Nieuws

LO2-leerlingen helpen bij Koningsspelen in Nijkerk

13-05-2022
NieuwsLO2-leerlingen helpen bij Koningsspelen in Nijkerk

LO2 leerlingen helpen bij Koningsspelen in Nijkerk

Vrijdag 22 april waren de landelijke Koningsspelen. Onze derdejaars leerlingen vmbo-tl die het vak LO2 (lichamelijke opvoeding) volgen, hebben die dag geholpen met het organiseren van de Koningsspelen in Nijkerk. De spelen werden gehouden op het terrein van vv Sparta Nijkerk en werden georganiseerd door het buurtsportteam Nijkerk Sportief en Gezond in samenwerking met Jeugd- en Jongerenwerk Nijkerk. 

De leerlingen waren al om 7.00 uur aanwezig om te helpen met het opbouwen van het terrein. Om 9.00 uur startte het ochtendprogramma voor de onderbouw. De leerlingen van LO2 hadden allemaal een eigen onderdeel waar zij moesten helpen. Ze waren scheidsrechters bij voetbal, hulpje bij verschillende luchttoestellen, scheidsrechter bij estafettes, spelleider bij levende spelen of touw draaien bij touwspringen. Ze deelden stempels of krabbels uit, zodat de basisschoolkinderen de stempelkaart vol kregen. Maar ze hielpen met name bij het enthousiasmeren en motiveren van de basisschoolkinderen. Ze zorgden ervoor dat de Koningsspelen echt een feestje was!

Om 11.00 uur was het ochtendprogramma afgelopen. Nadat ze de velden weer startklaar hadden gemaakt voor de volgende ronde, werd er gezamenlijk geluncht. Om 12.00 uur startte het middagprogramma voor de bovenbouwleerlingen van de basisscholen. De LO2-leerlingen wisselden van onderdeel, zodat zij in de middag bij een ander spel stonden. 

Het is mooi om te zien wat een verantwoordelijkheidsgevoel bij de LO2-leerlingen naar boven kwam die dag. Ze hielpen niet alleen de kinderen, maar ook de docenten en begeleiders. Om 14.00 uur was ook de middagronde voorbij en daarna hielpen de LO2-leerlingen met het opruimen en schoonmaken van het terrein. 

Voordat de vakantie echt van start kon gaan, hebben we de dag geëvalueerd. De LO2-leerlingen vonden het superleuk om te begeleiden. Enthousiast vertelden ze elkaar over hun eerste ervaringen in het begeleiden van een groot evenement. ‘Ze noemen me de hele tijd juf of mevrouw’. ‘Ze stellen heel veel vragen over hoe ze het snelste over de hindernisbaan kunnen komen’. ‘Eén kindje ging niet netjes in de rij staan, dus toen heb ik hem even aangesproken’. 

Het was een leerzame dag. De LO2-leerlingen werden deze dag beoordeeld op het uitvoeren van hun taken. Zelf schrijven ze een evaluatie van de Koningsspelen 2022 in hun sportfolio.

Mevrouw Gijsbertsen, docent LO