Ik heb jou nodig, jij mij
Het vak natuurkunde is een interessant vak. Het woord ‘natuur’ zit hierin. De natuur is onmisbaar voor ieder mens, immers, jij en ik zijn de natuur. Natuur is leven; de natuur brengt bijvoorbeeld zuurstof voort via de bomen en andere vegetatie, en zuurstof is essentieel om te ademen. Ik ga terug naar de natuurkunde. Een van de onderwerpen in de natuurkunde is magnetisme. Je hebt een pluspool en je hebt een minpool. Beide polen trekken elkaar aan. En hoe sterker de plus- en de minpool zijn, hoe sterker de aantrekkingskracht. Tegengestelde zaken hebben elkaar dus nodig; ze trekken elkaar aan. Voor mij laat de natuur daarmee zien dat we elkaar nodig hebben.
In de omgang met mensen is dat hetzelfde. Zoveel mensen, zoveel denkbeelden; dat is de realiteit. Iedereen denkt uniek, ieder mens is immers uniek. Dat is de schoonheid van de natuur, of zoals mensen die in God geloven zeggen, dat is de schoonheid van de Schepping. Daar heb ik de afgelopen tijd vaker bij stilgestaan. Mijn conclusie is: “Jij bent zo uniek, dat zonder jou de samenleving echt anders is.”
In dat unieke zitten ook veel tegenstellingen. We hoeven maar naar het nieuws of de socials te kijken en de tegenstellingen vliegen je om de oren. Op social media drop je iets en dan trek je je weer terug. In de echte samenleving gaat dat anders. Daar ontmoet je iemand met andere denkbeelden en dan heb je een gesprek. Tegengestelde denkbeelden zouden afstotend kunnen zijn, echter de natuur laat zien dat tegenstellingen elkaar aantrekken. Als je elkaars tegenpool bent, is het juist interessant om erachter te komen waarom iemand anders denkt en wat je daarvan kunt leren.
Mijn beste kameraad is ondernemer. Hij heeft de vrijheid van het ondernemen nodig, terwijl ik het fijn vind om de zekerheid te hebben van een vaste baan. Zijn denken over vrijheid maakt mij ondernemender in mijn werk. Het is voor mij aantrekkelijk om met hem om te gaan. Omgekeerd leert hij van mij dat zekerheid goed is voor bijvoorbeeld je gezin. Daarom is hij meer gaan kijken naar een manier om die zekerheid te geven door aantrekkelijkere tarieven te gaan rekenen voor zijn klanten. Meer zekerheid en genoeg verdienen.
Op vele vlakken trekken tegengesteld denkende mensen elkaar aan. Op school kan je leren hoe je omgaat met iemand die echt anders denkt. Jij bent uniek en die ander is uniek; je leert van elkaar door elkaar vragen te stellen en ervan uit te gaan dat het denken van de ander jou een rijker mens maakt. De natuur laat ons zien dat tegenpolen elkaar aantrekken; zie ook het aantrekkelijke in jouw tegenpool. Ik heb jou nodig, jij hebt mij nodig.
Ronald Schaefer, plaatsvervangend rector