Nieuws

Inspiratie is aanstekelijk

12-02-2024
NieuwsInspiratie is aanstekelijk
Inleiding Corlaer Nieuws

Inspiratie is aanstekelijk

De wekker gaat en je staat op. Heerlijk, weer een nieuwe dag. Zeker vanochtend, want het voelt een beetje als lente. Ik hoor de vogels fluiten wanneer ik mijn ogen open. Dat geeft me een blij gevoel. Meer specifiek, het is een merel die ’s ochtends vroeg zingt, zittend op de dakpunt van het huis van de buren. De natuur geeft me een impuls om met een positieve stemming aan de slag te gaan. Ik heb er zin in! Zin om iets te gaan doen. Dat wens ik iedereen toe. Wanneer je een doel hebt om aan te werken, ontstaat vaak de zin vanzelf. Immers, wanneer je aan de slag gaat, kom je dichter bij je doel. Je wilt iets bereiken.

Zin hebben, omdat de natuur je dat geeft door de zon, de groene kleur van de bladeren van de boom, het zingen van de vogels, zin hebben omdat je een doel hebt in je leven om aan te werken, zin hebben omdat je gelooft in een hoger doel in het leven. Het zijn verschillende zaken waardoor je zin hebt om aan de slag te gaan. Een ander woord voor zin hebben om aan de slag te gaan, is geïnspireerd raken. Inspiratie is een woord dat voortkomt uit het Latijnse woord “in spirare”, wat letterlijk “inademen” of “inblazen” betekent. Dat wil zeggen: de ziel of de geest inblazen. Van Dale geeft als betekenis “bezieling”. Naast de natuur en een doel word ik ook geïnspireerd door de Bijbel. Vanochtend las ik hierin de volgende inspirerende tekst: “Houd van elkaar als broers en zussen. Laat elkaar zien dat je respect hebt voor elkaar. Wees daarin een voorbeeld voor elkaar.” Dit is een verbindende en aanmoedigende boodschap voor mij die me aanzet om hier vandaag extra op te letten.

Iedere maand houden we een maandopening voor onze leerlingen. Daarin deelt een collega iets van zijn inspiratie met de leerlingen. Dat kan komen uit de Oase, waaruit iedere dag een dagopening wordt verzorgd, of uit een andere inspiratiebron. Als christelijke school geven we de ruimte om ieders inspiratiebron met elkaar te delen, want inspiratie is aanstekelijk. Het verrijkt een ieder die luistert en hoort wat een geïnspireerd persoon vertelt, ook als je het oneens bent met elkaar. Ik wens iedereen inspiratie toe in zijn leven en zin om aan de slag te gaan. Een gezegende week gewenst.

Ronald Schaefer, plaatsvervangend rector