Nieuws

Leerlingen bezoeken Het Noordbrabants Museum

12-04-2022
NieuwsLeerlingen bezoeken Het Noordbrabants Museum

Leerlingen bezoeken Het Noordbrabants Museum

Negen leerlingen van havo 5 en atheneum 6 hebben samen met meneer Stam, docent Kunst, een bezoek gebracht aan Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Oud-docent meneer Van Alebeek werkt daar tegenwoordig als conservator. Vorig jaar werkte hij op het Corlaer College als docent maatschappijwetenschappen en geschiedenis. De leerlingen kregen een persoonlijke rondleiding van een geliefd docent. Meneer Van Alebeek heeft het stukje geschreven.

Dat gaat naar Den Bosch toe…

Afgelopen dinsdag 5 april reisden negen Corlaer-leerlingen per trein af naar ’s-Hertogenbosch. Patrick Stam had wederom een fantastische fieldtrip gepland, ditmaal naar Het Noordbrabants Museum, mijn nieuwe werkplek. Bezoekers betreden het museum via het voormalige Gouvernementspaleis waar de stijlkamers van het museum bevinden. Geen wonder dus dat Loïs zich bij binnenkomst dan ook direct een vorstin waande. Gedurende tweeëneenhalf uur heb ik de groep op sleeptouw genomen door de collecties oude, moderne en eigentijdse kunst om vervolgens door te gaan naar Het verhaal van Brabant, de vaste historische presentatie van het museum. Kortom, met de spanningsbogen van deze leerlingen is niets mis.

Daarbij was uiteraard voldoende gelegenheid om diep in te gaan op individuele kunstwerken en historische objecten, waarbij Jonas, Hannah en Rozemarijn wederom bewezen dat zij heel goed moeilijke vragen kunnen stellen. Met onze rondgang door het museum hadden we ook genoeg kansen om eindelijk eens persoonlijk bij te praten: met Lotte en Demi over dat laatste cijfer voor maatschappijleer van vorig jaar of met Jacco, Marc en Lucas over de nieuwste muzikale uitdagingen waar zij hun tanden in hebben gezet.

Het was heel fijn om iedereen Het Noordbrabants Museum te kunnen laten zien en het enthousiasme van de leerlingen voor kunst en geschiedenis verder aan te wakkeren. Na afloop van het museumbezoek hebben we pizza gegeten op een steenworp afstand van de Sint-Jan en zijn we gezamenlijk op de trein noordwaarts gestapt. Tot slot twee uitspraken van leerlingen die ik moet delen: ‘niet verkeerd’ en ‘veel beter dan het Rijks!’ Bedankt voor jullie bezoek en tot ziens!

Meneer Van Alebeek (oud-docent maatschappijwetenschappen en geschiedenis havo/atheneum)