NieuwsLicht is…

Licht is...

‘Zonder licht geen leven’ is een uitspraak die een bioloog zomaar zou kunnen doen. Het licht van de zon is nodig om planten en bomen te laten groeien. Licht zorgt dus voor beweging, licht zorgt voor groei. In de tijd naar kerst staat het licht ook centraal. 21 December is de kortste dag van het jaar. Om 8.46 uur komt de zon op en om 16.30 uur is de zon onder. Dat zijn 7 klokuren en 44 minuten van de 24 klokuren in een dag. In deze dagen is het dus een groot deel van de dag donker. Wanneer er veel van het ene is, dan ontstaat de behoefte aan het tegengestelde. Dus wanneer er veel donker is, dan ontstaat behoefte aan LICHT.

Donker staat voor slechte dingen en licht staat voor goede dingen. Kerstmis is het feest van het licht, Kerstmis is het feest van de geboorte van Jezus. Daarmee staat kerst voor de geboorte van het goede. Kerstmis is daarmee een mooi moment om er voor elkaar te zijn.

Licht verdrijft duisternis. In het kerkelijk jaar is Kerstmis de geboorte van Jezus, de geboorte van licht, de geboorte van het goede. Jezus staat ook voor liefde, liefde in het leven, liefde in de wereld, liefde voor elkaar, liefde* in al zijn diversiteit. Het kerstfeest is daarmee een krachtig feest. Licht en liefde, daar kan je altijd meer van gebruiken. Licht zorgt immers voor groei en liefde ook. Liefde verbindt ook met elkaar, want een van de eigenschappen van liefde is elkaar vergeven en elkaar meerdere kansen geven. In het volgende YouTube filmpje van Alain Clarke “dansen in nuance” staat liefde centraal.

In deze tijd, waarin veel vanzelfsprekende dingen op losse schroeven staan, wordt de liefde gelukkig ook op vele manieren zichtbaar. Een van de manieren is het dichten over liefde, een andere manier is lezen over liefde en weer een andere manier is iets voor de ander doen. Zo kunnen we allemaal in deze tijd van onzekerheid iets doen om liefde te geven. Hierdoor breng je met liefde iets van zekerheid bij de ander en bij jezelf.

Namens alle medewerkers van het Corlaer College wens ik iedereen de vaste grond onder de voeten van de liefde en dat je mag wandelen in het licht. Licht om te groeien en liefde om te verbinden. Licht is Liefde.

Ik wens je fijne kerstdagen en een gezegend 2022.

Ronald Schaefer, conrector vmbo

* In de bijbel 1 Korinthe 13 wordt de liefde diepgaand beschreven.