waardoor ik minder hoef te doen. Het proces van loslaten is belangrijk. Wanneer ik mijn kinderen loslaat, zeg ik eigenlijk: “Je kunt het zelf.” Hieruit spreekt vertrouwen. Het geven van vertrouwen bevordert zelfvertrouwen, en dat is belangrijk in het leven. Dus loslaten draagt bij aan zelfvertrouwen.

Afgelopen week zijn de examenuitslagen van tijdvak 1 bekendgemaakt. Het overgrote deel van de leerlingen is geslaagd. Gefeliciteerd aan iedereen die geslaagd is. Voor degenen die nog niet geslaagd zijn, zet hem op, en voor degenen die gezakt zijn, houd vol. Als school hebben we nu de verantwoordelijkheid om op een goede manier met deze drie groepen jongeren om te gaan. Alle leerlingen, geslaagd of gezakt, zijn even waardevol voor ons. Wat de volgende stap ook mag zijn, we zijn er om je te helpen en te ondersteunen, zodat je de volgende stap goed kunt zetten. De groep geslaagden laten we na de diplomering los en degenen die niet slagen, helpen we bij het maken van een keuze die het beste bij hen past.

Loslaten speelt in deze tijd een grote rol. Ik heb er alle vertrouwen in dat de geslaagden op een goede plek terechtkomen. Ze hebben veel geleerd, zowel binnen als buiten de school. Petje af! Vertrouwen en loslaten zijn nauw met elkaar verbonden, zoals we hierboven hebben gezien. Een ander woord voor vertrouwen is geloof. Vanuit onze christelijke identiteit wordt geloof omschreven als: “het bewijs van de dingen die men hoopt en de zekerheid van wat je niet ziet.”

Ik hoop op een goede toekomst voor al onze leerlingen en in het bijzonder voor de geslaagden. Daar ga ik vanuit, dat is de zekerheid van dingen die je niet ziet. Ouders, verzorgers en collega’s, ik wens jullie allen toe dat loslaten een kwaliteit is die je omarmt. Onze jongeren verdienen het. Hun zelfvertrouwen groeit hierdoor en dat maakt de wereld mooier.

Ronald Schaefer, conrector vmbo