NieuwsKlimaatstaking op het Malieveld

Klimaatstaking op het Malieveld

Vrijdag 27 september zijn vier leerlingen naar de tweede landelijke klimaatstaking geweest op het Malieveld in Den Haag. Loïs en Sterre uit atheneum 6 hebben onderstaand stuk voor het Corlaer Nieuws geschreven. 

Wist u dat de eikenprocessierupsplaag komt doordat Nederland in de afgelopen honderd jaar met gemiddeld twee graden is opgewarmd? Wist u dat 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van de vee-industrie en dat dat drie keer zoveel is als de uitstoot door alle vliegtuigen? Wist u dat er nu al in 2019 de eerste officiële ‘klimaatvluchtelingen’ zijn gevlucht als gevolg van overstromingen of juist extreme droogte, wat leidt tot een groot voedsel- en drinkwatertekort? Al deze problemen beginnen een steeds grotere rol te spelen in onze maatschappij en steeds meer mensen maken zich zorgen. Dat deze zorgen er vooral zijn onder jongeren was duidelijk te zien op vrijdag 27 september: de dag van de tweede Nederlandse klimaatstaking. 

Op vrijdag zaten we al vroeg in een overvolle trein richting Den Haag. In station Utrecht hadden wij een overstap en de trein stroomde vol met mensen. Lang niet iedereen paste in de trein. Overal zag je jongeren met borden en spandoeken met grappige en confronterende teksten over de klimaatcrisis. Op Den Haag Centraal was het nog drukker dan dat we in eerste instantie hadden gedacht. Uit elke trein die aankwam stroomden horden jongeren. Het waren niet alleen middelbare schoolleerlingen die gingen demonstreren, maar ook studenten, ouders met kinderen en zelfs bejaarden zagen in dat er gedemonstreerd moest worden. 

Na veel gedrang kwamen we uiteindelijk aan bij het bomvolle Malieveld. Hier kregen we goed de tijd om de borden die de demonstranten omhoog hielden te lezen. Teksten zoals ‘Ik verdien ook een aarde als bejaarde’, ‘Save bees, plant trees’, ‘De uil van Minerva heeft het warm’, ‘What I stand for is what I stand on’ en vele anderen leuzen die wel de moeite waard zijn om te vermelden, maar niet erg geschikt zijn voor het Corlaer Nieuws. Na een inspirerende speech van de organisatoren begon de hele stoet te lopen en hebben we zo’n twee rondjes gelopen door het centrum van Den Haag. Wat gepaard ging met veel gegil, geschreeuw en gezang. De sfeer zat er goed in. Het was erg indrukwekkend om zoveel mensen met zoveel borden die zoveel geluid maken op een plek te zien. Het maakte duidelijk dat dit probleem niet alleen impact heeft op ons maar op zoveel anderen. En dat we het er allemaal over eens zijn dat er verandering moet komen. 

Het enige mindere aan de dag was het gebrek aan leerlingen van het Corlaer College. We vonden het allemaal heel erg apart dat op een school met zoveel leerlingen er maar vier (voor zover wij weten) op het idee waren gekomen om te gaan demonstreren. Als het aan ons ligt zou elke leerling en leraar er heen moeten gaan. In ieder geval zouden ze gemotiveerd moeten worden om eraan mee te doen in plaats van het te ontmoedigen. Dus bij deze een oproep aan alle leraren, ouders en leerlingen die dit lezen: ga alsjeblieft de volgende klimaatdemonstratie mee naar Den Haag om je stem te laten horen. Hopelijk zal de overheid dan eindelijk inzien dat er iets moet veranderen. 

Wist je dat de klimaatcrisis minder ver van je bed afstaat dan dat je misschien denkt? Ook jij als individu hebt de macht om iets te veranderen. 

Loïs en Sterre, atheneum 6