NieuwsJe maakt een groot verschil

Je maakt een groot verschil

De vakantie zit er op. Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Afgelopen maandag zijn wij met alle medewerkers gestart met een gezamenlijke opening. Aan de hand van het volgende plaatje hebben we gesproken over het verschil dat ieder van ons maakt. Deze tekst komt uit het prachtige boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’.

In de inleiding van het boek zegt de schrijver dit:

‘Hun avonturen (die van de jongen, de mol, de vos en het paard) vinden plaats in de lente, wanneer het ene moment sneeuw valt en het volgende de zon schijnt, wat ook weer een beetje is zoals het leven – het kan elk moment omslaan. Ik hoop dat dit boek je aanmoedigt, misschien om onbevreesd te leven met meer liefde voor jezelf en voor anderen. En dat het je aanspoort om hulp te vragen als je het nodig hebt – wat altijd een moedig iets is om te doen. … Dus ik zou zeggen: probeer je vleugels uit te slaan en je dromen te volgen.’

Vóór ons ligt weer een nieuw schooljaar, een nieuwe start, een mooi moment om over onze dromen na te denken en deze te volgen. We weten dat er soms sneeuw zal vallen en dat soms de zon zal schijnen. De wereld om ons heen lijkt er niet altijd mooier op te worden. Er zijn grote zorgen rondom Afghanistan en andere brandhaarden in de wereld. Er is een vernietigend klimaatrapport uitgebracht, maar dat was eigenlijk niet eens nodig, we hebben de gevolgen deze zomer kunnen ervaren in de vorm van overstromingen, extreme hitte en bosbranden.

Corona gaat nog steeds rond. Niet alleen brengt dat zorgen om onze gezondheid met zich mee, maar ook lijkt het mensen steeds minder verdraagzaam te maken ten opzichte van elkaar en verschillen groter te maken, ook in het onderwijs. Het zijn grote vraagstukken. Als je er over nadenkt zou de moed je zelfs een beetje in de schoenen kunnen zakken. Maar het is goed dat we ons blijven realiseren dat wij allemaal, hoe klein en onbetekenend we ons misschien soms voelen, net als de mol een verschil kunnen maken. Thema’s als het vergroten van de kansengelijkheid en het werken aan een duurzame en tolerante samenleving zien wij óók als onze opdracht, naast het toewerken naar een diploma.

Aan de einde van de bijeenkomst hebben wij de zegen van onze God gevraagd op ons werk in dit nieuwe schooljaar.  Onze wens is dat we vertrouwen en hoop houden, veerkracht tonen en volhardend zijn. En vooral dat we blijven dromen en het verschil blijven maken. En natuurlijk wensen we alle leerlingen een heel mooi schooljaar toe waarin veel geleerd wordt en we het met elkaar fijn hebben op school.

Mevrouw L. Hosmar en mevrouw H. van de Gronden,
rector