NieuwsLeerlingen winnen publieksprijs Van Melsenprijs

Leerlingen winnen publieksprijs Van Melsenprijs

De atheneumleerlingen Fleur Vreugdenhil, Jasmijn Remijn en Charlotte van Hamersveld hebben met hun profielwerkstuk ‘De invloed van Aspirine op trombocytfuncties’ de publieksprijs gewonnen bij de Van Melsenprijs. Deze prijs wordt jaarlijks door de Radboud Universiteit uitgereikt aan leerlingen die binnen hun profielwerkstuk op het gebied van eigen experimenteel onderzoek een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Onderzoek naar aspirine

Het profielwerkstuk is onderdeel van het schoolexamen. Bij het maken van een profielwerkstuk krijgen leerlingen vrijheid om zelf een onderzoek op te zetten en uit te voeren. Fleur, Jasmijn en Charlotte hebben onderzoek gedaan naar aspirine. Ze hebben zelf aspirine gemaakt en dit vergeleken met commerciële aspirine. Aspirine wordt vaak voorgeschreven bij patiënten met trombose (verstopte bloedvaten door bloedstolsels), omdat aspirine werkt als een bloedverdunner. De dames hebben gebruik gemaakt van de nieuwste technieken en hebben voor het onderzoek letterlijk bloed, zweet en tranen gegeven. Ze hebben namelijk hun eigen bloed gebruikt om de aspirines te testen en zo met elkaar te vergelijken.

Publieksprijs voor Fleur, Jasmijn en Charlotte

Op vrijdag 25 maart vond de uitreiking van de Van Melsenprijs plaats op de Radboud Universiteit. De afgelopen twee jaar werd de uitslag online bekend gemaakt, maar dit jaar kon de prijsuitreiking eindelijk weer fysiek doorgaan. Onder begeleiding van meneer Van Wee en familie gingen de dames op weg naar de prijsuitreiking. Fleur, Jasmijn en Charlotte hadden in de voorafgaande week een filmpje opgenomen en een samenvatting over het onderzoek geschreven. Op de dag zelf moesten ze een kraampje inrichten met een zelfgemaakte poster. Er waren nog negen andere onderzoeken die kans maakten op de winst. De vakjury heeft het onderzoek van de dames helaas niet in de top drie geplaatst. Het publiek dacht hier echter anders over. Fleur, Jasmijn en Charlotte kregen de meeste stemmen en wonnen daardoor de publieksprijs. De publieksprijs van dit jaar was een cheque met een geldbedrag. Daarvan gaan ze heerlijk uiteten!

Normaal gesproken mogen de winnaars (top drie) van de Van Melsenprijs deelnemen aan het International Congress for Young Scientists (ICYS) dat elk jaar in een ander land wordt georganiseerd. Helaas is er dit jaar geen Nederlands team dat deelneemt aan het congres. Dit komt doordat het ICYS een Russische voorzitter heeft.

Het was een leuke, leerzame dag. Het is indrukwekkend om de onderzoeken van andere leerlingen van andere scholen te zien.
- Fleur