Nieuws

Je stapt even uit je eigen gewoontes

31-10-2023
NieuwsJe stapt even uit je eigen gewoontes
Uitwisseling, atheneum leerjaar 5

Je stapt even uit je eigen gewoontes

Een week in een gastgezin en dan ook nog eens in de Spaans-Baskische cultuur: met een andere taal, andere tijdstippen van eten, andere school, etc. Dat hebben 28 atheneum 5-leerlingen ervaren tijdens de uitwisselingsweek met de nieuwe partnerschool Aixerrota BHI, vlakbij Bilbao. 

De leerlingen van atheneum 5 gaan al jaar in, jaar uit op uitwisseling met leerlingen uit Valencia en Burriana. Dit jaar was er een derde locatie vanwege de grootte van de Corlaer-lichting. De docenten internationalisering hadden in Getxo – vlakbij Bilbao – een nieuwe partnerschool gevonden in Aixerrota BHI. 

Zondag 1 oktober verzamelden 28 leerlingen en 2 docenten in alle vroegte op het Corlaer College; genoeg ouders waren bereid gevonden om ons naar Schiphol te brengen (waarvoor dank!) en na een voorspoedige vlucht konden we rond het middaguur onze Baskische partners ontmoeten op het vliegveld van Bilbao. De leerlingen hadden in de week vooraf al telefonisch contact met elkaar gehad; sommigen vlogen elkaar in de armen alsof ze al direct beste vriendinnen waren. Een goede maar ook spannende start, want je ging meteen mee met je Baskische gastgezin. Gelukkig bleek iedereen stuk voor stuk een fijne en zeer gastvrije plek te hebben.

De Basken zijn erg trots op hun regionale cultuur en wilden daarom liever ook niet Spaans, maar Baskisch genoemd worden. Op school krijgen ze in beide talen les. Op maandag hebben onze leerlingen ervaren hoe een schooldag op Aixerrota BHI is, met onder andere een Baskische les, dans en muziek, sport en koken. Daarmee werd meteen een inkijkje in de Baskische cultuur gegeven.

De rest van de week stonden excursies naar prachtige plekken in de regio op het programma. De kust was prachtig, zoals bij de Game of Thrones-kliffen van San Juan de Gaztelugatxe en de stranden bij het luxe San Sebastián. Tijdens de rondleiding door Getxo kregen leerlingen meer te horen over de geschiedenis van de regio, onder meer wat de impact was van de Spaanse Burgeroorlog. En verder werd er vooral heel veel – echt heel veel – gewandeld en nog eens gewandeld in de stralende en brandende zon. De week werd afgesloten in Bilbao, met een bezoek aan het indrukwekkende Guggenheim, en met een gezamenlijk diner. Uiteindelijk vlogen we op zaterdag in alle vroegte weer naar Nederland.

De excursies waren mooi en interessant om meer te leren over de regio, maar de echte uitwisseling vond plaats in de uren eromheen: pas na 21.00 uur avondeten bij je gastgezin, uitgebreid en lekker eten, met de metro naar school, lang wandelen van plek naar plek en veel buiten zijn. De klik tussen de Nederlandse en Baskische leerlingen was ontzettend goed en het weer was fantastisch; dat zorgde voor veel plezier met elkaar op het strand.

Dat heeft ook Mandy Nijhof (atheneum 5) ervaren: ,,De uitwisseling was een hele bijzondere ervaring: je leert een nieuwe cultuur kennen en je stapt even uit je eigen gewoontes. Het is mooi en gek om te zien dat mensen uit een ander land in Europa op zo’n andere manier leven dan wij. Daardoor ga je thuis ook meer waarderen. Het was erg leuk om met de hele groep ook dingen te doen buiten de geplande activiteiten, zoals naar het strand gaan.”

Isa Hoogland blikt ook terug op een mooie ervaring: ,,Ik vond de uitwisseling naar Bilbao heel erg leuk en ook leerzaam. Ik zat zelf in een leuk en gezellig gastgezin. De ouders konden bijna geen Engels, maar dat maakte eigenlijk niks uit. We hebben leuke activiteiten gedaan met de school, maar ook in onze vrije tijd, we gingen bijvoorbeeld een paar dagen naar het strand. Ik vond het een hele leuke ervaring.”

Leander Veltmaat ziet dat de agenda in Spanje van tevoren niet zo strak is als in Nederland: ,,Ik vond het een erg leuke week. Af en toe was het een beetje onduidelijk wat nou de planning was, maar dat duurde nooit zo lang. Veel vrije tijd was ook leuk en de dingen die we deden met school voelden ook echt niet als verplichtingen. Docenten waren heel relaxt. Het weer was ook zeker niet verkeerd trouwens. Al met al hadden we een goede week!”