NieuwsLeerjaar 1 atheneum aan de slag met duurzaamheid

Leerjaar 1 atheneum aan de slag met duurzaamheid

Voor leerjaar 1 van het atheneum stond het schooljaar bij het vak Wetenschap en technologie in het teken van duurzaamheid, recyclen en duurzaam ondernemen. Leerlingen legden online contact met verschillende bedrijven, zoals het Recycle Atelier en Zorgkwekerij Bloemenhof in Ermelo, beide onderdeel van ’s Heeren Loo. Hier wordt zinvolle dagbesteding en duurzaamheid gecombineerd. In het kader van energiebesparingen werd het eigen huis kritisch onderzocht en gingen de leerlingen met hun ouders in gesprek over hoe energie bespaard kon worden.

In gesprek met wethouder H. Dijksterhuis

Ook de Gemeente Nijkerk werd actief betrokken bij het onderzoek. Er werd een live verbinding opgezet met wethouder H. Dijksterhuis die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Leerlingen stelden kritische vragen om erachter te komen wat de gemeente allemaal doet op het gebied van duurzaamheid. Dijkersterhuis vertelt dat er momenteel veel initiatieven liggen; huizen energie neutraal maken, zoveel mogelijk af van het aardgas (dus koken op elektriciteit) en die elektriciteit zo duurzaam mogelijk opwekken. Bijvoorbeeld door windmolens langs de snelweg te zetten.

Prachtige ideeën

Met deze ideeën kunnen de leerlingen aan de slag om hun eigen ideeën en gedachtes uit te werken en zo op hun eigen manier een bijdrage te leveren aan een meer duurzame omgeving. Een aantal leuke voorbeelden van de uitwerkingen waren bijvoorbeeld: Hoe kan je op verschillende manieren water opvangen en dit hergebruiken? Wat werkt beter; water koken op gas of elektriciteit? Op welke manier kunnen we plastic het beste uit het water halen? En wat zijn alternatieven voor plastic?

Nu is de laatste klas met dit project bezig. Eens kijken met welke innovatieve ideeën zij nog komen…