Nieuws

KNAW Onderwijsprijs voor Annika en Isa

23-06-2022
NieuwsKNAW Onderwijsprijs voor Annika en Isa

KNAW Onderwijsprijs voor Annika en Isa

Annika van Donselaar en Isa Letschert – onlangs geslaagd voor atheneum – hebben met hun profielwerkstuk ‘Niets is wat het LIJKt’ de KNAW Onderwijsprijs gewonnen. Een jury van wetenschappers beoordeelden hun onderzoek over het moordenaarsbrein tot beste profielwerkstuk in de categorie Economie & Maatschappij.

De KNAW Onderwijsprijs werd voor de veertiende maal uitgereikt. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil met deze prijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor goede wetenschap. Daarom beoordeelt een deskundige jury ieder jaar de beste – door scholen ingezonden – profielwerkstukken van Nederland. 

Dit jaar waren er 196 profielwerkstukken ingezonden, waarvan drie uit Nijkerk. Marysha Cavalje en Sarah van den Berg eindigden met ‘Slave of Marketing’ in de top tien bij de categorie Economie & Maatschappij. Annika en Isa werden zelfs genomineerd voor de top drie in dezelfde categorie. Dat was een extra kers op de taart voor deze twee atheneum 6-leerlingen, die eind april ook al de Jan Penprijs van de Rijksuniversiteit Groningen hadden gewonnen met hun profielwerkstuk.

‘Erg onder de indruk’

Dinsdag 14 juni was de prijsuitreiking in het prachtige Amsterdamse Trippenhuis, waar de KNAW al sinds 1812 zetelt. Annika en Isa kregen op deze feestelijke dag van juryvoorzitter Jan Smits, hoogleraar Europees privaatrecht Universiteit Maastricht, zeer positieve woorden te horen over hun onderzoek: 

,,Jullie hebben de psyche onderzocht van mensen die iemand anders hebben gedood, omdat jullie vinden dat ook hun verhaal moet worden gehoord. De jury vindt dat een origineel en creatief gekozen onderwerp. Jullie hebben er een interessante dubbelproductie van gemaakt, deels kwalitatief onderzoek en deels ontwerpend onderzoek naar het maken van een podcast. De jury vindt het fantastisch dat jullie die podcast daadwerkelijk hebben gemaakt. Door de opbouw ervan en het indringende interview met Willeke Meijer word je als lezer meegetrokken in het tragische levensverhaal van iemand die daadwerkelijk een moord heeft gepleegd. Wij zijn heel erg onder de indruk van dat werkstuk.’’

Vervolgens maakte KNAW-president Marileen Dogterom bekend dat Annika en Isa de eerste prijs hadden gewonnen. De twee Nijkerkse meiden kregen een KNAW-oorkonde en wonnen 2.000 euro voor hun eerste collegejaar. 

Daarnaast komt er op school een oorkonde te hangen op het bord met alle profielwerkstukwinnaars. Het is de tweede keer dat het Corlaer College de KNAW Onderwijsprijs wint, in 2016 wonnen Evert Guliker en Jesper Provoost in de categorie Natuur & Techniek.

Voor wie de podcast ‘Niets is wat het LIJKt’ van Annika en Isa wil beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=AgD_szh-LF0