Nieuws

Leerlingen af en toe vrij vanwege studiemomenten docenten

10-10-2022
NieuwsLeerlingen af en toe vrij vanwege studiemomenten docenten

Leerlingen af en toe vrij vanwege studiemomenten docenten

Vanaf dit schooljaar zijn de leerlingen af en toe een dagdeel vrij in verband met studiemomenten voor alle docenten. Het volgende studiemoment is maandagochtend 31 oktober, aansluitend op de herfstvakantie.

In totaal zijn er tien dagdelen waarop de docenten een studiemoment hebben. De data kunt u onderaan dit bericht lezen, maar worden ook altijd opgenomen in de agenda van Corlaer Nieuws. Het leek ons goed hierop een toelichting te geven omdat dit voorheen anders was georganiseerd.

Ontwikkelrecht vanuit de CAO

Sinds twee jaar is er in de CAO voortgezet onderwijs opgenomen dat lesgevenden ‘ontwikkelrecht’ hebben van 50 uur (bij een volledige aanstelling). Er is bepaald dat dit recht op ontwikkelen kostenneutraal moet worden worden uitgevoerd. Dat betekent dat de scholen hiervoor geen financiële middelen ontvangen vanuit het Ministerie van Onderwijs.

Afgelopen schooljaar konden we als school met veel moeite nog financiële middelen hiervoor vrij maken. Met die middelen konden we collega’s uitroosteren en andere collega’s inzetten, zodat er geen lesuitval was. Vanaf dit schooljaar lukt het helaas niet meer om financiën hiervoor vrij te maken. Dat betekent concreet dat we aankomend schooljaar nog acht ontwikkeldagdelen hebben ingepland waarop docenten de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen, als groep te professionaliseren of te werken aan de ontwikkeling van lesmateriaal. Op deze momenten hebben de leerlingen dus geen les. Het is altijd een halve dag. Soms een ochtend, soms een middag. Het andere dagdeel op die dag hebben leerlingen wel les. De dagdelen wisselen ook, zodat niet altijd dezelfde lessen uitvallen. 

Wij vinden het belangrijk dat onze docenten en andere medewerkers zich ontwikkelen, dat komt ook ten goede aan de leerlingen. Hoezeer we ook belang hechten aan deze ontwikkeling; wij zijn zelf niet zo gelukkig met deze regeling vanuit de CAO, aangezien het lesuitval voor leerlingen betekent. 

Ontwikkeltijd schooljaar 2022-2023

  1. Maandag 5 september: Studieochtend
  2. Woensdag 5 oktober: Studiemiddag
  3. Maandag 31 oktober: Studieochtend
  4. Dinsdag 6 december: Studieochtend
  5. Maandag 9 januari: Studieochtend
  6. Maandag 23 januari: Studiemiddag
  7. Donderdag 23 maart: Studiemiddag
  8. Dinsdag 11 april: Studieochtend
  9. Dinsdag 30 mei: Studieochtend
  10. Donderdag 22 juni: Studiemiddag

Een studieochtend is van 8.00 tot 12.00 uur. Een studiemiddag is van 12.00 tot 16.00 uur.